Μένουμε Ευρώπη με τη διαπραγμάτευση στα χέρια μας. Γιατί κάποιοι ντρέπονται να πουν ποιοι είναι;

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Ο διαχωρισμός σε φιλοκυβερνητικές και αντικυβερνητικές των συγκεντρώσεων που πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες στο σύνταγμα και με τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση να τρέχουν, είναι αν και ευνόητος, κάπως απλοϊκός.

Είναι γεγονός ότι η στη μία διαδήλωση οι πολίτες καλούν την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει απέναντι στους πιστωτές και να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Λογικό είναι πώς πρόκειται σε κάποιο σημαντικό βαθμό για πολίτες που ψήφισαν αυτές τις προτάσεις. Ωστόσο δεν είναι οι συγκεντρώσεις τους απόλυτα φιλοκυβερνητικές, αφού διαμηνύουν στην κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να υποχωρήσει, τη στιγμή που το κυβερνητικό επιτελείο μάχεται για έναν έντιμο συμβιβασμό. Στα συνθήματά τους λοιπόν δεν υπάρχει μόνο η υποστήριξη και η εμψύχωση αλλά και η προειδοποίηση και ο έλεγχος. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στη δεύτερη διαδήλωση υπό το σύνθημα παίρνουμε τη Διαπραγμάτευση στα χέρια μας συμμετείχαν και πολίτες που στηρίζουν άλλα κόμματα της αριστεράς και όχι την κυβέρνηση.

Το αντίπαλο δέος θέλει να μείνει στην Ευρώπη. Είναι καταρχάς θετικό που κατεβαίνουν στο δρόμο για πρώτη φορά άνθρωποι που ίσως δεν το είχαν ξανακάνει και που δεν φαντάζονταν ότι θα το έκαναν. Έσπασαν το μονοπώλιο της αριστεράς στην διαδήλωση και της διαμαρτυρία. Δεν είναι δύσκολο να σκεφθούμε πως τα πλήθη αυτά αποτελούνται από ανθρώπους που εμπνέονται από τα κόμματα που αποκαλούνται ευρωπαϊστές , ήτις Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, πολύ πιθανόν ΔΗΜΑΡ και ίσως κάτι άλλο που ξεχνάω τώρα.

Όμως οι διεκδικήσεις τους έχουν ανάγκη από περισσότερη ειλικρίνεια. Τα αιτήματά τους συνοψίζονται στο Μένουμε Ευρώπη, στην προειδοποίηση δηλαδή της κυβέρνησης ότι ο κόσμος δεν θέλει να τη δει να συγκρούεται με τους πιστωτές. Αλλά ούτε και η κυβέρνηση θέλει κάτι τέτοιο. Ο λόγος που ως τώρα αυτό δεν έχει διασφαλιστεί είναι ότι η κυβέρνηση επίσης δεν θέλει να υποχωρήσει στα βαθιά υφεσιακά μέτρα που της ζητούν οι δανειστές και που θα διαλύσεις ακόμη περαιτέρω κοινωνία και αγορά. (Το άρθρο γράφεται λίγο πριν λήξει η έκτακτη σύνοδος κορυφής. Δεν αναλαμβάνουμε προς το παρόν καμία ευθύνη.)

Σε αυτό όμως οι διαδηλωτές του Μένουμε Ευρώπη τηρούν σιγήν ιχθύος. Δεν θα ήταν πιο ειλικρινές να έχουν και συνθήματα όπως «Απαιτείται κι άλλη λιτότητα» ή ακόμη πιο συγκεκριμένα όπως «Κόψτε το ΕΚΑΣ», «Όχι τόση πολύ σύνταξη» και λοιπά; Διότι να φύγουμε από την Ευρώπη θέλει το ΚΚΕ και το ΚΚΕ είναι αντιπολίτευση ακριβώς επειδή η συμπολίτευση επιμένει ευρωπαϊκά!

Ακόμη και έτσι πάντως οι αυθόρμητες συγκεντρώσεις ανθρώπων στο σύνταγμα που έχουν κάθε δικαίωμα να διαδηλώνουν, καλώς συμβαίνουν. Δεν είναι όμως ανάγκη να απαιτούν για τον εαυτό τους και το χαρακτηρισμό του ακομμάτιστου.  Αφού εκπροσωπούνται από συγκεκριμένο μπλοκ κοινοβουλευτικών κομμάτων. Αφού στην καρδιά της οργάνωσης βρίσκεται και η κυρία που εμπλέκεται στο πλαστό σκάνδαλο «του βενζινάδικου» που είχε σκοπό να χτυπήσει βρώμικα και όχι πολιτικά τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αφού ακόμη και η Κομισιόν προμόταρε τη διαδήλωση με tweet στον επίσημο λογαριασμό. Αφού ακόμη και συγκεκριμένο κανάλι – πρώην εξόχως φιλοκυβερνητικό επί Σαμαρά &Βενιζέλου, πρότεινε στο κοινό του να κατέβει στους δρόμους. Δεν είναι ανάγκη λοιπόν να επιμένουν στον χαρακτηρισμό του ακομμάτιστου. Δεν είναι καν κάτι κακό.

Απαιτείται ειλικρίνεια αγαπητοί συναγωνιστές. Με τους εαυτούς μας και τους αντιπάλους μας. Κυρίως δε για να αποφύγουμε τις τυχόν ομοιότητες με πολύ μαύρες ιστορίες διχασμού, προβοκάτσιας και παρακράτους που έχουμε καταγράψει ως λαός.

Πηγή φωτό: Twitter @ElenisZoo

Παλαιότερα άρθρα: