Μεγάλη η απώλεια του Παναγιώτη Τέτση για τον πολιτισμό και τις Τέχνες

Διαβάστε επίσης

Πέθανε το Σάββατο τα ξημερώματα, σε ηλικία 91 ετών, ο Ακαδημαϊκός και ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης, ο οποίος τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν στο Ευαγγελισμό μετά από επιδείνωση της υγείας του.

Μόλις πριν 4 μέρες, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με αφορμή το «Ετος Γιάννη Μόραλη» και των 100 χρόνων από τη γέννηση του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη, θέσπισε βραβείο «Βραβείο Εικαστικών Τεχνών Γιάννης Μόραλης», το οποίο απονεμήθηκε στον Παναγιώτη Τέτση. Η ήδη επιβαρυμένη υγεία του δεν του επέτρεψε να παραστεί και να παραλάβει το βραβείο αυτό.

Ο Παναγιώτης Τέτσης θεωρείτο ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους που διαμόρφωσαν την ελληνική μεταπολεμική ζωγραφική μαζί με τον Γιάννη Μόραλη και έχει δωρίσει 210 έργα στην Εθνική Πινακοθήκη. Ο ίδιος είχε μάλιστα ζητήσει με επιστολή του να διαθέσουν το 20% αυτών προκειμένου να αγοράσουν έργα τέχνης άλλων καλλιτεχνών που λείπουν από τις συλλογές της. Προς τιμήν του στη νέα Εθνική Πινακοθήκη θα φιλοξενείται η μνημειακή «Λαϊκή αγορά» του, στην κεντρική αίθουσα που φέρει το όνομά του.

Παθιασμένος με τη μεγάλη του αγάπη, τη ζωγραφική, ο Παναγιώτης Τέτσης διερεύνησε στο έργο του τη ζωγραφική του βλέμματος, με εικόνες βιωμένες, γνήσιες και οικείες, συνδεδεμένες με τη ζωή του. Δεινός κολορίστας , μάστορας της ελαιογραφίας και της ακουαρέλας αποθέωσε το ζωγραφικό τοπίο και την φύση. Ύμνησε στους πίνακες του τα βράχια και την θάλασσα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ύδρας, το φως και το χρώμα.

Πηγή: www.lifo.gr

Παλαιότερα άρθρα: