Να μην πεταχτεί η εμπειρία στα φωτοβολταϊκά

Διαβάστε επίσης

Μια νέα προσέγγιση βασισμένη στο ρόλο που πρέπει να έχουν τα φωτοβολταϊκά συστήματα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, επιχειρεί ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών. Πρόκειται για τον πρώτο συλλογικό φορέα του κλάδου ο οποίος ιδρύθηκε στην Ελλάδα και με σκοπό την προώθηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Μέλη του, πρωτίστως οι πάροχοι εξοπλισμού και υπηρεσιών που έχουν άμεση σχέση με τα φωτοβολταϊκά και μακροπρόθεσμοι επενδυτές.

Ποια είναι η νέα προσέγγιση; Ότι τα φωτοβολταϊκά μπορούν να επιβιώσουν σε μια υγιή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς, ή με ελάχιστη επιδότηση η οποία θα αντανακλά τις υπηρεσίες που προσφέρουν σε ένα ηλεκτρικό σύστημα. Αρκεί στην αγορά αυτή να μην υπάρχουν στρεβλώσεις και οι τιμές σε όλα τους κρίκους της αλυσίδας, να αντανακλούν πραγματικά και όχι εικονικά μεγέθη. Όπως γίνεται φανερό, μια παρόμοια προσέγγιση έρχεται σε άμεση σύγκρουση με το κλίμα που είχε διαμορφωθεί στην Ελλάδα για τους αρκετές χιλιάδες επενδυτές της τελευταίας διετίας και οι οποίοι διαμαρτύρονται επειδή περικόπηκαν δραστικά οι (υπερ)αποδόσεις των επενδύσεών τους.

Αυτή τη στιγμή τα ζητούμενα για τον κλάδο, σύμφωνα με την προσέγγιση του συγκεκριμένου Συνδέσμου είναι, πρώτον, να αρχίσει να λειτουργεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς τις σημερινές στρεβλώσεις σε επίπεδο διαμόρφωσης τιμών στη χονδρική, ώστε να πάψουν να δημιουργούνται τα ελλείμματα του λογαριασμού ΑΠΕ. Και δεύτερον να μη χαθεί το επενδυμένο κεφάλαιο σε τεχνογνωσία και υποδομές παροχής εξοπλισμού και υπηρεσιών. Είναι αλήθεια ότι την τελευταία πενταετία, μερικές χιλιάδες τεχνικοί, μηχανικοί και εκατοντάδες επιχειρήσεις, ειδικεύτηκαν σε ό,τι έχει σχέση με την εγκατάσταση και λειτουργία των φωτοβολταϊκών.

Ε, λοιπόν θα είναι κρίμα όλη αυτή η εμπειρία να πεταχτεί και να κλείσουν επιχειρήσεις μόνο και μόνο επειδή θα συνεχίζονται οι στρεβλώσεις στην αγορά.

Παλαιότερα άρθρα: