Νέα συμφωνία ανάμεσα σε Κίεβο – Μόσχα για το φυσικό αέριο

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Με τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επετεύχθη συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για τη διασφάλιση τροφοδοσίας της Ουκρανίας με ρωσικό φυσικό αέριο μέχρι το τέλος Μαρτίου, αλλά και η διαμετακόμιση του φυσικού αερίου που περνά από τους Ουκρανικούς αγωγούς, προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά εχθές το βράδυ, σύμφωνα με την Ημερησία, σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στα πλαίσια της νέας συμφωνίας που εξασφαλίζει την επιβίωση των Ουκρανών πολιτών, αφού σε άλλη περίπτωση η έλλειψη ενεργειακών πόρων θα ήταν καταστροφική για τη χώρα, είναι και η δέσμευση της ουκρανικής εταιρίας Naftogaz, για προπληρωμή προς την Gazprom των ποσοτήτων που θα αγοραστούν για την κάλυψη των αναγκών στην Ουκρανία, τον Μάρτιο.

Από τη μεριά της η Gazprom εγγυάται τη μεταφορά ποσότητας φυσικού αερίου που έχει αγοραστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα φτάνει σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας μέχρι και 114 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα.

Η εν λόγω συμφωνία είναι ένα βήμα προς την σταθερότητα των σχέσεων ΕΕ-Ουκρανίας-Ρωσίας αφού το ζήτημα της ενεργειακής εξάρτησης είναι ένα από τα μείζονα για την χάραξη εξωτερικής πολιτικής της Ουκρανίας αλλά και άλλων χωρών που τροφοδοτούνται από το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως η Γερμανία.

Παλαιότερα άρθρα: