Να φύγει ο Ντάισενμπλουμ από το eurogroup ζητούν οι Ολλανδοί

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

«Ο Ντάισενμπλουμ πρέπει να παραιτηθεί από την προεδρία του Eurogroup» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος της αντιπολίτευσης SP στην Ολλανδία, Εμίλ Ρόεμερ, μιλώντας στο ολλανδικό ραδιόφωνο NOS radio 1.

H ολλανδική αντιπολίτευση καταλογίζει ευθύνες στον Ντάισενμπλουμ για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων. «Είναι σχεδόν αδύνατο γι’ αυτόν να συνεχίσει να κάθεται στο ίδιο τραπέζι. Οι σκληρές πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα ήταν λανθασμένες, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά», σημείωσε ο Ρόεμερ.

«H δημοκρατία νίκησε και οι έλληνες είπαν ΟΧΙ», είπε αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Παράλληλα δεν παρέλειψε να υπερθεματίσει την παραίτηση Βαρουφάκη, δείχνοντας στον Ντάισνεμπλουμ να παραδειγματιστεί. «Ίσως γι’ αυτό μετά από λίγες ώρες αντικαταστάθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Πλέον θα υπάρχουν άλλοι άνθρωποι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ίσως το ίδιο πρέπει να συμβεί και από την άλλη πλευρά της Ευρώπης» τόνισε.

Είναι γεγονός ότι η κίνηση Βαρουφάκη να παραιτηθεί έδειξε κατά κάποιο τρόπο τη «γενναιοδωρία του νικητή», κάτι που έκανε και ο Τσίπρας στο εσωτερικό, καλώντας Σύνοδο των αρχηγών των κομμάτων. Αυτό ήταν και μία έμμεση αποδοχή της αποτυχίας να βρεθεί λύση μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Ντάισενμπλουμ είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της ακριβώς ίδιας ιστορίας, ακόμη και αν πολλές φορές υποτιμά ο ίδιος τον εαυτό του αφήνοντας να γίνει ξεκάθαρο ότι αποτελεί φερέφωνο του Σόιμπλε, κάτι που δεν ισχύει για άλλους υπουργούς του eurogroup που επίσης τάσσονται στην ίδια πλευρά. Το να παραιτηθεί θα ήταν όντως μία ένδειξη καλής θέλησης από πλευράς eurogroup. Κάτι τέτοιο όμως δεν θα συμβεί αφού οι εταίροι θέλουν να δώσουν το ακριβώς αντίθετο μήνυμα, αυτό της σκληρής στάσης και της μη επιρροής από το ελληνικό δημοψήφισμα.

Παλαιότερα άρθρα: