Μεταναστευτική κρίση: Ριζικές λύσεις για την αποφυγή ακροδεξιού εξτρεμιστικού κύματος λέει η ΕΕ

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη απέχει πολύ από την επίλυσή της, και σκληρές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν για να εξασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει ένα «ακροδεξιό κύμα» σε όλη την ήπειρο, προειδοποιούν οι ηγέτες της ΕΕ.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ήταν μόνο ένα «πρώτο βήμα», και η βιώσιμη λύση για την κρίση είναι ακόμη πολύ μακριά.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς είπε ότι εκτιμάται πως θα υπάρξει μια αύξηση του δεξιού εξτρεμισμού σε όλη την Ευρώπη, εκτός εάν η κρίση αντιμετωπιστεί σωστά, με ελέγχους στα σύνορα για τη μεγάλη μάζα των ανθρώπων που καταφθάνουν στις ακτές της Ελλάδας και της Ιταλίας. «Αν δεν είμαστε σε θέση να βρούμε βιώσιμες λύσεις, θα δείτε ένα ακροδεξιό κύμα σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στο ραδιόφωνο του BBC. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι χώρες όπου οι άνθρωποι φθάνουν βρίσκονται σε καλύτερη θέση προκειμένου να μπορέσουν να καταγράψουν όλους τους πρόσφυγες, και να βεβαιωθούν ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν το δικαίωμα ασύλου επαναπροωθούνται άμεσα», είπε.

Οι ηγέτες της ΕΕ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη και δεσμεύθηκαν να παράσχουν € 1δις σε βοήθεια προς την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) για τους πρόσφυγες της Συρίας στη Μέση Ανατολή και για στενότερη συνεργασία με στόχο τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.

Η κα Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται «όχι μόνο την επιλεκτική μετακίνηση» – μετά από την ψήφιση του σχεδίου για τη διανομή 120.000 προσφύγων αναλογικά μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ – αλλά μια «διαρκή διαδικασία για δίκαιο επιμερισμό των προσφύγων μεταξύ των κρατών μελών».

Ωστόσο, η αντίθεση από μια σειρά ανατολικών χωρών της ΕΕ έχει καταστήσει δύσκολη την περαιτέρω πρόοδο. Η Ουγγαρία ανέφερε ότι ενδέχεται να προσφύγει σε ένδικα μέσα για το σχέδιο μετεγκατάστασης. «Η πρόταση της ποσόστωσης είναι ένα τυπικό παράδειγμα του ηθικού ιμπεριαλισμού που επιβάλλει η Γερμανία κατά της Ευρώπης», δήλωσε ο Γιάνος Λαζάρ, ανώτερος αξιωματούχος στην κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν.

Η κλίμακα της κρίσης απεικονίστηκε με στοιχεία από την Ουγγαρία, η οποία σημείωσε ρεκόρ στον αριθμό των μεταναστών που πέρασαν τα σύνορά της την Τετάρτη: 9939 εισήλθαν από την Κροατία και 102 από τη Σερβία, ενώ η αστυνομία της Κροατίας δήλωσε ότι περισσότεροι από 51.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει στη χώρα τις τελευταίες 10 ημέρες.

Οι συνομιλίες της συνόδου κορυφής επικεντρώνονται στην ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων, ιδιαίτερα στην Ιταλία και την Ελλάδα, οι οποίες έχουν επανειλημμένα επικριθεί από άλλες χώρες για τη λανθασμένη διαχείριση και προώθηση των αφιχθέντων προσφύγων.

«Είναι σαφές ότι το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων και μεταναστών δεν έχει καταφθάσει ακόμα, οπότε είναι σαφές ότι πρέπει να διορθώσουμε το πρόβλημα των ανοιχτών θυρών και παραθύρων», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Σήμερα μιλάμε για τα εκατομμύρια των πιθανών προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη, όχι για χιλιάδες», πρόσθεσε. Το θέμα θα βρίσκεται και πάλι στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στις 15 και 16 Οκτωβρίου.

Οργανισμοί βοήθειας σημειώνουν ότι οι ηγέτες της ΕΕ δεν έχουν ακόμη θεσπίσει μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης των προσφύγων. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, η UNHCR, δήλωσε απογοητευμένη γι9α τη μη λήψη περαιτέρω μέτρων για την δημιουργία ασφαλών, νόμιμων οδών στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες από τη Συρία. Ο Αντόνιο Γκουτιέρεζ, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δήλωσε: «Το σχέδιο μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν, στα σημεία εισόδου στην Ευρώπη, δημιουργηθούν εξοπλισμένες μονάδες για τη λήψη, την αρωγή, την καταγραφή και τον έλεγχο των ανθρώπων αυτών».

Πηγή
Independent
BBC

Παλαιότερα άρθρα: