Μήνυμα του Προκόπη Παυλόπουλου για τα 66 χρόνια από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

Διαβάστε επίσης

Τις θερμότερες ευχές “ενός πανάρχαιου λαού, του ελληνικού, προς ένα λαό με μακραίωνη επίσης ιστορία, τον κινεζικό” μεταφέρει με μήνυμά του για την 66η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Το μήνυμα του Έλληνα προέδρου προβάλλεται μέσω ανταπόκρισης του πρακτορείου “Νέα Κίνα”, σε περισσότερα από 80 διαδικτυακά ΜΜΕ της Κίνας.

“Ο Κινεζικός Λαός, όπως και ο Ελληνικός, συνάντησε στην μακρά του πορεία πολλά εμπόδια, τα οποία υπερέβη με θυσίες και αποφασιστικότητα. Αλλά όπως είπε και ο Κομφούκιος, “η μεγαλύτερη δόξα μας δεν έγκειται στο να μην πέφτουμε ποτέ, αλλά στο να σηκωνόμαστε κάθε φορά που πέφτουμε”. Και οι δύο Λαοί, παρ’ όλες τις δύσκολες περιόδους του ιστορικού τους βίου, διακρίνονται για την ικανότητά τους να αναγεννώνται και να αναζωογονούνται. Και έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα ίχνη τους στην παγκόσμια ιστορία ως δύο από τους αρχαιότερους και σπουδαιότερους πολιτισμούς”, αναφέρει ο Π. Παυλόπουλος.

Τονίζει επίσης αναφορικά στη θαλάσσια συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών: “Ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου, το λιμάνι του Πειραιά, αποτελεί την πύλη επικοινωνίας της σύγχρονης Κίνας με την Ευρώπη, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή” και συνεχίζει σημειώνοντας: “Η θάλασσα υπήρξε για τους Λαούς μας συνδετικό στοιχείο, που μας ενώνει ως σήμερα. Ελληνικά πλοία μεταφέρουν μεγάλο όγκο του κινεζικού εμπορίου, κινεζικά ναυπηγεία κτίζουν ελληνικά καράβια, ελληνικά κρουαζιερόπλοια φιλοξενούν Κινέζους τουρίστες που επιθυμούν ν’ απολαύσουν το ελληνικό καλοκαίρι. Αποφασίσαμε ν’ αναδείξουμε το στοιχείο αυτό κηρύσσοντας το 2015 Έτος Θαλάσσιας Συνεργασίας της Κίνας με την Ελλάδα. Ελπίζουμε ότι και στο μέλλον η συνεργασία μας αυτή θα ενισχυθεί και θα εμπλουτισθεί, με τρόπο αμοιβαίως επωφελή και για τις δύο Χώρες”.

Σχετικά με τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο κ. Παυλόπουλος υπογραμμίζει τα εξής: “Η Ελλάδα, μετά από μια δύσκολη περίοδο για την οικονομία της, έχει αποφασίσει να ξανασταθεί όρθια και ν’ ανοίξει τις πύλες της στην παγκόσμια συνεργασία. Στην προσπάθειά μας αυτή επιθυμούμε η Κίνα να έχει ουσιαστικό ρόλο, όχι μόνον γιατί αποτελεί την δυναμικότερη οικονομία σήμερα αλλά και γιατί, σε δύσκολες στιγμές, μας προσέφερε τη στήριξη ενός καλού φίλου”.

Απευθύνει κάλεσμα δε προς τις κινεζικές επιχειρήσεις: “Θέλουμε περισσότερες κινεζικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα και περισσότερα ελληνικά προϊόντα να φθάσουν στην κινεζική και την ασιατική αγορά”. Και προσθέτει ότι “Επιθυμούμε, ταυτόχρονα, να στηρίξουμε τη συνεργασία αυτή σε στέρεες βάσεις. Και γι’ αυτό χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους που να κατανοούν την πραγματικότητα, τη γλώσσα και την νοοτροπία των δύο Χωρών μας. Η συνεργασία μας στον εκπαιδευτικό τομέα εκεί προσβλέπει. Ήδη πολλοί νέοι Κινέζοι μελετούν την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, και πολλοί Έλληνες φοιτούν στα κινεζικά πανεπιστήμια. Χρειαζόμαστε περισσότερους”.

Κλείνοντας το μήνυμά του, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε σ’ ένα απόφθεγμα που, όπως τόνισε, αποδεικνύει τη συγγένεια της σκέψης μας, ήδη από την αρχαιότητα: “Η πραγματική γνώση είναι να γνωρίζεις το μέγεθος της άγνοιας, είπε ο Κομφούκιος. Εν οίδα, ότι ουδέν οίδα, είπε ο Σωκράτης. Και να σας διαβεβαιώσω, ότι η Ελλάδα βαδίζει με μεγάλη ζέση το δρόμο που οδηγεί στην σύσφιξη των σχέσεών της με την Κίνα”.

Παλαιότερα άρθρα: