Μπλόκο Αθήνας στα σχέδια της Άγκυρας – Ανοίγει ο δρόμος για έρευνες νότια της Κρήτης

Διαβάστε επίσης

Τις διαδικασίες παραχώρησης του θαλάσσιου οικοπέδου Νότια της Κρήτης, πέραν των μπλοκ που έχουν ήδη εκχωρηθεί για έρευνα και εκμετάλλευση Δυτικά και Νοτιοδυτικά του νησιού στην κοινοπραξία Τotal-ExxonMobil – ΕΛΠΕ, επιταχύνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το πράσινο φως για νέες παραχωρήσεις έδωσε πρόσφατα, ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζηδάκης, εγκρίνοντας την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Η κίνηση της Αθήνας μπαίνει σφήνα στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, μέσα από τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση της περιοχής προσκαλώντας διεθνείς πετρελαϊκούς ομίλους για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα ελληνικά ύδατα.

Το πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων αφορά σε συνολική έκταση 33,933 Km2 και η έγκριση της μελέτης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις, η παραχώρηση όταν και εφόσον υπάρξει σχετική κυβερνητική απόφαση.

Με βάση τη ΣΜΠΕ που αναρτήθηκε χθες στην Διαύγεια, το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε τρεις κύριες φάσεις:

– Έρευνα: κατά το στάδιο αυτό ερευνώνται οι ελπιδοφόρες περιοχές, με σεισμικές έρευνες, προκειμένου να εντοπιστούν στόχοι, δηλαδή κατάλληλες τεκτονικές ή και στρωματογραφικές δομές στο υπέδαφος, που μπορεί να έχουν λειτουργήσει ως παγίδες υγρών και αερίων υδρογονανθράκων. Στους στόχους περιλαμβάνονται μια ή περισσότερες ερευνητικές γεωτρήσεις. Σε περίπτωση ανεύρεσης υδρογονανθράκων, με βάση τα δεδομένα της διάτρησης και των δοκιμών παραγωγής προσδιορίζονται οι παραγωγικές ζώνες (ταμιευτήρες) και τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα κάθε πεδίου. Σε περίπτωση μη εντοπισμού εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων δεν υλοποιείται η επόμενη φάση της ανάπτυξης.

Παλαιότερα άρθρα: