Με παύσεις διπλωματικών αποστολών προειδοποιεί τις ΗΠΑ ο Πούτιν

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να μειώσει περαιτέρω τον αριθμό του διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ στη Μόσχα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν την Τρίτη, απαντώντας στην “άγρια”, όπως τη χαρακτήρισε, αντιμετώπιση της διπλωματικής αποστολής της Ρωσίας στο έδαφος των ΗΠΑ.

Κάνοντας δηλώσεις αφού οι Αμερικανοί αξιωματούχοι διέταξαν τη Ρωσία να εγκαταλείψει τις διπλωματικές αποστολές της σε αρκετές αμερικανικές πόλεις, ο Πούτιν δήλωσε ότι θα διατάξει με τη σειρά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να αναλάβει τις όποιες νομικές ενέργειες για τις εικαζόμενες παραβιάσεις των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της Ρωσίας.

«Το γεγονός ότι οι Αμερικανοί μείωσαν τον αριθμό των διπλωματικών μας εγκαταστάσεων – αυτό είναι δικαίωμά τους», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξη τύπου στην κινεζική πόλη Ξιαμέν, όπου συμμετείχε σε μια σύνοδο κορυφής των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών.

«Το γεγονός όμως που μας απασχολεί είναι ότι έγινε με τέτοιο άγριο τρόπο. Αυτό δεν αντανακλά καλά τους αμερικανούς εταίρους μας. Αλλά είναι δύσκολο να διεξαχθεί διάλογος με ανθρώπους που συγχέουν την Αυστρία με την Αυστραλία. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει γι ‘αυτό. Πιθανότατα αυτό είναι το επίπεδο της πολιτικής κουλτούρας ενός συγκεκριμένου τμήματος της καθεστηκυίας τάξης των ΗΠΑ».

«Όσο για τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις μας, πρόκειται για ένα πρωτοφανές γεγονός”, δήλωσε ο Πούτιν. “Αυτή είναι μια σαφής παραβίαση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της Ρωσίας. Ως εκ τούτου, για αρχή, θα διατάξω το Υπουργείο Εξωτερικών να προσέλθει στο δικαστήριο – και να δούμε πόσο αποτελεσματικό είναι το πολύ εγκωμιαστικό δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ».

Υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, μιλώντας ανώνυμα, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον ελπίζει να αποφύγει περαιτέρω εκδικητικές ενέργειες με τη Μόσχα, εντούτοις είναι «σίγουρη για τη νομιμότητα» του προξενικού κλεισίματος και των περιορισμών που διέταξε την περασμένη εβδομάδα.

Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο, λέγοντας ότι θέλει να βελτιώσει τους δεσμούς με τη Ρωσία. Για τον λόγο αυτό και ο Πούτιν έχει μιλήσει ευνοϊκά για εκείνον κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Ωστόσο, οι σχέσεις έχουν διαταραχθεί από τις κατηγορίες των αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ ότι η Ρωσία προσπάθησε να εμπλακεί στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, με την τελευταία να αρνείται ότι έχει παρέμβει στην ψηφοφορία.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ρωτηθείς από έναν δημοσιογράφο αν ήταν απογοητευμένος από τον Τραμπ, ο Πούτιν είπε: «Είμαι απογοητευμένος ή όχι, η ερώτησή σας ακούγεται πολύ αφελής – δεν είναι η νύφη μου και, επίσης, δεν είμαι ούτε η νύφη του ούτε ο νυμφίος».

«Είμαστε και οι δύο πολιτικοί. Κάθε έθνος έχει τα δικά του συμφέροντα. Στις δραστηριότητές του, ο Τραμπ καθοδηγείται από τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του και εγώ από τα συμφέροντα μου».

«Ελπίζω όμως ότι, όπως είπε και ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ, θα μπορέσουμε να βρούμε κάποιους συμβιβασμούς ενώ θα επιλύουμε διμερή και διεθνή προβλήματα, λαμβάνοντας υπόψη την κοινή μας ευθύνη για τη διεθνή ασφάλεια».

Επί της ουσίας, ο Πούτιν διαχωρίζει με τις δηλώσεις του σε ένα βαθμό την αμερικανική διοίκηση και τους αξιωματούχους της από τον Πρόεδρο Τραμπ. Κι αυτό διότι η επίθεσή του είναι στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην παύση λειτουργίας των ρωσικών διπλωματικών αποστολών και όχι στην ουσία και το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης. Ταυτόχρονα, αποφεύγει να κάνει ευθεία επίθεση στον Τραμπ για το ζήτημα και αντ’ αυτού εξαπολύει μύδρους ενάντια στο διοικητικό και το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ.

 

Πηγές: Reuters, Euronews

Παλαιότερα άρθρα: