Μέρκελ: Προτιμώ εκλογές από κυβέρνηση μειοψηφίας

Διαβάστε επίσης

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε σήμερα ότι θα προτιμούσε νέες εκλογές για τη Γερμανία από το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, καθώς το πρώτο θα διαμορφώσει μεγαλύτερη σταθερότητα, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

Την ίδια στιγμή δεσμεύτηκε να υπηρετήσει ως επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης για ολόκληρη τη θητεία εάν εκλεγεί.

Οι δηλώσεις της έρχονται μετά την κατάρρευση την Κυριακή των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, δημιουργώντας αμφιβολίες για τη σταθερότητα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας και για το πολιτικό μέλλον της Merkel.

“Δεν έχω στα σχέδια μου μία κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά θα πρέπει τώρα να περιμένουμε για πιθανές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες”, δήλωσε η Merkel σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ARD.

“Το μονοπάτι για νέες εκλογές είναι ένα μονοπάτι. Το μονοπάτι για κυβέρνηση μειοψηφίας είναι ένα μονοπάτι που θα πρέπει να εξεταστεί με μεγάλη προσοχή για μία σταθερή χώρα, για μία χώρα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει πολλά ζητήματα. Δεν θέλω σήμερα να πω ποτέ, αλλά είμαι πολύ επιφυλακτική”.

Σημείωσε ότι ο άλλος πιθανός εταίρος, οι Σοσιαλδημοκράτες, έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνομιλιών, μία απόφαση που η ίδια αποδέχεται αν και πρόσθεσε ότι θα ήταν ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις εάν αλλάξουν γνώμη.

Για την πιθανότητα να υπηρετήσει άλλη μία θητεία η Merkel σημείωσε ότι αυτό υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους της στις γενικές εκλογές πριν από δύο μήνες και από τότε δεν έχει αλλάξει κάτι.

Η γερμανίδα καγκελάριος ανακοίνωσε τις πρωινές ώρες της Δευτέρας ότι το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) αποχώρησε από τις συνομιλίες, οδηγώντας σε αδιέξοδο την προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους.

Παλαιότερα άρθρα: