ΝΔ εκλογές: Τα απρόοπτα, οι νικητές, και ο μεγάλος χαμένος

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Νάκος

Με μεγάλο ενδιαφέρον, όπως αναμενόταν άλλωστε, διενεργήθηκαν οι εκλογές στο εσωτερικό της ΝΔ και γενικότερα των οργάνων που την εκπροσωπούν. Δυστυχώς, όμως, το ενδιαφέρον αυτό δεν μετουσιώθηκε σε πράξη. Ο λόγος; Η χαμηλή συμμετοχή. Πολύ απλός και παράλληλα μη σωστά αντιμετωπισμένος, αφού είχε πολλάκις επισημανθεί αλλά και πολλάκις αγνοηθεί.

Μοιάζει απίστευτο αλλά είναι πραγματικότητα, το γεγονός πως στην ΝΔ δεν δείχνουν όρεξη να μάθουν από τα λάθη τους και φυσικά να γίνουν καλύτεροι μέσα από αυτά. Το φιάσκο των προηγούμενων εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη του προέδρου, δυστυχώς, δεν συνέβαλλε στο να μεταμορφωθεί η ΝΔ από ένα κόμμα γερόντων σε μια παράταξη νεανικής και ανανεωτικής φύσεως.

Το απρόοπτο

Όποιος το είχε προβλέψει και το έλεγε θα τον περνούσαν για τρελό, καθώς κανένας από εμάς ούτε στα πιο τρέλα του όνειρα δεν θα μπορούσε να προβλέψει πως θα διαδραματιζόταν ενα τόσο αστείο αλλά και συνάμα τραγικό συμβάν.
Για την ακρίβεια, στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου της Β1 νομαρχιακής οργάνωσης του κόμματος, ο γραμματέας οργανωτικού της ΝΔ, Βασίλης Σπανάκης, αποφάσισε να εκλεγεί ο πρόεδρος με κέρμα. Ακριβώς, όπως ακούσατε!

Μιλάμε για τραγελαφικά πράγματα που, δυστυχώς, επιβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει όρεξη, θέληση, μεράκι αλλά και φρέσκες ιδέες για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι δύο υποψήφιοι Πρόεδροι, Μιχάλης Κουμεντάκος και Δημήτρης Χατζηελένης, έλαβαν από 52 ψήφους ο καθένας. Στο “κορώνα-γράμματα” κέρδισε ο Χατζηελένης (που υποστηρίζεται από τον Σπανάκη), ενώ ο Κουμεντάκος (υποστηριζόμενος από τον Βαρβιτσιώτη και Άδωνι) κατήγγειλε εξαρχής τη διαδικασία, αφού έθεσε θέμα τόσο για “πειραγμένους” καταλόγους όσο και για τη διαδικασία του κέρματος.

Επίσης, κάτι το οποίο σηκώνει μεγάλη κουβέντα είναι πως ο Χατζηελένης είναι αποσπασμένος σε πολιτικό γραφείο και, κανονικά, δε θα έπρεπε να είναι υποψήφιος. Αλλά ας το αφήσουμε αυτό στην άκρη, καθώς είναι μεγάλη κουβέντα.

Οι αντιδράσεις

Όπως ήταν αναμενόμενο, υποστηρικτές των δυο υποψηφίων αλλά και εξαγριωμένα μέλη με το ποιόν αλλά και το περιεχόμενο της διαδικασίας κατευθύνθηκαν με απειλητικές διαδικασίες προς τα γραφεία οργανωτικού της ΝΔ στην Συγγρού, προκειμένου να ζητήσουν εξηγήσεις.

Το αουτσάιντερ που έγινε φαβορί

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αποτέλεσε την ευχαρίστηση έκπληξη, καθώς μετά τις εσωκομματικές εκλογές ο ένθερμος υποστηρικτής του Κυριάκου Μητσοτάκη έδειξε πως ελέγχει ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της νεολαίας και μάλιστα πως μπορεί να φτάσει σε σημείο να περάσει και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, από τους 120 της επιτροπής εξέλεξε 37 που είναι πολιτικοί του φίλοι, 18 μόλις πρόσκεινται στον Κυριάκο Μητσοτάκη, 7 στην Όλγα Κεφαλογιάννη, 25 στον νέο πρόεδρο Βασίλη Γεωργιάδη.

Το συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί όσον αφορά το πρόσωπο του Άδωνι Γεωργιάδη είναι πως ήταν ο μεγάλος νικητής, κάτι το οποίο απορρέει τόσο από τα αποτελέσματα, όσο και από τις γενικότερες συζητήσεις μεταξύ των στελεχών αλλά και των φίλων της παράταξης. Ο λόγος που, σύμφωνα με την προσωπική μου άποψη, κάτι τέτοιο επετεύχθη είναι γιατί ο Άδωνις κατάφερε να εκμεταλλευθεί αριστοτεχνικά την πολυδιάσπαση που συνέβη, συμβαίνει και θα συμβεί και μελλοντικά μέσα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Οι αντιδράσεις

Πάντως, οι αντιδράσεις δεν έλειψαν ούτε και τα πικρόχολα σχόλια, κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο και προσωπικά περίμενα και χειρότερα. Για παράδειγμα, τις σοβαρές επιφυλάξεις του αλλά και σφοδρές διαφωνίες για τα όσα εξελίχθηκαν στο συνέδριο εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του οργανωτικού Πάρης Σκιαδόπουλος. Η επίθεση έγινε με μία ανάρτησή του στο Facebook, όπου έκανε λόγο για “φαρσοκωμωδία”, αποκαλύπτοντας πως στο συνέδριο έγιναν εκλογές από 100 άτομα και καλώντας ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα.

Ο εκνευρισμός του Μητσοτάκη και οι φωνές από Μεϊμαράκη

Τα όσα έχουν λάβει χώρα τα τελευταία 24ωρα στο εσωτερικό της ΝΔ εν όψει του Συνεδρίου του κόμματος έχουν ανησυχήσει αλλά και εκνευρίσει τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος, σύμφωνα με πηγές, δείχνει οριακά έτοιμος να προχωρήσει σε διαγραφές ή έστω σιωπηλές τιμωρίες.

Μήλον της έριδος για ακόμη μια φορά αποτελεί ο Ανδρέας Παπαμιμίκος που σύμφωνα και με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη έχει υπονομεύσει και σαμποτάρει αρκετά συχνά της διαδικασίες της παράταξης για ίδιον όφελος.

Όπως έχετε όλοι καταλάβει, έχουν βγει για τα καλά τα μαχαίρια μέσα στην ΝΔ και το κλίμα προμηνύεται αρκετά ασταθές και φυσικά εκρηκτικό, ενόψει και του συνεδρίου που θα λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες.

Η συμμαχία Τζιτζικώστα-Παπαμιμίκου

Μεγάλος λόγος γίνεται για το αν υπάρχει ή όχι προσυνεννόηση μετάξι των δύο στελεχών, τόσο για τις συγκεκριμένες εκλογές όσο και για τις προηγούμενες. Εάν είχε υπάρξει συμμαχία Τζιτζικώστα – Παπαμιμίκου στην Βόρεια Ελλάδα, τότε αυτή πήγε αρκετά καλά, καθώς το δίδυμο επικράτησε στην Μακεδονία, κερδίζοντας στην Πέλλα, στις Σέρρες, στο Κιλκίς, στην Ημαθία, ενώ επιρροής του δίδυμου Τζιτζικώστα – Παπαμιμίκου είναι και οι πρόεδροι σε Λάρισα και Καρδίτσα.

Ο μεγάλος χαμένος

Εν κατακλείδι, αξίζει να αναφερθώ και στην προσωπική μου άποψη σχετικά με τον «μεγάλο χαμένο» της όλης υπόθεσης. Για εμένα ο μεγάλος χαμένος για ακόμη μια φορά και ευελπιστώ να μην βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να τα ξαναγράφω σε λίγες ημέρες -μετά το συνέδριο- ήταν ο κόσμος της ΝΔ ο οποίος εμφανώς απογοητευμένος από την πολιτική του Τσίπρα έδειξε ένα ζεστό ενδιαφέρον για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά, δυστυχώς, απογοητεύτηκε και στράφηκε εκ νέου στην απελπισία του ΣΥΡΙΖΑ, βυθισμένος στην απάθεια.

Παλαιότερα άρθρα: