Ναζιστική Γερμανία και Ισλαμικό Κράτος: Ομοιότητες και διαφορές

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιώργος Μαρίνος Παπανικολάου

Καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας  φρικαλεότητες των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Οι βάρβαρες πράξεις τους έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν παγκόσμια οργή κατά του Ισλαμικού Κράτους. Οι μαχητές του ΙΚ δεν είναι οι κλασσικοί τρομοκράτες, που είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Πρόκειται για σαδιστές δολοφόνους, όπως τα μέλη των SS και οι δεσμοφύλακες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Ναζιστικής Γερμανίας. Για το ΙΚ η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία, όπως καμία αξία δεν έχει το διεθνές δίκαιο και οι συνθήκες. Οι πρωτοφανείς πρακτικές τους δείχνουν ανθρώπους ψυχικά άρρωστους, οι οποίοι γίνονται αιτία για να υποφέρουν εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι, όμηροι και αιχμάλωτοι στην επικράτεια του ΙΚ.

Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι συζητήσεις για τις ομοιότητες, που παρουσιάζει το Ισλαμικό Κράτος με τη Ναζιστική Γερμανία. Εκτός από την προφανή ομοιότητα της βαρβαρότητας, υπάρχουν πολλά περισσότερα κοινά. Σημαντική ομοιότητα είναι η συστηματική εκκαθάριση του εσωτερικού του ΙΚ από όσους θεωρούνται διαφορετικοί. Χριστιανοί, μη σουνίτες μουσουλμάνοι, άλλες θρησκευτικές κοινότητες, ομοφυλόφιλοι, και πολιτικοί αντιφρονούντες εξοντώνονται συστηματικά ως μιάσματα με σκοπό τη καθαρότητα της μουσουλμανικής «φυλής». Άλλη μια ομοιότητα είναι ο φανατισμός των μαχητών του ΙΚ, που θυμίζει έντονα τον ενθουσιασμό των μελών των SS, όταν διέπρατταν τα αποτρόπαια εγκλήματα τους. Επίσης, η δικαιολόγηση των εγκλημάτων τους γίνεται με αναφορά στην δική τους ακραία ερμηνεία του Κορανίου, όπως αντίστοιχα οι Ναζί είχαν δώσει μια παραθρησκευτική χροιά στην ιδεολογία τους. Ακόμα ένα κοινό χαρακτηριστικό τους είναι οι εθελοντές. Χιλιάδες νέοι και νέες από όλο τον κόσμο συρρέουν στη Συρία και στο Ιράκ για να γίνουν τζιχαντιστές. Κάτι παρόμοιο συνέβαινε και με τις μη γερμανικές μεραρχίες των SS, που αποτελούνταν από εθελοντές από ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και τη Μέση Ανατολή. Εκτός των άλλων οι τζιχαντιστές έχουν τον δικό τους φύρερ, τον χαλίφη Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ο οποίος είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης και εκλεκτός του Αλλάχ. Αξίζει επίσης να αναφερθεί η συστηματική και αποτελεσματική προπαγάνδα, που θα έκανε ακόμα και τον μάγο της προπαγάνδας Γκαίμπελς να υποκλιθεί με σεβασμό απέναντι στους συναδέλφους του στο ΙΚ. Τέλος ακόμα μια ομοιότητα εντοπίζεται στη στρατολόγηση των μικρών παιδιών, που μοιάζει με την ναζιστική νεολαία του Χίτλερ.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν, ότι ο κόσμος βρίσκεται ξανά αντιμέτωπος με μια θανάσιμη απειλή, όπως βρέθηκε πριν από 76 χρόνια. Τότε η Ναζιστική Γερμανία βούτηξε στο αίμα ολόκληρο το πλανήτη, όπως προσπαθεί σήμερα να κάνει το ίδιο το Ισλαμικό Κράτος. Τελικά στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η αντίδραση του πολιτισμένου κόσμου απέναντι στη βαρβαρότητα ήταν αποφασιστική και δυναμική. Οι στρατιές των Συμμάχων σάρωσαν στο πέρασμα τους κάθε αντίσταση. Κάποιοι μπορούν να πουν, πως οι Σύμμαχοι έκαναν και εγκλήματα πολέμου, όμως η σαρωτική στρατιωτική επίθεση κατά της Ναζιστικής Γερμανίας είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη εξόντωση της ναζιστικής απειλής. Ο πολιτισμένος κόσμος στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αναγκάστηκε να γίνει θηρίο για να νικήσει ένα άλλο θηρίο και η κληρονομιά της νίκης αυτής είναι η μακρόχρονη ειρήνη και ευημερία, που απολαμβάνει η Ευρώπη μέχρι σήμερα. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τις αναλογίες με το παρελθόν, μήπως γίνεται επιτακτικά απαραίτητη σήμερα μια παγκόσμια συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους, που με τρόπο αποτελεσματικό και με κάθε κόστος θα εξαφανίσει από προσώπου γης και τον τελευταίο παρανοϊκό τζιχαντιστή;

Παλαιότερα άρθρα: