Νέα δοκιμασία για τις γερμανοτουρκικές σχέσεις λόγω… γενοκτονίας

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

Σε μια ιστορική ψηφοφορία θα προχωρήσει σήμερα η γερμανική Βουλή, ψηφίζοντας επί ενός κειμένου που έχει διαμορφωθεί από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του CDU, του SPD και των Πρασίνων για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους.

Όπως είναι σαφές, η διαφαινόμενη απόφαση της γερμανικής Βουλής έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στην Τουρκία, με τον νέο πρωθυπουργό της γείτονος χώρας κ. Γιλντιρίμ να μιλά για «αστεία» απόφαση. Είναι, άλλωστε, πάγια θέση της Τουρκίας πως ουδέποτε υπήρξε γενοκτονία, πλην όμως στη Γερμανία το ζήτημα έχει βρεθεί στο προσκήνιο εδώ και αρκετούς μήνες, μιας και το είχαν θέσει τόσο ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ όσο και ο πρόεδρος της Bundestag Νόρμπερτ Λάμερτ.

Έτσι, το ψήφισμα για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων αναμένεται να γίνει δεκτό από τους Γερμανούς βουλευτές με ευρεία πλειοψηφία, αν και υπήρχαν και φωνές εντός των κομμάτων που συνυπογράφουν το κείμενο για διαφορετική στάση, εν τέλει όμως δεν εισακούστηκαν.

Βέβαια και εν μέσω των σφοδρών τουρκικών αντιδράσεων σε μια δύσκολη περίοδο, λόγω της συμφωνίας για το προσφυγικό και των απειλών που εκτοξεύονται εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η απελευθέρωση της βίζας, από την ψηφοφορία θα υπάρξουν απουσίες, οι οποίες θεωρητικά είναι δικαιολογημένες, πλην όμως έχουν ιδιαίτερη σημειολογία. Έτσι, λόγω ραντεβού, θα απουσιάζει η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ενώ και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα μιλά σε συνέδριο κατασκευαστών. Ακόμα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος διαφωνούσε με την αναγνώριση της γενοκτονίας σε αυτό το χρονικό σημείο, ξεκινά την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική.

Συμπτώσεις ή όχι, πάντως, το ψήφισμα αναμένεται να γίνει δεκτό με ευρεία πλειοψηφία και να δοκιμάσει ακόμα περισσότερο τις γερμανοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες δεν βρίσκονται και στο καλύτερο σημείο τους.

Παλαιότερα άρθρα: