Μιανμάρ: Σύντομα η δίκη των δύο συλληφθέντων δημοσιογράφων του Reuters

Διαβάστε επίσης

Ακολουθώντας ανάλογες εκκλήσεις από την Ε.Ε., τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατήγγειλε σήμερα τη σύλληψη στη Μιανμάρ δύο δημοσιογράφων του Reuters, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωσή τους,

«Η κράτησή τους σε ένα μυστικό μέρος και το γεγονός ότι δεν είναι σε θέση να επικοινωνούν με τον έξω κόσμο υπογραμμίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εμποδίζει τα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης σχετικά με ευαίσθητα θέματα», επεσήμανε ο Μπραντ Άνταμς διευθυντής του HRW για την Ασία.

Εκπρόσωπος πάντως της ηγέτιδας της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι δήλωσε σήμερα ότι ενημερώθηκε πως η αστυνομία έχει σχεδόν ολοκληρώσει την έρευνά της για τους δύο δημοσιογράφους του Reuters που έχουν συλληφθεί και σύντομα θα ξεκινήσει η νομική διαδικασία εναντίον τους.

Ο Ζάου Χτάι δήλωσε ότι οι δύο δημοσιογράφοι, ο Ουά Λόνε και ο Κιάου Σόε Οο, θα έχουν τότε πρόσβαση σε δικηγόρο και θα μπορούν να συναντηθούν με τις οικογένειές τους. «Δεν θα πάρει καιρό. Η έρευνα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», τόνισε ο Χτάι.

Ο εκπρόσωπος επεσήμανε ότι το υπουργείο Εσωτερικών και η αστυνομία του είπαν χθες Τρίτη ότι ο Λόνε και ο Σόε Οο κρατούνται στη Γιανγκόν, «είναι σε καλή κατάσταση» και δεν υπέστησαν «παράνομη ανάκριση».

Όταν ρωτήθηκε αν η αστυνομία σέβεται τα δικαιώματα των δύο δημοσιογράφων, ο Χτάι απάντησε: «Ναι, ναι, τους έχω πει να μην κάνουν τέτοια πράγματα». «Τους είπα να ενεργούν βάσει του νόμου. Μου εγγυήθηκαν ότι θα το κάνουν», τόνισε.

Ο 31χρονος Λονε και ο 27χρονος Σόε Οο συμπλήρωσαν χθες Τρίτη μία εβδομάδα υπό κράτηση χωρίς να έχει γίνει γνωστό πού κρατούνται καθώς οι αρχές συνεχίζουν την έρευνα για το αν παραβίασαν την νομοθεσία Official Secrets Act, που χρονολογείται από την εποχή της αποικιοκρατίας. Οι δύο δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στις 12 Δεκεμβρίου με την κατηγορία ότι είχαν στην κατοχή τους έγγραφα που συνδέονταν με τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Ροχίνγκια.

Παλαιότερα άρθρα: