Μετατάξεις από ΟΛΠ και ΟΛΘ ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης

Νομοθετικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της έγκρισης της σύμβασης παραχώρησης, το οποίο θα εισαχθεί στη Βουλή προανήγγειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη για τους εργαζόμενους σε ΟΛΠ και ΟΛΘ, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση είναι πλέον σε θέση να ανακοινώσει τις ρυθμίσεις που πράγματι εξασφαλίζουν υπό τις παρούσες συνθήκες με τον καλύτερο τρόπο τους εργαζομένους» στα δύο λιμάνια.

Η εξέλιξη επιβεβαιώνει ουσιαστικά πρόσφατο ρεπορτάζ της «Κ», το οποίο ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πρόγραμμα μετατάξεων των εργαζομένων στον ΟΛΠ και στον ΟΛΘ να αντιμετωπίσει τις απεργίες στα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου αναφέρει:

«Με νομοθετικές ρυθμίσεις στον Κυρωτικό Νόμο που θα εισαχθεί στη Βουλή για την έγκριση της Σύμβασης Παραχώρησης θα προβλέπεται:

1. Η διατήρηση σε ισχύ του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού της ΟΛΠ ΑΕ και η όποια ενδεχόμενη αντικατάστασή του θα μπορεί να γίνει σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά γενικές διατάξεις περί ιδιωτικών επιχειρήσεων και εκμεταλλεύσεων.

2. Η διατήρηση, επίσης, σε ισχύ του Κανονισμού Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας της ΟΛΠ ΑΕ μέχρι την ενδεχόμενη κατάργηση και αντικατάστασή του μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

3. Η δυνατότητα επιλογής μετάταξης των εργαζομένων τόσο στην ΟΛΠ ΑΕ όσο και στην ΟΛΘ ΑΕ σε υπηρεσίες, φορείς ή νομικά πρόσωπα του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε Οργανισμούς Λιμένα καθώς και σε εταιρείες του ν. 3429/2005, στις οποίες το Δημόσιο κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου».

«Επισημαίνεται, επιπλέον, ότι σε ότι αφορά την σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία που αφορά στην ΟΛΘ ΑΕ και με δεδομένο ότι το αναρτηθέν σχέδιο Σύμβασης Παραχώρησης δεν έχει ακόμα δεσμευτικό χαρακτήρα, έχουν δρομολογηθεί επίσημες πρωτοβουλίες των συναρμοδίων Υπουργείων και της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΘ και το ΤΑΙΠΕΔ, για την πληρέστερη κατοχύρωση των εργασιακών σχέσεων.

Τέλος, για μία ακόμα φορά διαβεβαιώνουμε ότι στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης συμπεριλαμβάνεται η βελτίωση του συνολικού νομοθετικού πλαισίου που ισχύει στην ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία σε ότι αφορά τη ρύθμιση και όχι την απορρύθμιση της λιμενικής εργασίας για όλα τα λιμάνια της χώρας.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η Κυβέρνηση εκτιμά ότι έχει ανταποκριθεί, υπό τις παρούσες συνθήκες, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις επιδιώξεις που η ίδια έθεσε. Θεωρούμε, επίσης, ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί δικαίωση του απεργιακού αγώνα των εργαζομένων στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη», καταλήγει η κα Γεροβασίλη.

Παλαιότερα άρθρα: