ΝΑΤΟ: Νέα αρχηγεία, ενίσχυση σε άνδρες και αύξηση αποστολών λόγω Ρωσίας

Διαβάστε επίσης

Σειρά κινήσεων για την αντιμετώπιση των ρωσικών χειρισμών στη Συρία και την Ουκρανία αποφάσισε το NATO, κατά τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών, που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Η Συμμαχία αποφάσισε να βελτιώσει το συντονισμό των δυνάμεών της στο ανατολικό άκρο της, δημιουργώντας δυο νέα μικρά αρχηγεία σε Ουγγαρία και Σλοβακία, τα οποία θα συμπληρώσουν τα έξι σχεδιαζόμενα διοικητήρια σε Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Ρουμανία.

Ακόμη, θα ενισχυθεί η δύναμη ταχείας αντίδρασης που δημιούργησε το NATO στον απόηχο της κρίσης στην Ουκρανία και θα αριθμεί 40.000 άνδρες. Επιπλέον, θα αυξηθούν οι αποστολές δυτικών στρατευμάτων στην ανατολική Ευρώπη, ενώ σειρά κρατών-μελών δεσμεύθηκαν για αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών τους.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ανάπτυξης της δύναμης ταχείας αντίδρασης στην Τουρκία, ως απάντηση στις παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε πως η Συμμαχία δεν χρειάζεται να αναπτύξει τα στρατεύματά της προκειμένου να αποτρέψει τους εχθρούς της από κάθε επιθετική ενέργεια.

“Το σημαντικό είναι ότι οι αντίπαλοί μας θα γνωρίζουν πως είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε” τη δύναμή μας, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Παλαιότερα άρθρα: