Μεταναστευτικό και Ακροδεξιά επιταχύνουν την ηθική κατάπτωση της Ευρώπης

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Νάκος

Είναι τρομακτικό σαν σκέψη και μόνο να αναλογισθεί κάποιος μία Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη, χωρίς ηθικές αρχές και Ουμανιστικό πνεύμα. Και όμως, πολλοί συμπολίτες μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη θεωρούν πως αυτά τα στοιχεία πρέπει να εκλείψουν για χάρη Εθνικιστικών ιδεολογιών, και ανεκπλήρωτων πολιτικών του παρελθόντος, που το μόνο που κατόρθωσαν ήταν να διχάσουν την ανθρωπότητα και να επιφέρουν Μεσσιανισμό στην κοινωνική πρακτική.

Μα φυσικά αναφέρομαι στην παθογένεια της πολιτικής,που κατά την άποψη μου, εκπροσωπεί η θεωρία των δύο άκρων και που εκφράζεται τις περισσότερες φορές μέσω της ρητορικής μίσους που αποπνέει η Ακροδεξιά. Αρχικά, ένα τόσο πολύπλευρο ζήτημα όπως το “Μεταναστευτικό”, θα πρέπει να επιδέχεται και διαφορετικές ερμηνείες, οι οποίες οφείλουν να έχουν ως εφαλτήριο λογικά επιχειρήματα, πάντοτε τεκμηριωμένα και στηριζόμενα στις αρχές της Δημοκρατίας και του Σεβασμού της Προσωπικότητας του Ανθρώπου.

Οι κινήσεις που αποφασίστηκαν μέσα από την συλλογική συνάντηση των Κρατών-Μελών, έθεσαν το θεμέλιο μιας προσωρινής αντιμετώπισης του ζητήματος,αποφεύγοντας να έρθουν αντιμέτωποι με την ουσιαστική αιτία που το συντηρεί.

Προϋπόθεση για όλα τα προαναφερθέντα λόγια μου είναι η τιθάσευση του “θυμικού” για χάριν του “Λογικού”, καθώς οφείλουμε να ιεραρχίσουμε τις ανάγκες μας σκεπτόμενοι όχι τον εαυτό μας, αλλά τις μελλοντικές γενεές και αυτό δεν θα υλοποιηθεί εάν αφήσουμε συγκεκριμένες απόψεις να σπείρουν μίσος στις κοινωνίες μας, καθώς το μόνο που θα μπορέσουν να θερίσουν μελλοντικά θα είναι ” Βία και μισαλλοδοξία”.

Γνωρίζω πως κανένας μας δε θέλει να χάσει την δουλειά του, την παροχή του σε υγεία και ασφάλιση ,καθώς και τις πολιτισμικές-παραδοσιακές αξίες, που έχει εντρυφήσει όλα αυτά τα χρόνια και δεν είναι κάτι που επικροτώ, αλλά αντίθετα προσπαθώ να διατυπώσω και την άλλη άποψη, αυτή που επιζητά λύσεις στα προβλήματα πριν δημιουργηθούν. Ναι,Συμφωνώ! Το Μεταναστευτικό δεν είναι τωρινό ζήτημα, αλλα εναπόκειται στα χέρια μας να το διευθετήσουμε, πριν μας πνίξει η λαίλαπα του φασισμού ξανά. Πρέπει να δείξουμε ότι διδαχθήκαμε σαν ανθρωπότητα από τα λάθη μας και να οδηγηθούμε σε καινούργια λάθη, όχι σε αναπαλαίωση των ήδη εσφαλμένων πολιτικών μας.

Η ζωή δεν ήρθε με οδηγίες για κανέναν από εμάς και σίγουρα όχι και για τους πολιτικούς. Με ημίμετρα το πρόβλημα δε λύνεται, απλώς παρατείνεται και κλείνει το μάτι στην απελπισία.
Θα το πω ακόμη μια φορά και σίγουρα όχι για τελευταία, ” Δώσε Γνώση στον λαό μέσω της Παιδείας και θα τον έχεις οπλίσει με το ισχυρότερο όπλο, πιο δυνατό και αποτελεσματικό και από εκείνα που συντηρούν τους μεγαλύτερους πολέμους στην Γη.

Παλαιότερα άρθρα: