Μέσω βιντεοκλήσης το κρίσιμο Eurogroup για τον κορωνοϊό~ Τα αιτήματα της Ελλάδας

Διαβάστε επίσης

Με τηλεδιάσκεψη θα γίνει σήμερα το κρίσιμο Eurogroup για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και θωράκισής της από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.

«Αυτό το Eurogroup θα είναι ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθειά μας να περιορίσουμε τον ιό. Είμαι πεπεισμένος ότι, καθώς εξελίσσεται η κατάσταση, θα γίνουν περισσότερα βήματα. Είμαστε ενωμένοι για να ξεπεράσουμε τον φόβο και να επανεκκινήσουμε τις οικονομίες μας», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ενόψει της συνεδρίασης που θα καθορίσει τα δημοσιονομικά μέτρα για την απορρόφηση των κραδασμών που προκαλούνται στην οικονομία. Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στο σχέδιο που παρουσίασε η Κομισιόν την Παρασκευή, για την ενίσχυση των δαπανών σε τομείς της οικονομίας που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό. Η Κομισιόν, που εκτιμά ότι η πανδημία θα προκαλέσει ύφεση φέτος στην ΕΕ, θα διοχετεύσει 37 δισεκατομμύρια ευρώ στην προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών.

Τι θα ζητήσει η Ελλάδα Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας θα μετάσχει στην τηλεδιάσκεψη με τρεις διεκδικήσεις που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού αλλά και του προσφυγικού- μεταναστευτικού. Τα ελληνικά αιτήματα είναι τα εξής: 1. Να εξαιρεθούν οι δαπάνες για την διαχείριση του προσφυγικού από τον υπολογισμό του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. 2. Να εξαιρεθούν, επίσης, οι δαπάνες για την διαχείριση των επιπτώσεων του κορωνοϊου από τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα. 3.

Να υπάρξει ευελιξία σε ότι αφορά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και κυκλική προσαρμογή του στόχου 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα με βάση τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία.

Παλαιότερα άρθρα: