Μίνως Κυριακού: Ποιος ήταν ο ισχυρός άνδρας των Media

Διαβάστε επίσης

Στο πένθος βυθίστηκε ο Ομιλος Αντέννα, καθώς έφυγε από τη ζωή ο πατέρας και δημιουργός του, Μίνως Κυριακού, σε ηλικία 75 ετών. Τα τελευταία χρόνια υπέφερε από σοβαρά προβλήματα υγείας, με κυριότερο την καρδιά του, ενώ υποβαλλόταν τακτικά και σε αιμοκάθαρση.

Για αυτό και συχνά φαινόταν ιδιαίτερα καταβεβλημένος. Οι πρώτες πληροφορίες χθες το βράδυ έκαναν λόγο ότι η αιτία θανάτου του ήταν ανακοπή.

Επρόκειτο για έναν από τους πιο ισχυρούς άνδρες του τόπου, ο οποίος δραστηριοποιούνταν στους τομείς της ραδιοτηλεόρασης, της ναυτιλίας και του αθλητισμού. Ανάμεσα στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες περιλαμβάνονταν η ιδιοκτησία του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ, μέσα από τον οποίο ήταν ευρέως γνωστός, και των εκδόσεων Δάφνη Επικοινωνίες.

Από τα 17 του

Ο Μίνως Κυριακού, που το όνομά του ήταν Μηνάς, αλλά όλοι τον γνώριζαν ως Μίνωα, δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της ναυτιλίας από πολύ μικρή ηλικία (17 ετών) και σε ηλικία μόλις 23 ετών (1965) ίδρυσε την Athenian Tankers Inc. Το 1976 ίδρυσε δύο εταιρείες εμπορίου πετρελαιοειδών, την Bacoil International και την Athenian Oil Trading Inc. Ο ιδιοκτήτης του Αντέννα ήταν γόνος οικογένειας εφοπλιστών, της οποίας η πρώτη ναυτιλιακή επιχείρηση ιδρύθηκε το… 1852.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ήταν που ο Μίνως Κυριακού δραστηριοποιήθηκε στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, αρχικά με την ίδρυση του ραδιοφωνικού σταθμού ANT1 FM 97.2 (σήμερα Easy 97.2) στην Αθήνα.
Το 1989, ένα έτος μετά την ίδρυση του ραδιοφωνικού σταθμού, εγκαινιάστηκε η τηλεόραση του ΑΝΤ1. Ο όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ, ο οποίος ιδρύθηκε το 1999, σήμερα δραστηριοποιείται τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2016, ο Θεόδωρος Κυριακού κέρδισε μέσω του Αντέννα στην πρωτοφανή δημοπρασία που διήρκεσε… 65 ώρες και έλαβε χώρα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας μία από τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας που δημοπρατήθηκαν στη χώρα μας, με το τίμημα να ανέρχεται στα 75,9 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες κρίθηκε αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, στις 26 Οκτωβρίου του 2016.

Αναβίωσε τα «Τσικλητήρεια»

Τα ναυτιλιακά και τα μίντια δεν ήταν οι μοναδικές ενασχολήσεις του εκλιπόντος, ο οποίος ασχολήθηκε ενεργά και με τον αθλητισμό. Το 1997 ανέλαβε τη διοίκηση του θρυλικού Πανελληνίου Γ.Σ. και συνέβαλε αποφασιστικά στην αναβίωση του διεθνούς αθλητικού μίτινγκ «Τσικλητήρεια» το οποίο, το 2002, εντάχθηκε στην κατηγορία Super Grand Prix της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού. Υπήρξε και πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (2004-2009).

Ο εφοπλιστής και ιδιοκτήτης του Αντέννα είχε γεννηθεί τον Μάιο του 1942. Εκανε λαμπρές σπουδές στη Γαλλία και την Ελβετία. Ενας από τους προπαππούδες του ήταν ο Υδραίος πολιτικός Δημήτριος Βούλγαρης που είχε διατελέσει πρωθυπουργός της χώρας ενώ άλλος ήταν ο Αλέξανδρος Κορυζής ο οποίος διατέλεσε επίσης πρωθυπουργός κατά την περίοδο 1940-1941 και ο οποίος αυτοκτόνησε λίγες ημέρες πριν την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα.

Στο εξοχικό του

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδρυτής του ΑΝΤ1 βρισκόταν το Σαββατοκύριακο στο εξοχικό του στον Αγιο Αιμιλιανό όταν αντιμετώπισε πρόβλημα με την υγεία του. Μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στην Αθήνα, σε ιδιωτικό νοσοκομείο, αλλά έχασε τη μάχη για τη ζωή. Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι ο Μίνως Κυριακού βρισκόταν το Σάββατο στο γάμο του γιου του Θοδωρή, ενώ μόλις μια μέρα πριν είχε βαφτίσει και το εγγονάκι του. Μέχρι αργά το βράδυ, παρέμεναν άγνωστα τα αίτια που οδήγησαν στο θάνατό του. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πάντως, μετέδιδε ότι η αιτία του θανάτου ήταν ανακοπή.

Τον Δεκέμβριο του 2004 ο Μίνως Κυριακού παντρεύτηκε την ηθοποιό Μαρί Κωνσταντάτου, ενώ είχε δύο γιους και μια κόρη από τον προηγούμενο γάμο του.

Βαθιά οδύνη

Μέσω μιας συγκινητικής ανακοίνωσης αποχαιρέτησε ο Αντέννα τον Μίνωα Κυριακού. «Με βαθιά συγκίνηση και θλίψη, σύσσωμη η οικογένεια Κυριακού αποχαιρετά τον πολυαγαπημένο μας Μίνω, που έφυγε από τη ζωή ξαφνικά, από ανακοπή καρδιάς αργά το απόγευμα. Ο σεβασμός και η βαθιά οδύνη διακατέχουν το σύνολο των ανθρώπων που εργάζονται σε όλες τις επιχειρήσεις του Ομίλου Μίνου Κυριακού».

Παλαιότερα άρθρα: