Μηχανογραφικό 2016: Χρήσιμες συμβουλές για να το υποβάλλετε

Διαβάστε επίσης

Η αυριανή ανάρτηση των βαθμολογιών ανοίγει τον δρόμο για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, που είναι ο βασικότερος «παράγοντας» για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σήμερα θα δοθούν από το υπουργείο Παιδείας τα στατιστικά στοιχεία των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων και σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, τα Λύκεια θα παραλάβουν τις καταστάσεις με τις βαθμολογίες το πρωί της Παρασκευής, ώστε οι βαθμοί να αναρτηθούν μέχρι το μεσημέρι της ίδιας ημέρας σε όλα τα σχολεία καθώς και στον ειδικό ιστότοπο του υπουργείου Παιδείας.

Οι διαδικασίες για την υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων (Μ.Δ.) 2016 ξεκινούν στις 15 Ιουνίου και ολοκληρώνονται την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016.

Ειδικότερα:

Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλλουν Μ.Δ. θα απευθυνθούν στο Λύκειό τους από την Τετάρτη 15 Ιουνίου και μετά για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό

– Θα μπορούν να επισκέπτονται αυτή την ηλεκτρονική διεύθυνση, να μελετούν το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).

Χρήσιμες συμβουλές για το μηχανογραφικό

Συμβουλές από μεγαλύτερους σε ηλικία φίλους που έχουν περάσει τον «σκόπελο» του μηχανογραφικού, γονιών και καθηγητών είναι τις περισσότερες φορές χρήσιμες.

Βασικότερο όμως είναι ο κάθε υποψήφιος να αποφασίσει τι ο ίδιος πραγματικά θέλει. Έπειτα να αναζητήσει και να μελετήσει τις προοπτικές μιας σχολής.

Καλό θα είναι οι υποψήφιοι να μην κάνουν υπολογισμούς με βάση τα μόρια της περσινής χρονιάς. Δεν πρέπει να σκεφτεί, για παράδειγμα, ότι η «Α» σχολή έχει πολύ υψηλή βάση ως παράγοντα αποτρεπτικό για τη συμπλήρωση της στο μηχανογραφικό.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμπληρωθεί το μηχανογραφικό αποκλειστικά με επιθυμίες, αλλά και με ρεαλιστικές πιθανότητες που βασίζονται στο ύψος της βαθμολογίας των υποψηφίων.

Μια σχολή κοντά στον τόπο διαμονής είναι πράγματι κάτι πολύ σημαντικό (οικονομικοί λόγοι, εύκολη καθημερινότητα), όμως το αντικείμενο των σπουδών δεν πρέπει να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.Το πτυχίο κρίνει το μέλλον ενώ η πόλη φοίτησης είναι κάτι προσωρινό. Σ’αυτή την περίπτωση όμως πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι οικονομικές δυνατότητες της οικογένειας για αυτό πρέπει να το συζητήσουμε μαζί της.

Είναι λάθος να επιλέξει ο υποψήφιος μια σχολή μόνο και μόνο γιατί βρίσκεται σε μια μεγάλη πόλη. Υπάρχουν σχολές στην επαρχία με πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα σπουδών.

Μέχρι τις 8 Ιουλίου η διορία για το μηχανογραφικό

– Όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ) ως και την Παρασκευή 8-7-2016. Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του Υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τον υποψήφιο δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

Ο υποψήφιος καλό είναι να εκτυπώσει ή/και να αποθηκεύσει στον υπολογιστή του το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί να δει τις τελικές προτιμήσεις του.

– Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

Παλαιότερα άρθρα: