Με τα μάτια του Μαξ

unnamed (3)
Διαβάστε επίσης

Γράφει η Νεκταρία Σπυριδάκη

Ήταν πέρυσι, τον Φεβρουάριο, που παρέλαβα την αγάπη μέσα σε μια χάρτινη κούτα!

Ξάφνου τα μάτια μου άστραψαν από ενθουσιασμό, καθώς αντίκρισα το φοβισμένο βλέμμα, ενός πανέμορφου κουταβιού που μου έκαναν δώρο δυο γειτονάκια μου, ο Μύρος και ο Γιάννης. Πόσο ημερών είναι ρώτησα; Σαράντα μου απάντησαν και αμέσως άρχισα να υπολογίζω την ημέρα γέννησης του! Γεννήθηκε με όνομα, αναφώνησα, αυτό το πλασματάκι. Γιάννη τον λένε, αφού είδε το φως της μέρας, για πρώτη φορά, στις 7 Ιανουαρίου, αλλά για να μην κλέψουμε την ‘’πρωτιά’’ από τον πατέρα μου πρέπει να του βρούμε άλλο όνομα.

Τον πήρα αγκαλιά, έγειρε το κεφάλι του στον ώμο μου, με μύρισε και αποκοιμήθηκε. Δεν σκεφτόμουν πια τι όνομα να του δώσω. Σκεφτόμουν μόνο πως με επέλεξε και είχα πλέον ευθύνη! Ήμουν σχεδόν σαστισμένη, δεν είναι άλλωστε  και μικρό πράγμα να σε επιλέγει μια ψυχή! Κάθισα και τον χάιδευα απαλά για να μην το ξυπνήσω. Σε λίγο άνοιξε τα ματάκια του, έγλειψε τα χέρια μου και με κοίταζε πάλι με αυτό το παραπονιάρικο βλέμμα. Πεινάς τον ρώτησα και εκείνος μου κουνούσε την ουρά! Σηκώθηκα βρήκα ένα πλαστικό μπολ και του έβαλα να πιει λίγο γάλα. Όντως ήπιε λίγο και αμέσως μετά η χνουδωτή μπαλίτσα, με ακολουθούσε παντού, αλλά με θλιμμένο, πάντα, βλέμμα κι αυτό δεν το άντεχα.

Οι δυο μας πήγαμε την πρώτη μας βόλτα στην κτηνίατρο, όπου μου εξήγησε πως είναι έτσι γιατί για πρώτη φορά βρίσκεται μακριά από την μαμά του και με συμβούλεψε το βράδυ να τον βάλω σε ένα μικρό κλειστό χώρο για να κοιμηθεί, ώστε να νιώσει ασφάλεια και αυτό ακριβώς έπραξα…

Την επόμενη μέρα, οι ανιψιές μου έφεραν πάλι το θέμα τους ονόματος στο προσκήνιο. ’’Ρεξ’’ έλεγε η μια, ‘’Διας’’ έλεγε η άλλη και εγώ είπα πως δοκίμασα το ‘’huge’’, αλλά δεν άκουγε, το ‘’Μαξ’’ όμως έδειχνε να το αποδέχεται. Εξάλλου, φαινόταν από το μέγεθος της πατούσας του πως θα γινόταν μεγάλος, αλλά το όνομα ‘’πατούχας’’ που επιχείρησα να του δώσω, αποκαλώντας τον έτσι μια δυο φορές, μάλλον ένιωθε πως δεν το κολακεύει και με περιφρονούσε υποδειγματικά!

Στην οικογένεια μου αγαπούσαμε πάντα τα σκυλιά. Την ημέρα που γεννήθηκα, γεννήθηκε και η σκυλίστα του παππού μου η ‘’Μελεμενιά’’ Η Μελένια νέα δηλαδή. Την λέγαμε έτσι γιατί ήταν πολύ γλυκό και τρυφερό σκυλί. Έφυγε όταν ήταν δώδεκα ετών και τη θέση της στην καρδιά μου πήρε ο ‘’κύριος Ευτύχιος. ’’Τον έλεγα έτσι, αφενός γιατί ήταν πολύ κύριος, στις συμπεριφορές του και αφετέρου γιατί η ξεγνοιασιά του και η δίψα του για ζωή και παιχνίδι με έκαναν ευτυχισμένη! Κι όμως αυτή τη δίψα του την έσβησα εγώ με την αμέλεια μου…

Μετά ήλθε ο Μαξ και μου πήρε τα μυαλά με την πρώτη ματιά! Δεν ήταν ‘’έρωτας’’, γιατί οι έρωτες δεν μένουν, είναι αγάπη μοναδική! Είναι αυτός που με περπάτησε τις πρώτες πρωινές ώρες και είχα την τύχη να απολάυσω μαζί του τα χρώματα της ανατολής! Την τύχη να νιώσω να με τυλίγει η ζεστασιά της πρώτη αχτίνας του ήλιου! Την τύχη να μυρίσω τα αρώματα που αναδύονται από τα φυτά, από το βρεγμένο χώμα στη φύση! Την ομορφιά μιας ανθισμένης αμυγδαλιάς. Την χαρά στο πρόσωπο ενός γεωργού που βλέπει το περιβόλι ή το μποστάνι που φύτεψε να ‘’ανθεί και να λουλουδίζει. Την χαρά να διαπιστώνω  πόσο πιο νόστιμο είναι ένα σύκο αν το κόψεις και το φας αμέσως! Ευφράνθηκε όχι μόνο ο ουρανίσκος μου, αλλά και η σκέψη μου. Γαληνεύει ο λογισμός μου, όταν ξέρω πως ο Μαξ με περιμένει και τα βράδια να με με περπατήσει, και να μου αποκαλύψει τι έχει αξία στη ζωή. Μου άρεσε από παιδί να χαζεύω τα αστέρια στον ουρανό κι εκείνος το έχει καταλάβει και μου δίνει άπλετο χρόνο! Όμως και εγώ γνωρίζω πως του αρέσει να βλέπει από ψηλά τα φώτα της πόλης και τον παίρνω μαζί μου στο μπαλκόνι. Άσε που είναι και κουτσομπόλης… Μην ακούσει κουβέντα στο δρόμο, αμέσως στήνει αυτί.

Τον ενοχλεί πολύ όταν μιλάω στο τηλέφωνο και δεν το δίνω σημασία.. Και τότε προσπαθεί και το έχει καταφέρει πολλές φορές να μου πάρει το κινητό από τα χέρια (πρέπει να είναι αθάνατο αυτό το κινητό τελικά) και να το κάνει χίλια κομμάτια!  Όσες φορές δεν τα καταφέρει..αρχίζει να με τραβάει από την φόρμα ή να τραβάει τα κορδόνια των παπουτσιών μου! Μου έχει καταστρέψει αρκετά ζευγάρια παπούτσια, φόρμες και κάλτσες, αλλά δεν τον μαλώνω. Τον μαλώνω μονάχα όταν σκαλίζει τα χώματα και σκονίζεται και τότε εκείνος μου γρυλίζει και του λέω ‘’Εμένα Μαξ που σε μεγαλώνω και σε αγαπώ το κάνεις αυτό’’ κι όσο κι αν σας ακούγεται παράξενο, ο Μαξ σκύβει το κεφάλι και σταματάει….

Και εγώ έσκυψα μια φορά το κεφάλι… Ήταν το περασμένο Μάιο που είχαμε επισκέπτες στο σπίτι οι οποίοι είχαν λέει αλλεργία στα σκυλιά, αλλά έπρεπε να τηρήσουμε και να τιμήσουμε τον θεσμό της φιλοξενίας…οπότε αναγκάστηκα να πάω τον Μαξ σε μια κυρία που είναι υπεύθυνη για φύλαξη σκύλων … Όση ώρα οδηγούσα μέχρι να φτάσουμε στο σπίτι της κυρίας, έκλαιγα και εξηγούσα στον Μαξ πως δεν είχα άλλη λύση. Όταν φτάσαμε έκανα να τον χαϊδέψω και εκείνος έγειρε πάλι το κεφάλι του στον ώμο μου, σκούπισε με τη γλώσσα του τα δάκρυα μου και μπήκε στην αυλή…

Πήρα το δρόμο της επιστροφής πιο ήρεμη γιατί ήμουν σίγουρη πως ο Μαξ καταλάβαινε τι του έλεγα! Πέρασαν οι μέρες και πήγα να τον πάρω! Έκανε σαν τρελός όταν με είδε, έτρεχε και πηδούσε πάνω μου από χαρά! Φτάσαμε στο σπίτι, όμως την επόμενη μέρα που έπρεπε να τον πάω στη γιατρό δεν ήθελε να μπει στο αυτοκίνητο, τον έβαλα με το ζόρι και ξαναμπήκε πάλι μετά από ένα μήνα για να ξαναπάμε για εμβόλιο… Στο μεταξύ διάστημα ούτε να δει ήθελε ούτε να ακούσει για βόλτα με το αυτοκίνητο.

Ένιωθε προδωμένος ο Μαξ(αρος) μου και εγώ τόσες τύψεις όσες ο Ιούδας ο Ισκαριώτης… Τότε, λοιπόν, έσκυψα το κεφάλι και του ζήτησα συγνώμη και του υποσχέθηκα πως από εδώ και πέρα δεν θα τον αφήσω να ξανανιώσει μοναξιά…

Αυτός είναι ο Μαξ(αρος) μου, ένα πλάσμα πληθωρικό σε όλα του, προπαντός στην αγάπη που δίνει σε όλους όσοι τον αγαπάμε! Ένας συνταξιδιώτης μοναδικός στην περιπλάνηση μου! Η αλλιώς (όπως το λέω σε εκείνον και τρελαίνεται) είναι ο αγαπημένος μου, ο λατρεμένος μου, ο σκονισμένος μου, ο καλός, ο αληθινός και πιστός μου φίλος! Με το Μαξ κάνω καθημερινά το καλύτερο ταξίδι γνώσης και αυτογνωσίας και θεωρώ πως είμαι τυχερή που υπάρχει στη ζωή μου, γιατί αυτό το ταξίδι έχει προορισμό μόνο την ελπίδα και την αγάπη!

Παλαιότερα άρθρα:

102 απαντήσεις στο “Με τα μάτια του Μαξ”

 1. Thank you for each of your effort on this web site. My niece takes pleasure in managing internet research and it’s really easy to see why. My partner and i notice all relating to the dynamic form you make very useful thoughts on your website and as well as boost participation from some others on the point then our favorite simple princess is truly starting to learn a lot of things. Have fun with the rest of the year. You’re the one carrying out a splendid job.

 2. Having read this I thought it was very informative. I appreciate you spending some time and effort to put this information together. I once again find myself spending a significant amount of time both reading and leaving comments. But so what, it was still worth it!

 3. I have realized some significant things through your blog post post. One other point I would like to say is that there are plenty of games that you can buy which are designed specially for toddler age kids. They include pattern identification, colors, animals, and styles. These commonly focus on familiarization in lieu of memorization. This will keep children occupied without having the experience like they are studying. Thanks

 4. Hi there very cool website!! Guy .. Excellent .. Superb .. I will bookmark your website and take the feeds also…I’m satisfied to search out so many helpful info right here within the post, we’d like develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

 5. Thanks a lot for the helpful posting. It is also my belief that mesothelioma cancer has an really long latency interval, which means that indication of the disease would possibly not emerge until eventually 30 to 50 years after the primary exposure to asbestos fiber. Pleural mesothelioma, that is the most common kind and has effects on the area around the lungs, could potentially cause shortness of breath, upper body pains, along with a persistent cough, which may lead to coughing up our blood.

 6. Thanks for your article on the travel industry. I might also like to include that if you’re a senior thinking about traveling, it really is absolutely crucial to buy travel cover for elderly people. When traveling, golden-agers are at biggest risk being in need of a medical emergency. Buying the right insurance package on your age group can look after your health and provide peace of mind.

 7. That is very attention-grabbing, You are a very professional blogger. I’ve joined your rss feed and stay up for searching for extra of your great post. Also, I’ve shared your website in my social networks!

 8. Lance Shattuck is what you might call me but it is call me anything you like. I am currently a procurement officer and the salary may be really pleasant. My husband and I chose to reside in California. It’s not a common thing but what she likes doing is perform curling but she’s been taking on new things lately. If you want to find uot more the look at his website:

 9. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get several e-mails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Appreciate it!|

 10. It’s appropriate time to make a few plans for the long run and it is time to be happy. I’ve learn this submit and if I could I desire to recommend you few interesting issues or advice. Maybe you can write next articles relating to this article. I want to learn more things about it!|

 11. Miss Friel is what’s written on her birth certificate and she totally digs that company name. Data processing has been my profession for a moment. My friends say it isn’t good for me personally but things i love doing is shared there . comics on the other hand struggle inside your time regarding it. Some time ago I decided they would live in Puerto Rico. He’s been working on his website for some time now. Look it over here:

 12. Thanks for ones marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you are a great author.I will be sure to bookmark your blog and will come back in the foreseeable future. I want to encourage you to definitely continue your great job, have a nice evening!|

 13. Nice to you, I’m Thomas Shattuck. As a woman what she really loves is solving puzzles and now she is hoping to earn with it. Supervising has been her normal work for a moment and it is something she revel in. For years I’ve lived in Nc and my parents live to your neighbors. I’ve been working on my website for a short time now. Take a look here:

 14. Rhett is what’s written on my birth certificate but I never really liked that name. To model trains is the thing I love most just about all. Her house now is in Idaho and she loves every single living there. Administering databases is where his primary income get from and his salary recently been really worthwhile. If you want to find uot more check out his website: #link#

 15. The author is known by the Thad in which he totally digs that concept. Administering databases has been his regular job for a little time. I am really fond of climbing and I’ll be starting another thing along places. California is where he’s always been living. You can always find her website here: #link#

 16. Hi recently there. My name is Magali. Administering databases is the way I earn an income but I plan on changing which. For years I’ve been moving into California. My friends say it’s not good for me but a few things i love doing is study comics nevertheless i struggle to search out time as it. He’s been working on his website for quite a while now. Find out about it here: #link#

 17. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this brilliant blog! I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will share this blog with my Facebook group. Talk soon!|

 18. Yesterday, while I was at work, my sister stole my iphone and tested to see if it can survive a 30 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!|

 19. Hey, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your blog in Firefox, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, awesome blog!|

 20. Miss will be the name I love to be called with numerous is not the name on my birth qualification. Vermont is the only place he’s been surviving in. One of the very best things in the field of for him is archery and now he has time to fight new important subjects. I am currently an administrative assistant it’s something A lot more webmasters enjoy. Check out the latest news on my website: #link#

 21. Magali could be the name her parents gave her but she never really liked that name. He’s always loved living in Vermont. I used to be unemployed nevertheless I am a time assistant but soon my spouse and i will start our own small business. Researching fashion is something his wife doesn’t relish but he is doing. I’ve been working on my website for some time now. Find out about it here: #link#

 22. Hi there! I could have sworn I’ve been to this site before but after checking through some of the post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back often!|

 23. Hi there, I am Rayna Ary. Supervising has been my day work for a while and I do not think I’ll change it anytime in the future. One of her favorite hobbies will be always to camp but she can’t make it her vocation. Some time ago I decided they would live in Puerto Rico. I’ve been working on my website for a time now. Keep reading here: #link#

 24. I am really impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a great blog like this one today.|

 25. The author is known by the name of Thad and he totally digs that discover. Administering databases has been his day job for your time. I am really fond of climbing and I’ll be starting something else along needed. California is where he’s always lived. You can always find her website here: #link#

 26. I absolutely love your blog and find a lot of your post’s to be exactly what I’m looking for. Would you offer guest writers to write content available for you? I wouldn’t mind creating a post or elaborating on a few of the subjects you write concerning here. Again, awesome web log!|

 27. Thanks , I have recently been searching for info approximately this subject for a while and yours is the best I’ve discovered till now. But, what in regards to the bottom line? Are you certain about the source?|

 28. You really make it seem really easy with your presentation however I in finding this matter to be really one thing which I think I might never understand. It kind of feels too complex and extremely large for me. I am taking a look forward for your next put up, I will attempt to get the hang of it!|

 29. Great article! That is the type of information that are supposed to be shared across the net. Disgrace on the seek engines for now not positioning this post higher! Come on over and visit my site . Thanks =)|

 30. The name of the writer is Rhett Shattuck but he never really liked that nick name. To play curling is something I will never give up. Supervising is can easily support my in laws and I don’t think I’ll change it anytime pretty soon. Years ago he moved to Puerto Rico but he become move because of his family members. You should find her website here: #link#

 31. The name of creator is Rhett Shattuck but he never really liked that designate. To play curling is something I am going to never quit. Supervising is generate income support my in laws and I do not think I’ll change it anytime soon. Years ago he moved to Puerto Rico but he become move involving his spouse and children. You should find her website here: #link#

 32. You really make it seem so easy with your presentation however I to find this topic to be actually something that I believe I would never understand. It sort of feels too complicated and very extensive for me. I am looking forward on your next submit, I will attempt to get the cling of it!|

 33. Woah! I’m really digging the template/theme of this site. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s challenging to get that “perfect balance” between usability and visual appearance. I must say that you’ve done a amazing job with this. Also, the blog loads extremely fast for me on Firefox. Exceptional Blog!|

 34. Nice post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Extremely useful information specifically the last part :) I care for such information a lot. I was looking for this certain info for a very long time. Thank you and good luck.|

Σχολιάστε