Μετάβαση μελών του ΣΑ του ΟΗΕ στο Ν. Σουδάν για αποκλιμάκωση πολιτικού αδιεξόδου

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Διπλωμάτες των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να επισκεφθούν το Νότιο Σουδάν αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με όσα ανέφερε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας την Τετάρτη, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το σκοπό του ταξιδιού.

Αυτό το μήνα, το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε ισχυρή δύναμη προστασίας 4.000 ατόμων για την πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν, Juba, ως μέρος της ειρηνευτικής δύναμης UNMISS, της οποίας η αποστολή επεκτάθηκε τον Ιούλιο.

Οι σκληρές μάχες στην πρωτεύουσα Juba τον τελευταίο μήνα έχουν αυξήσει τους φόβους σχετικά με το ότι το πεντάχρονο έθνος θα μπορούσε να βυθιστεί εκ νέου σε εμφύλιο πόλεμο και οδήγησαν τα Ηνωμένα Έθνη να επιτρέψουν την ανάπτυξη επιπλέον στρατευμάτων στην ήδη ισχυρή αποστολή τω 12.000 ατόμων του ΟΗΕ εκεί.

«Θα πρέπει, μαζί με την κυβέρνηση και τον Υπουργό Εξωτερικών, να εργαστούμε για τη δημιουργία προγραμμάτων, έτσι ώστε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να μπορούν να συναντήσουν τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν και να συνεχίσουν τη συζήτηση για το πώς θα βελτιωθεί η κατάσταση, διασφαλίζοντας παράλληλα την ειρήνη», ανέφερε η επικεφαλής της UNMISS, Ellen Margrethe Loej, στην κρατική τηλεόραση, μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων, Deng Alor, την Τρίτη.

Η κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν είχε αρχικά δηλώσει ότι δεν θα συνεργαστεί με τη νέα διευρυμένη δύναμη προστασίας, εντούτοις έχει επίσης πει ότι εξακολουθεί να επανεξετάζει τη θέση της.

Υπενθυμίζεται ότι το Νότιο Σουδάν αποσχίστηκε από το Σουδάν το 2011, αλλά μέχρι το Δεκέμβριο του 2013, η μακρά πολιτική αντιπαλότητα μεταξύ του Προέδρου Salva Kiir και του πρώην αντιπροέδρου, Riek Machar, είχε οδηγήσει σε μάχες που συχνά ακολουθούσαν εθνικιστικές γραμμές.

Αυτή η πιο πρόσφατη σύγκρουση έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους και έχει οδηγήσει πάνω από 2 εκατομμύρια άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με πολλούς από αυτούς να καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες.

Πηγή: Reuters

Παλαιότερα άρθρα: