Νέα εποχή στις σχέσεις Βόρειας – Νότιας Κορέας: Συμφωνία για αποπυρηνικοποίηση

Διαβάστε επίσης

Σε μία ιστορική συμφωνία με στόχο την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου κατέληξαν ο πρόεδρος της Νότιος Κορέας, Μουν Τζάε- ιν και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν «στον τρόπο με τον οποίο θα πετύχουν την αποπυρηνικοποίηση» και χαιρέτισαν τη «νέα εποχή», που ανοίγεται για τις σχέσεις των δύο χωρών και την περιοχή συνολικά.

Σύμφωνα με τον Μουν η Πιονγιανγκ συμφώνησε να κλείσει οριστικά τις εγκαταστάσεις πυραυλικών δοκιμών στην Τονγκσάνγκ- ρι. Από την πλευρά του ο Κιμ σημείωσε πως υποσχέθηκε στον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο να επισκεφθεί τη Σεούλ στο άμεσο μέλλον.

H Βόρεια Κορέα είναι διατεθειμένη, πέρα από το κλείσιμο των εγκαταστάσεών της για την ανάπτυξη και τις δοκιμές πυραύλων, να κλείσει το πυρηνικό της εργοστάσιο στη Γιονγκμπιόν, εάν οι ΗΠΑ προβούν σε «κινήσεις ανταπόδοσης».

Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν ότι η χερσόνησος πρέπει να μετατραπεί σε περιοχή όπου θα επικρατεί «η ειρήνη», και δεν θα υπάρχουν «πυρηνικά όπλα και πυρηνικές απειλές».

Ανακοίνωσαν επίσης τα σχέδιά τους για σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου, πρωτοβουλίες επανένωσης οικογενειών και συνεργασία στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Παράλληλα επιβεβαίωσαν ότι θα διεκδικήσουν από κοινού τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032.

Συμφωνία υπέγραψαν και οι υπουργοί άμυνας των δύο κρατών, επισφραγίζοντας την επιτυχία της τριήμερης επίσκεψης του Νοτιοκορεάτη προέδρου στην Πιονγιανγκ.

Ήταν η πρώτη επίσκεψη Νοτιοκορεάτη ηγέτη στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας εδώ και μία δεκαετία. Είναι ωστόσο η τρίτη συνάντηση των Μουν και Κιμ από τον περασμένο Απρίλιο.

Πηγή: naftemporiki.gr

Παλαιότερα άρθρα: