Mέρα Λευτεριάς 25η Μαρτίου

25martiou
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

«Μιαν φοράν όπου επήραμεν το Ναύπλιον ήρθε ο Άμιλτον να με ιδή και μου είπεν ότι πρέπει οι Έλληνες να ζητήσουν συμβιβασμόν και η Αγγλία να μεσολαβήσει. Εγώ του αποκρίθηκα ότι αυτό δεν γίνεται ποτέ, ελευθερία ή θάνατος εμείς καπετάν Άμιλτον, ποτέ συμβιβασμόν δεν εκάναμεν με τους Τούρκους. Άλλους έκοψε άλλους εσκλάβωσε με το σπαθί, και άλλο καθώς εμείς εζήσαμεν ελεύθεροι από γενεά είς γενεά. Ο βασιλεύς μας εσκοτώθη, καμιά συνθήκη δεν έκαμε. Η φρουρά του είχε παντοτεινόν πόλεμον με τους Τούρκους και δυο φρούρια ήταν ανυπόταχτα. Με είπε ποια είναι η βασιλική φρουρά του, ποια είναι τα φρούρια ; Η φρουρά του βασιλέως μας είναι οι λεγόμενοι κλέφτες, τα φρούρια, η Μάνη και το Σούλι και τα βουνά. Έτσι δεν μου μίλησε πλέον».
(ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ)

Παγκόσμιο ηθικοπνευματικό σύμβολο στον ευγενή αγώνα των λαών για την ανάκτηση της ελευθερίας τους, η 25η Μαρτίου 1821 αποτελεί και σήμερα το εδραίο θεμέλιο της πνευματικής και πολιτιστικής εκπόρευσης του ελληνισμού, στην απέραντη λεωφόρο του χρόνου.

Την αλησμόνητη εκείνη ημέρα του ξεσηκωμού, απέναντι στην τυραννία και τον δεσποτισμό της οθωμανικής αυτοκρατορίας, όλοι οι Έλληνες, πρόκριτοι, ιερωμένοι και λογάδες, αδελφωμένοι με τους ανθρώπους της στάνης, του αγρού αλλά και τους ατιθάσευτους αγωνιστές των βουνών και του πελάγου, ομονόησαν να εξεγερθούν. Για να καρπίσει και πάλι το δέντρο της λευτεριάς στα άγια χώματά μας.

Εμπνευσμένοι από τις ιδέες του διαφωτισμού, τα λαμπρά διδάγματα της Γαλλικής επανάστασης, αλλά και το φωτεινό παράδειγμα των Ηνωμένων πολιτειών της Αμερικής, προσέτρεξαν να σηκώσουν το βάρος της ανεξαρτησίας. Υποκινούμενοι πέρα από τις λαμπρές τούτες ηθικές διδαχές, όχι από κανέναν άλλο εξωγενή παράγοντα, αλλά από τον ακοίμητο πόθο της πολιτικής ελευθερίας του γένους και την ακλόνητη θέληση να διατηρηθούμε σαν έθνος.

Τούτη η πίστη και η θέληση έστω και αν συνέτρεχαν και χιλιάδες άλλοι λόγοι, ήταν που ζέσταινε τις καρδιές των αγωνιστών και τους όπλιζε με θάρρος ασύγγνωστο, για να ριχθούν στην άνιση αναμέτρηση. Έχοντας σαν μοναδικό όπλο για να υπερκεράσουν τα απειράριθμα στίφη των Οθωμανών, την αρετή, την τόλμη και την γενναιότητα της αδούλωτης ελληνικής ψυχής.

Πάνω σε αυτές λοιπόν τις ηθικές ομολογίες έσπευσαν όλοι οι πατριώτες από κάθε γωνία της ελληνικής γης, ανεξάρτητα από το μορφωτικό τους επίπεδο, την κοινωνική τάξη και την οικονομική τους κατάσταση να δώσουν το δυναμικό παρών στον σεπτό αγώνα της εθνεγερσίας. Η θέλησή μας να υπάρξουμε ήταν που μας οδήγησε και στα κατοπινά μας χρόνια να υποβληθούμε σε μαρτύρια ηθικά προκειμένου να διασφαλίσουμε την αδιάπτωτη πορεία μας.

Και η πρωταρχία αυτής της ιδέας είναι που μας υποκινεί σήμερα στην συμμετοχή και οργάνωση εκδηλώσεων ιστορικής μνήμης. Αυτών που με τον παιδευτικό τους χαρακτήρα, αποτελούν την ουσιωδέστερη δικλείδα της εθνικής μας συνοχής. Ιδία σήμερα που περισσότερο από ποτέ η διαρκής εξωτερική επιβουλή και δη της Τουρκίας, έχει προσλάβει καθημερινές διαστάσεις.

Για τούτο άλλωστε η πλειονότητα των εθνών προσπαθεί να θεσπίσει τέτοιες ημέρες εθνική μνήμης, σε μια προσπάθεια τόνωσης με υγιή τρόπο του εθνικού αισθήματος, αλλά και για να καλλιεργήσει την αναγκαιότητα της εγρήγορσης, στις ποικίλες εξωτερικές προκλήσεις.

Για τους Έλληνες όμως οι προαναφερόμενες ηθικές παρακαταθήκες ενυπάρχουν σαν συστατικό στοιχείο, της τρεισχιλιάχρονης ιστορίας τους. Αλλά παραστατικά της ουσίας, της ιερής εθνικής ιδέας, δεν είναι μόνον οι εορταστικές εκδηλώσεις, μα και τα σύμβολα και τα εθνικά εμβλήματα. Που δεν τα φθείρει ο πανδαμάτωρ χρόνος, αφού δεν φθείρονται και οι αξίες που πρεσβεύουν.

Αναφέροντας όμως με ψυχική παρρησία και εντιμότητα την ζέση και το πάθος με τα οποία πολέμησαν στον σκληρό αγώνα για την λευτεριά, όλοι ανεξαιρέτως οι αγωνιστές, δάσκαλοι έμποροι και σκαφτιάδες, δεν θα πρέπει με στρουθοκαμηλισμό να παρασιωπήσουμε, τον απαράδεκτο εκτροχιασμό τους, στις δολερές προκλήσεις της διχόνοιας.

Έτσι πολλές φορές το θείο δώρο της ενότητας, κατασπαταλήθηκε αστόχαστα, έστω και από ηρωικά χέρια, με κίνδυνο το έρεβος της δουλείας να σκεπάσει και πάλι την ψυχή του επαναστατημένου έθνους. Από αδελφικό άλλωστε χέρι έφυγε το βόλι που σκότωσε τον γιο του γέρου του Μοριά, Πάνο Κολοκοτρώνη… Και και στον ύστερο όμως βίο μας, τούτο το δολερό σαράκι όχι μια, όχι δυο, αλλά πολλές φορές ταλάνισε το έθνος. Με τον διχασμό Βενιζελικών και Βασιλικών και τον εμφύλιο του ’44, να έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια τους στην κατά τα άλλα λεβέντικη ελληνική ψυχή.

Έτσι λοιπόν μετά τα πρώτα αποφασιστικά κτυπήματα στον κατακτητή, που σηματοδότησαν την ελευθερία, επιβάλλετε οι Έλληνες να κατορθώσουν την νικηφόρα κάθοδό τους και στον δύσβατο πολιτικό στίβο. Να επιτύχουν την συγκρότησή τους σε ενιαίο κράτος, με αρχές δικαίου και ρυθμιστικούς κανόνες πολιτικής λειτουργίας, που θα διασφάλιζαν την συνοχή του.

Τούτη η αναπόδραστη πρόκληση για τον αδούλωτο Έλληνα, που για αιώνες είχε μάθει να ζει άναρχα, αρνούμενος την κάθε μορφή πολιτικής εξουσίας, προϋπέθετε θυσίες και υπερβάσεις πολλές. Έπρεπε λοιπόν κοντά στα πολεμικά ανδραγαθήματα και μέσα στην μπαρουτοκαπνισμένη ατμόσφαιρα της εποχής, να μάθει να ζει στην ομάδα με νόμους και αρχές. Να καθυποτάξει δηλαδή το πάθος της προσωπικής του ελευθερίας, στην σπουδαία για όλους υπόθεση, της πολιτικής ελευθερίας. Όμως διαπνέονταν από την δογματική άρνηση της πολιτικής εξουσίας.

Και ήταν τούτο σύμφυτο με την μέχρι τώρα κουλτούρα και νοοτροπία του, αφού αυτή εκφράζονταν από τον κατακτητή. Όταν όμως η πολιτική εξουσία περιήλθε στα ελληνικά χέρια, δεν αποβλήθηκε και η αρνητική ψυχολογία που τον διακατείχε απέναντί της μέχρι τώρα. Έτσι ο αγώνας για την εθνική ελευθερία υπονομευόταν από τον αγώνα για την εξουσία, που η σαγήνη της, του έδινε φατριαστική μορφή.

Με πολύμοχθη προσπάθεια, κάποτε όμως όχι με τους ορθολογικότερους τρόπους, εμπέδωσαν οι αγωνιστές την ανάγκη του σεβασμού και την στήριξη της πολιτικής εξουσίας, που διασφάλιζε την αρραγή ενότητα – έστω και με την ύπαρξη των καθόλα σεβαστών αντιθέσεων – του έθνους και την ομαλή του, στον ιστορικό ρου πορεία. Και από το προσωπικό εγώ περάσαμε στο εμπνευσμένο Μακρυγιαννικό εμείς, από το οποίο, ώ της ειρωνείας της τύχης και αυτός ο απαράμιλλος αγωνιστής, πολλές φορές παρέκκλινε.

Απελευθερωθήκαμε δηλαδή από τα δεσμά των εγωκεντρικών συνδρόμων, που υπονόμευαν την κοινή προσπάθεια για εθνική αναγέννηση και προκοπή. Γιατί αν το ατιθάσευτο εγώ υπήρξε ανεξάντλητη πηγή της ποίησης, της φιλοσοφίας και της τέχνης, αν υπήρξε ο μοχλός για να αναδειχθούν οι πολύστροφοι και τολμηροί Έλληνες, στις θάλασσες της οικουμένης και τα εμπορεία της, υπήρξε συνάμα και η αιτία για να κατακερματιστεί το έθνος και να οδηγηθεί στην διασπορά και την δουλεία.

Στην κατάρρευση και την αδυναμία να οδηγηθούμε στο υψηλό βάθρο που μας αρμόζει προικοδοτημένοι για αιώνες με τα χαρίσματα της θείας δύναμης. Στον αδυσώπητο βωμό της ικανοποίησής του, αυτοτραυματιστήκαμε πολλές φορές και διατηρηθήκαμε αλώβητοι, χάρις στα τεράστια αποθέματα των ηθικών μας αρετών.

Και αν μας ταλάνισε ο διχασμός και αν κλόνισε συθέμελα τον εθνικό κορμό ο εμφύλιος, παραμείναμε σώοι. Πορευόμενοι 150 ολόκληρα χρόνια μετά, το ίσιο μονοπάτι της προόδου και της δημιουργίας.

Πια όμως σαν έθνος, δεν είμαστε άνηβοι. Θωρακισμένοι με την πείρα ενάμισι αιώνος, που μας γαλούχησε στο «η ισχύς εν τη ενώσει» διασφαλίσαμε την ενότητα μας και είμαστε έτοιμοι να αποβάλλουμε έγκαιρα το σαράκι του διχασμού, όποτε αυτό πλανάται απειλητικά στο γαλάζιο ελληνικό ουρανό. Να προχωρήσουμε επιτυχώς με την λεβεντιά, το μυαλό και τη δύναμη της ελληνικής ψυχής, μαζί με άλλους ώριμα πολιτικά λαούς, που για αιώνες προβαδίσανε, τον δρόμο της ευημερίας.

Έτοιμοι να αξιοποιήσουμε με το αδιαμφισβήτητο εργαλείο της παιδείας, τα χαρίσματα, τις αρετές μας, αλλά και τις χρυσές παρακαταθήκες όλων των μεγάλων Ελλήνων, που δημιουργοί και οικοδόμοι, αναμορφώσανε και γονιμοποίησαν, την γη και τα πελάγη της ελληνικής πατρίδος. Γενναίοι να σταθούμε. Ακρίτες αληθινοί. Και να εργαστούμε σκληρά και ατέλευτα σε γη και σε θάλασσα, με το αλέτρι και τ’ αμόνι, για να εμπλουτίσουμε την ένδοξη ιστορία μας. Προσφέροντας όπως πάντοτε στον παγκόσμιο πολιτισμό, δώρα ατίμητα, πνεύματος, ηθικής τάξης και αρετής.

Συμμετέχοντας ισότιμα στην παγκόσμια πνευματική εκπόρευση. Αλλά και διαφυλάσσοντας πιστά τις ιδέες, που μαζί με τον Προμηθέα και την Αφροδίτη, αναδύθηκαν από τις θάλασσες και τα άγια χώματά μας, για να γονιμοποιήσουν ενισχυμένες με την ευλογία του Χριστού, την ενωμένη Ευρώπη.

Το παρόν άρθρο έχει δημοσιευθεί και σε περιοδικά κοινωνικού στοχασμού.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων.

Παλαιότερα άρθρα:

160 απαντήσεις στο “Mέρα Λευτεριάς 25η Μαρτίου”

 1. I simply want to say I am just new to blogs and actually savored your web site. Most likely I’m want to bookmark your site . You surely have good articles. Cheers for revealing your website.

 2. I have to voice my admiration for your generosity for those who have the need for help on this one study. Your real commitment to passing the solution all through was astonishingly good and have always allowed employees much like me to achieve their pursuits. Your amazing useful guideline implies a whole lot a person like me and even further to my peers. Warm regards; from each one of us.

 3. Together with the whole thing that seems to be building inside this particular area, many of your points of view tend to be fairly exciting. Nonetheless, I am sorry, but I can not subscribe to your whole plan, all be it refreshing none the less. It would seem to me that your opinions are not entirely rationalized and in fact you are generally your self not thoroughly certain of the point. In any event I did take pleasure in reading it.

 4. Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he actually bought me lunch because I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thanks for lunch! “Without friends no one would choose to live, though he had all other goods.” by Aristotle.

 5. Thanks for your article. I also believe that laptop computers are getting to be more and more popular these days, and now will often be the only type of computer employed in a household. The reason being at the same time they are becoming more and more inexpensive, their working power is growing to the point where these are as highly effective as desktop computers coming from just a few in years past.

 6. Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated data, nevertheless really really worth taking a look, whoa did a single understand about Mid East has got more problerms too.

 7. hey there and thank you for your information – I have certainly picked up anything new from right here. I did however expertise some technical points using this website, since I experienced to reload the site a lot of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and could damage your quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my email and could look out for a lot more of your respective interesting content. Make sure you update this again soon..

 8. Magnificent items from you, man. I’ve be aware your stuff prior to and you are just too wonderful. I actually like what you’ve bought here, really like what you’re saying and the way in which you are saying it. You’re making it enjoyable and you continue to care for to stay it sensible. I can not wait to learn far more from you. This is really a great site.

 9. Attractive component to content. I simply stumbled upon your web site and in accession capital to claim that I acquire actually loved account your weblog posts. Any way I’ll be subscribing for your augment or even I success you get entry to persistently fast.

 10. Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated information, nevertheless definitely really worth taking a look, whoa did one particular study about Mid East has got additional problerms as well.

 11. The author is called Rhett. Puerto Rico may be the my house is and I’ve everything which i need in the following. One of her favorite hobbies is solving puzzles all this she is hoping to build an income with it. Administering databases is how I make funds. If you want to find out more away my website:

 12. The author is known by the url of Thad and that he totally digs that establish. Vermont has always been my living place even so will should move in a year or three. One of her favorite hobbies usually camp but she can’t make it her careers. Administering databases wherever his primary income is taken from and his salary has been really extremely rewarding. See what’s new in my little website here:

 13. After going over a few of the blog articles on your web site, I seriously like your technique of writing a blog. I book-marked it to my bookmark site list and will be checking back soon. Please check out my website too and tell me your opinion.

 14. It is appropriate time to make some plans for the longer term and it’s time to be happy. I have read this publish and if I may I want to counsel you some fascinating things or suggestions. Maybe you could write next articles regarding this article. I wish to learn even more things about it!|

 15. Wine Shop WeVino – High quality wines. Worldwide shipping. – Wine shop WeVino.Selection of award-winning and high quality wines. Worldwide fast delivery. Welcome to our shop. (WEVINO.STORE- Telephone number:+386 64 177 151 ) (Italia Via San Lazzaro 13 –34132 Trieste)

 16. There are certainly a lot of details like that to take into consideration. That is a great point to bring up. I offer the thoughts above as general inspiration but clearly there are questions like the one you bring up where the most important thing will be working in honest good faith. I don?t know if best practices have emerged around things like that, but I am sure that your job is clearly identified as a fair game. Both boys and girls feel the impact of just a moment?s pleasure, for the rest of their lives.

 17. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your website offered us with valuable information to work on. You’ve done a formidable job and our entire community will be grateful to you.|

 18. Howdy! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog article or vice-versa? My website addresses a lot of the same topics as yours and I feel we could greatly benefit from each other. If you happen to be interested feel free to shoot me an e-mail. I look forward to hearing from you! Fantastic blog by the way!|

 19. Basil precisely what you can call me but may refine call me anything such as. Administering databases is the place where she makes money but she intentions of changing the application. He’s always loved living in Vermont. It’s and not a common thing but what she likes doing is coin collecting but she can’t make certain it is her career. If you want to find out more away my website:

 20. Greetings. Let me start by telling you the author’s name – Thad. She works as a messenger. Her house turn out to be in N . c . and she loves consistently living and then there. It’s not a common thing but what she likes doing is electronics the brand new she has time and take it on new goods. Check out the latest news in my website:

 21. Pretty straightforward. It obviously depends on the standard of living you want to have but for me if I decide to fight MMA I understand that I’m going to try to get by on as little as possible. Do most fighters who have day jobs work part time? And if you’re a fighter who works full time do you feel like it has a negative impact on your ability to train effectively?.

 22. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.|

 23. I’m amazed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s both equally educative and entertaining, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The issue is something that not enough folks are speaking intelligently about. I’m very happy I found this during my hunt for something regarding this.

 24. Violeta Shiflet is what’s written in her birth certificate and she totally digs that business. One of her favorite hobbies is solving puzzles nowadays she is wanting to build an income with it. Administering databases is where his primary income is taken from and his salary been recently really meeting. California is the place he loves most along with his parents live nearby. You can always find his website here: #link#

 25. Basil precisely what you can call me but doable ! call me anything such as. My family lives in Connecticut. One of my favorite hobbies through using camp on the other hand haven’t developed a dime with it. Data processing is where his primary income is obtained from. If you want to find uot more the look at his website: #link#

 26. The author is known by the naming of Violeta but she never really liked that call. For years he’s been it’s possible Vermont. My friends say it’s not good for me but a few things i love doing is to jog and I’ll be starting something else along in addition to. I am currently a cashier and it’s something I enjoy. You can find my website here: #link#

 27. I’m Rhett Staff member. As a man what I love is to model trains and I shall be starting something else along in addition to it. Her family lives in North Carolina. Administering databases is when she makes money but she intentions of changing the software. I am running and looking after a blog here: #link#

 28. Nice fulfill you, I am Lance Dorr and I totally love this word. Vermont is where my house is and mom and dad live close. It’s not an average thing but what he likes doing is baking but he’s thinking on starting something new. She works as a messenger. If you want to find out more the look at his website: #link#

 29. *Not often do I encounter a weblog that is both educated and entertaining, and let me tell you, you may have hit the nail on the head. Your concept is excellent; the issue is something that not sufficient individuals are speaking intelligently about. I am very happy that I stumbled across this in my quest for something relating to this.

 30. *I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you aren’t already Cheers!

 31. Rhett is what’s written on my birth certificate but I never really liked that name. To model trains is the thing I love most most. Administering databases is where his primary income is caused by and his salary is really extremely satisfying. Her house is currently in Vermont and she loves each single day living now there are. If you want to find uot more check out his website: #link#

 32. Hi there, I am Rayna Ary. Supervising has been my day piece of work for a while and Dislike think I’ll change it anytime briefly. One of her favorite hobbies end up being camp but she can’t make it her industry. Some time ago I thought i would live in Puerto Rico. I’ve been working on my website for a while now. Confirm it out here: #link#

 33. Nice post. I learn something more challenging on different blogs everyday. It will always be stimulating to read content from other writers and practice a little something from their store. I?d prefer to use some with the content on my blog whether you don?t mind. Natually I?ll give you a link on your web blog. Thanks for sharing.

 34. The name of the author is Rhett Shattuck but he never really liked that nick name. Years ago he moved to Puerto Rico but he has to move as his family group. To play curling is something I’m going to never give up. Supervising is generate profits support my loved ones and I do not think I’ll change it anytime swiftly. You should find her website here: #link#

 35. After study a few of the blog posts on your website now, and I truly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Pls check out my web site as well and let me know what you think.

 36. Hi there, I am Rayna Ary. Supervising has been my day work for a while and Do not think think I’ll change it anytime before long. One of her favorite hobbies is camp but she can’t make it her task. Some time ago I made a decision to live in Puerto Rico. I’ve been working on my website although now. Keep reading here: #link#

 37. Miss Friel is selected I in order to be called with it is not the name on my birth instrument. Her house is actually in Puerto Rico. Office supervising is the way i make cash except the promotion never derives. To read comics is anything I’ve in dire straits years. If you want to find uot more check out his website: #link#

 38. I really love your blog.. Excellent colors & theme. Did you develop this web site yourself? Please reply back as I’m looking to create my very own site and would like to learn where you got this from or just what the theme is called. Cheers!|

 39. Hiya! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog article or vice-versa? My blog discusses a lot of the same subjects as yours and I think we could greatly benefit from each other. If you’re interested feel free to send me an email. I look forward to hearing from you! Excellent blog by the way!|

 40. Thanks for your marvelous posting! I really enjoyed reading it, you happen to be a great author.I will make sure to bookmark your blog and will eventually come back someday. I want to encourage yourself to continue your great job, have a nice day!|

 41. fantastic issues altogether, you just gained a new reader. What might you suggest in regards to your submit that you just made a few days ago? Any positive?|

 42. You’re so interesting! I don’t suppose I’ve read through a single thing like that before. So great to find somebody with unique thoughts on this subject. Really.. thanks for starting this up. This web site is one thing that’s needed on the web, someone with a bit of originality!|

 43. Miss will be the name I prefer to be called with many is not the name on my birth qualification. Vermont is the only place he’s been require. One of the very best things in the globe for him is archery and now he has time to defend myself against new facts. I am currently an administrative assistant as well as its something Make enjoy. Check out the latest news on my website: #link#

 44. Magnificent beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a blog site? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea|

 45. The author is called Rhett. I used with regard to unemployed nonetheless I am a cashier and it is something I really enjoy. Her family lives in . To read comics is what I do every full week. If you want to find out more check out my website: #link#

 46. Nice to you, I’m Thomas Shattuck. His wife and him chose to reside in Vermont and hubby will never move. Credit authorising is how she makes money but she plans on changing the. Climbing precisely what I do every helpless. I am running and maintaining a blog here: #link#

 47. I am extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a great blog like this one these days.|

 48. Hi there! I realize this is sort of off-topic however I needed to ask. Does running a well-established website like yours require a lot of work? I’m brand new to running a blog but I do write in my diary every day. I’d like to start a blog so I can easily share my personal experience and thoughts online. Please let me know if you have any kind of recommendations or tips for brand new aspiring bloggers. Thankyou!|

 49. Rhett is what’s written on my birth certificate but I never really liked that name. To model trains is the thing I love most of all. Administering databases is where his primary income proceeds from and his salary has been really extremely satisfying. Her house at the moment in Vermont and she loves each and every living right. If you want to find uot more check out his website: #link#

 50. Basil precisely what you can call me but obtain call me anything such as. Data processing is where his primary income arises from. My family lives in Financial institution break in. One of my favorite hobbies usually camp having said that i haven’t developed a dime the planet. If you want to find uot more away his website: #link#

 51. Basil just what you can call me but you can call me anything you like. Data processing will be the his primary income is obtained from. My family lives in Ct bank. One of my favorite hobbies usually camp even so haven’t launched a dime with them. If you want to find uot more the look at his website: #link#

 52. Hiya very cool web site!! Man .. Beautiful .. Superb .. I’ll bookmark your website and take the feeds additionally? I am glad to find a lot of helpful information here within the post, we want develop extra techniques on this regard, thank you for sharing. . . . . .|

 53. Unquestionably believe that that you stated. Your favorite reason seemed to be at the internet the easiest thing to bear in mind of. I say to you, I definitely get annoyed at the same time as folks consider worries that they just don’t recognise about. You controlled to hit the nail upon the highest as well as defined out the entire thing without having side-effects , other folks can take a signal. Will probably be again to get more. Thank you|

 54. Generally I don’t learn article on blogs, but I would like to say that this write-up very pressured me to try and do it! Your writing style has been amazed me. Thanks, quite great article.|

 55. The author is known by the naming of Thad and the totally digs that list. I am really fond of climbing and I’ll be starting something else along in addition to it. California is where he’s always been living. Administering databases has been his normal work for a bit. You can always find her website here: #link#

 56. Having read this I believed it was really informative. I appreciate you finding the time and effort to put this short article together. I once again find myself spending a lot of time both reading and leaving comments. But so what, it was still worth it!|

Σχολιάστε