Νέα δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν;

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Το Ιράν προέβη σε δοκιμή δύο νέων βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς τον περασμένο μήνα, παραβιάζοντας τα δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με δηλώσεις δύο Αμερικανών αξιωματούχων τη Δευτέρα.

Οι δύο αξιωματούχοι, μιλώντας αμφότεροι υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφεραν ότι η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου, κατά την οποία ο ένας από αυτούς τους πυραύλους διέσχισε το ιρανικό έδαφος.

Μια Δυτική διπλωματική πηγή σημείωσε την περασμένη εβδομάδα, επίσης υπό το καθεστώς ανωνυμίας, ότι η δοκιμή πραγματοποιήθηκε κοντά στο Chabahar, μια πόλη-λιμάνι κοντά στα σύνορα του Ιράν με το Πακιστάν. Είπε ακόμα, ότι επρόκειτο για έναν πύραυλο με υγρά καύσιμα με εμβέλεια τα 1.900 χιλιόμετρα και τη δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής.

Σημειώνεται ότι όλες οι δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων εκ μέρους του Ιράν έχουν απαγορευτεί σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από το 2010, που εξακολουθεί να ισχύει μέχρις ότου εφαρμοσθεί η πυρηνική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των έξι παγκοσμίων δυνάμεων.

Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε στις 14 Ιουλίου, προβλέπει ότι οι περισσότερες κυρώσεις εναντίον του Ιράν θα αρθούν σε αντάλλαγμα με τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματός του. Σύμφωνα με ένα ψήφισμα της 20ής Ιουλίου που επικυρώνει τη συμφωνία αυτή, το Ιράν εξακολουθεί να «καλείται» να απέχει από την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων , σχεδιασμένων για τη μεταφορά πυρηνικών όπλων, για διάστημα οκτώ ετών.

Τον Οκτώβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία ζήτησαν από την επιτροπή κυρώσεων εναντίον του Ιράν του Συμβουλίου Ασφαλείας να αναλάβει δράση κατά τη διάρκεια μιας πυραυλικής δοκιμής από την Τεχεράνη, με την αιτιολογία ότι η εν λόγω δοκιμή παραβίαζε τις κυρώσεις του ΟΗΕ. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ληφθεί δράση από την επιτροπή.

Αρκετοί διπλωμάτες του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσαν τη Δευτέρα ότι δεν είχαν λάβει καμία επίσημη ενημέρωση για ενδεχόμενη νέα παράβαση των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά του Ιράν μετά από αυτή του Οκτωβρίου.

Πηγή
Reuters

Παλαιότερα άρθρα: