Μεταρρυθμίσεις και διαγραφή χρέους

Διαβάστε επίσης

«Οι πρώτες ενδείξεις για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας διαφαίνονται ήδη και αναμένεται να ισχυροποιηθούν προοδευτικά, καθώς θα λαμβάνονται μέτρα αναπτυξιακού σκοπού. Ωστόσο, η περίοδος 2013-2014 χαρακτηρίζεται ως η κρισιμότερη καμπή της ελληνικής οικονομίας. Η απεμπλοκή της χώρας από την κρίση χρέους και η επιστροφή της σε τροχιά αναπτύξεως, καθιστούν αναγκαία τη συνέχιση της προσαρμογής, συνοδευόμενης όμως με τον μετασχηματισμό του δημοσίου τομέα, ώστε να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα η δημοσιονομική εξυγίανση» τόνισε ο πρόεδρος της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της και πρόσθεσε: «Απαιτείται η ολοκλήρωση του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μετασχηματισμού του παραγωγικού ιστού της χώρας, που θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της οικονομίας. Για τον σκοπό αυτό, είναι απαραίτητη η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της χώρας. Σε διαφορετική περίπτωση, η προσαρμογή είναι δυνατόν να αποδειχθεί εύθραυστη και να υπονομευθεί η προσπάθεια … ». Ένα το κρατούμενο.

Όμως, αυτά που είπε ο κ. Κωστόπουλος φαίνεται ότι δεν φτάνουν. Ο Τζορτζ Σόρος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» είπε μεν ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ορισμένες ακόμη διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά λιγότερο αμειβόμενους δημοσίους υπαλλήλους και καλύτερο σύστημα είσπραξης φόρων» και παρότρυνε την Ελλάδα να στρέψει τις προσπάθειές της προς την διαγραφή του χρέους.

Πού σημαίνει ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε νέα μέτρα τον Σεπτέμβριο, γεγονός που παγώνει κάθε σκέψη για επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Κι αυτό γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος της κοινωνικής έκρηξης αν υπάρξουν κι άλλα μέτρα.

Παλαιότερα άρθρα: