Νέα σοβαρή κρίση στις σχέσεις Βερολίνου-Άγκυρας

Διαβάστε επίσης

Τεταμένες είναι ξανά οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Αγκυρας, καθώς ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ κατηγόρησε τον Ταγίπ Ερντογάν ότι «κόβει και ράβει» τη χώρα στα μέτρα του και εκείνος του απάντησε να μην ανακατεύεται στα εσωτερικά της Τουρκίας.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας», απάντησε ο Ερντογάν, όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου για τις πρόσφατες γερμανικές επικρίσεις σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.

Επειτα από τη σύλληψη και την προφυλάκιση ακτιβιστών στην Τουρκία- ανάμεσά τους και ένας Γερμανός- το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει την πολιτική του απέναντι στην Αγκυρα, στον οικονομικό τομέα.

«Ο Ερντογάν προσπαθεί να κόψει και να ράψει της χώρα στα μέτρα του. Οι εναπομείναντες εξ όσων ασκούν κριτική ή κάνουν αντιπολίτευση φυλακίζονται και φιμώνονται», δήλωσε ο Σταϊνμάιερ σε συνέντευξη στο ZDF, η οποία θα μεταδοθεί το βράδυ της Κυριακής.

Η κυβέρνηση που ασκεί το Βερολίνο είναι σωστή, γιατί «δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτά που συμβαίνουν στην Τουρκία. Είναι θέμα αυτοεκτίμησης», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά δημοσιεύματα ότι υπάρχει λίστα με 68 γερμανικές εταιρείες ή με στελέχη εταιρειών που κατηγορούνται από την Τουρκία ότι παρέχουν υποστήριξη στην τρομοκρατία, ο Ερντογάν απάντησε: «Δεν υπάρχει ούτε έρευνα, ούτε δίωξη σε βάρος γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία. Αυτές οι πληροφορίες είναι ψευδείς, λανθασμένες, είναι μυθεύματα. Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο»

Παλαιότερα άρθρα: