Με διακοπή σχέσεων στο Συριακό απειλούν οι ΗΠΑ τη Ρωσία

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

O Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry, απείλησε να διακόψει κάθε επαφή με τη Μόσχα σε ό,τι αφορά στη Συρία, εκτός εάν οι αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας και της Συρίας στη βόρεια πόλη του Χαλεπίου λάβουν τέλος.

Το State Department αναφέρει ότι ο Kerry επέδωσε το σχετικό τελεσίγραφο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του κλήσης προς τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, Sergey, την Τετάρτη.

Ο εκπρόσωπος του Kerry, John Kirby είπε σε δήλωσή του ότι ο Kerry “εξέφρασε την έντονη ανησυχία” τις βομβιστικές επιθέσεις της υπό ρωσική υποστήριξη συριακής κυβέρνησης σε νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, ένα αντλιοστάσιο νερού καθώς και άλλες μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε γειτονιές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Την Τετάρτη το πρωί, δύο χτυπήματα κατέστρεψαν ολόκληρα τμήματα από δύο κεντρικά νοσοκομεία ανατολικά του Χαλεπίου, αναγκάζοντας τους ασθενείς σε αναγκαστική εκκένωση και αφανίζοντας τις εγκαταστάσεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και μονάδων μηχανικής υποστήριξης.

Η περιοχή των ανταρτών τώρα διαθέτει μόνο 29 γιατρούς που εργάζονται σε τρία νοσοκομεία με λειτουργικές συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Προηγούμενες φωτογραφίες αυτή την εβδομάδα έδειχναν ασθενείς να υποβάλλονται σε θεραπεία στο πάτωμα σε αυτοσχέδια ιατρικά κέντρα.

Οι κάτοικοι λένε ότι η άνευ προηγουμένου επίθεση είναι η χειρότερη που έχουν δει ποτέ. Κι αυτό διότι σε αυτή έχει συμπεριληφθεί χρήση βομβών εδάφους, οι οποίες ανατινάζουν υπόγεια καταφύγια, εμπρηστικοί μηχανισμοί και πυρομαχικά διασποράς που έχουν κοστίσει τη ζωή σε περίπου 500 ανθρώπους και έχουν αφήσει 2.000 σε ανάγκη επείγουσας ιατρικής φροντίδας, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής άμυνας.

Το State Department υπογράμμισε ότι μετέφερε στη Μόσχα πως τη θεωρεί υπεύθυνη για τη χρήση των όπλων αυτών σε μια αστική περιοχή στην οποία ζουν σήμερα 250.000 άνθρωποι υπό συνθήκες πολιορκίας, χωρίς διέξοδο διαφυγής.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Συρία έχουν υποστηρίξει ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι της κυβέρνησης είναι ανοικτοί στους πολίτες. Ωστόσο, άνθρωποι στο Χαλέπι αναφέρουν ότι όποιος πλησιάζει τα οδοφράγματα έρχεται αντιμέτωπος με πυρά ελεύθερων σκοπευτών.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε στον ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να «αναστείλουν τη διμερή δέσμευση ΗΠΑ-Ρωσίας για τη Συρία», συμπεριλαμβανομένων των προτεινόμενων κοινών αεροπορικών επιδρομών εναντίον του Isis και της al-Nusra, εκτός αν η Ρωσία λάβει άμεσα μέτρα για τον τερματισμό της επίθεσης στο Χαλέπι και βοηθήσει να αποκατασταθεί κατάπαυση του πυρός.

Υπενθυμίζεται ότι η μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός χάλασε μετά από υποψία ότι ρωσικά ή συριακά μαχητικά βομβάρδισαν κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας κοντά στο Χαλέπι, στις 19 Σεπτεμβρίου, σκοτώνοντας 20 ανθρώπους. Εντούτοις, τόσο η Μόσχα όσο και η Δαμασκός αρνήθηκαν την εκτέλεση της επίθεσης.

Αντίθετα, οι δύο σύμμαχοι κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ότι θέτουν σε κίνδυνο την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός από λάθος βομβιστική επίθεση σε συριακή στρατιωτική βάση κοντά στο έδαφος του Isis λίγες ημέρες νωρίτερα, η οποία άφησε πίσω της 63 νεκρούς στρατιώτες.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ξεκάθαρα την περασμένη εβδομάδα ότι “δεν υπάρχει προοπτική” ανανέωσης των συνομιλιών, και οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ ομάδες ανταρτών στη Συρία δήλωσαν ότι αρνούνται να συνεργαστούν με τη Ρωσία καώς η Μόσχα συμβάλλει στα «δεινά του συριακού λαού».

Πηγές: AFP, Reuters, Independent

Παλαιότερα άρθρα: