Μουζάλας: 25.000-30.000 πρόσφυγες θα μείνουν στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτιμά ότι 25.000-30.000 πρόσφυγες και μετανάστες θα μείνουν οριστικά στην Ελλάδα καθώς έχουν κάνει αίτηση ασύλου και δεν υπάγονται σε καθεστώς μετεγκαταστάσεων.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στα «Νέα» ο Γιάννης Μουζάλας είπε ότι ετοιμάζονται τρία νέα προγράμματα ένταξης, με το πρώτο να αφορά νέα καταγραφή, ιδιότητες, απόδοση ΑΦΜ και ΑΜΚΑ σε όποιον το δικαιούται, το δεύτερο να αφορά την εγγραφή όλων των παιδιών στα σχολεία και πρόγραμμα εκμάθησης αγγλικών, ενώ το τρίτο αφορά την ένταξη στην εργασία.

Τόνισε, επίσης, ότι η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας «είχε μόνο θετικά αποτελέσματα», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις καθώς «οποιαδήποτε αστάθεια στην περιοχή δημιουργεί δυσκολίες και κινδύνους και οποιαδήποτε μεταβολή στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας μάς θέτει σε εγρήγορση».

Μέχρι να επιτευχθεί νέα συμφωνία, καθώς εκείνη του Δουβλίνου «έχει πεθάνει», η Ελλάδα προχώρησε στη συμβολική κίνηση αποδοχής λίγων δεκάδων επιστροφών Δουβλίνου «αποκλειστικά με τις χώρες που μας βοήθησαν, δεχόμενες μέχρι στιγμής 17.000 μετεγκαταστάσεις και 7.000 επανενώσεις (οικογενειών), ενώ το πρόγραμμα συνεχίζεται, υποστήριξε επίσης ο υπουργός.

Αναφέρθηκε, τέλος, στην απόφαση του Ευρωδικαστηρίου κατά της προσφυγής Ουγγαρίας και Σλοβακίας, η οποία διευκολύνει την Ε.Ε. και δικαιώνει την Ελλάδα. «Το προσφυγικό και το μεταναστευτικό θα είχαν προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα αν δεν είχαμε τις ξενοφοβικές και ρατσιστικές απόψεις αυτών των χωρών», είπε.

Παλαιότερα άρθρα: