Μπλοκάρουν το άνοιγμα στο κέντρο από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε επίσης

Ο επόμενος πολιτικός γύρος θα παιχτεί στο κέντρο. Τόσο ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς , όσο και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας το γνωρίζουν και επιδιώκουν την κατάληψη του κεντρώου χώρου με αλλαγή ρητορικής και σηματοδότηση της μετακίνησής του μέσω προσώπων. Όμως, η προσπάθεια αυτή υπονομεύεται ευθέως και στα δύο κόμματα από τους ακραίους.

Την εκτίμηση αυτή κάνουν σοβαροί επιχειρηματικοί κύκλοι που βλέπουν θετικά τις προθέσεις των δύο αρχηγών να μετακινηθούν προς το κέντρο και φοβούνται ότι η επικράτηση των ακραίων μπορεί να οδηγήσει σε απόσυρση του ΠΑΣΟΚ και την κατάρρευση της δικομματικής, αλλά και την εκτροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα προγραμματικής αντιπολίτευσης. Και οι δύο αυτές εκδοχές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οδηγούν σε αποσταθεροποίηση της χώρας και στην απομείωση της δημοκρατίας.

Ειδικότερα επισημαίνεται ότι ο μεν Βύρων Πολύδωρας με την προσέγγιση που έκανε στη Χρυσή Αυγή προσπάθησε να μπλοκάρει την προσπάθεια του Σαμαρά να οδηγήσει τη ΝΔ στο χώρο του κέντρου, με αποτέλεσμα να αναδιπλωθεί όλο το κόμμα προς τα δεξιά, μετά και την συνεισφορά του Μάκη Βορίδη και του Χρύσανθου Λαζαρίδη. Κερδισμένος από αυτές τις άτσαλες κινήσεις ο Ευάγγελος Βενιζέλος…

Ο δε Νίκος Βούτσης με τις δηλώσεις του για στάση πληρωμών ναρκοθέτησε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (10-14/7) αποπροσανατολίζοντας τη συζήτηση. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατατρόμαξε το ευρύτερο κοινό λέγοντας ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναδιαπραγματεύεται το Μνημόνιο θα γίνει στάση πληρωμών και η Ελλάδα θα χρειαστεί να ζει για 5-6 μήνες χωρίς βοήθεια. «Εάν χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα στάσης πληρωμών θα το δούμε με τον λαό», πρόσθεσε. Συτο μεταξύ στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» του Π. Λαφαζάνη δίνουν τις τελευταίες μάχες οπισθοφυλακής, καθώς το σώμα του συνεδρίου μάλλον ελέγχεται κατά 80% από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε δεν θα κατέβει αντι-εισήγηση.

Το σίγουρο είναι ότι το καλοκαίρι θα είναι σαφώς θερμό πολιτικά.

Παλαιότερα άρθρα: