Mεθοδεύσεις…

Διαβάστε επίσης

Του Γιώργου Ευγενίδη

Η πυρκαγιά στο Μάτι, τελικά, δεν ήταν ο παράγοντας που θα ανέτρεπε εκλογικές συμπεριφορές. Αυτό φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού από το γεγονός ότι, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε ένα εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι, στα πρώτα νούμερα με την επιστροφή όλων στην…εργασιακή κανονικότητα, όχι μόνο δεν υπέστη περαιτέρω απώλειες, αλλά ξεκίνησε να επανασυσπειρώνει και ένα μέρος της εκλογικής του δύναμης.

Για ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας, όμως, οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο Μάτι εμπέδωσαν την αίσθηση μιας αντιμετώπισης ενός ανθρώπινου δράματος, αποκλειστικά με όρους πολιτικής ζημίας ή οφέλους. Αν ανατρέξει κανείς με ψυχραιμία στα όσα έγιναν, ιδίως τις πρώτες μέρες, με αποκορύφωμα εκείνη την αλήστου μνήμης συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Είμαι βέβαιος ότι το Μάτι δεν θα ξεχαστεί, γιατί ήταν μεγάλη η ένταση της καταστροφής και συντριπτική η αίσθηση της απώλειας. Επίσης, ήταν στην Αττική, δίπλα μας. Μυρίζαμε το καμένο, βλέπαμε τις στάχτες και τους καπνούς. Βιώσαμε, οι περισσότεροι εξ ημών, την καταστροφή από μεγάλη εγγύτητα.

Εξ αυτού, είναι επιτακτικό η Δικαιοσύνη να αποδώσει τις δέουσες ευθύνες. Δεν ξέρω, αν αυτές οι ευθύνες προσωποποιούνται σε επιχειρησιακούς παράγοντες ή/και σε πολιτικά πρόσωπα. Αυτό το ξέρουν καλύτερα οι εισαγγελικοί λειτουργοί που με επιμέλεια έχουν διεξάγει τη σχετική έρευνα. Και είμαι σίγουρος, με δεδομένο και το μέγεθος της τραγωδίας και την ανάγκη για λογοδοσία, ότι οι δικαστικές αρχές θα πράξουν το δέον γενέσθαι και δεν θα φοβηθούν να καλέσουν ακόμα και πολιτικά πρόσωπα, αν κρίνουν ότι αυτό πρέπει να γίνει.

Τι μήνυμα στέλνει, όμως, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, όταν ζητά να μην προβεί ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός σε κλήσεις μαρτύρων, μέχρι να ολοκληρωθεί και το πόρισμα της Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, κάτι που θα πάρει μήνες; Είναι, δε, γνωστό ότι σε πολύ λίγο, ο εισαγγελικός λειτουργός που κάνει την έρευνα θα αποτελέσει παρελθόν, ενώ είναι επίσης σαφές, όπως επισημαίνουν έγκριτοι νομικοί, ότι η διασύνδεση της εισαγγελικής έρευνας με την ανεξάρτητη έρευνα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης είναι κάτι το καινοφανές.

Άρον άρον, βέβαια και ευρισκόμενη στο εξωτερικό, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έσπευσε να μαζέψει τα πράγματα και να αποσυνδέσει τις κλήσεις δυνάμει υπόπτων από την έκβαση του πορίσματος της Επιθεωρήτριας. Διότι, ακόμα και αν αγνοήσει κανείς τις πληροφορίες για τις εκλεκτικές πολιτικές συγγένειες της Γενικής Επιθεωρήτριας, η όλη διαδικασία παραπέμπει σε επικίνδυνες μεθοδεύσεις για την ουσία της υπόθεσης και την έκβαση της έρευνας.

Οι 99 νεκροί στο Μάτι δικαιούνται να καταστεί σαφές, ποιος ήταν ο συνδυασμός παραγόντων, αμελειών και λαθών που οδήγησε στην τραγική αυτή έκβαση. Όσοι επιχειρούν να παρέμβουν στη διαδικασία ανεύρεσης των όποιων υπαιτίων για λάθη και παραλείψεις, καλό δεν κάνουν. Ίσα-ίσα, τροφοδοτούν τις φωνές εκείνες που ζητούν να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη, κανένα σπρώξιμο κάτω από το χαλί των όσων έγιναν και δεν έγιναν εκείνο το μοιραίο απόγευμα.

Υ.Γ. Μετά από πολλά χρόνια, το καθιερωμένο ραντεβού μας στη φιλόξενη γωνιά του RP θα σταματήσει. Δεν χρειάζεται, όμως, αντίο, αλλά εις το επανιδείν!

Παλαιότερα άρθρα: