Νέα τρικυμία στην Ισπανία ~ Εκλογές στις 28 Απριλίου

Διαβάστε επίσης

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη πολιτικά περίοδο εισέρχεται και πάλι η Ισπανία. Μετά την απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού που συνέταξε η κυβέρνηση μειοψηφίας του Πέδρο Σάντσεθ, η χώρα οδηγείται αναπόφευκτα σε πρόωρες εκλογές.

Μόλις οκτώ μήνες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ η Ισπανία οδηγείται – σε πρόωρες εκλογές στις 28 Απριλίου. Τα καταλανικά κόμματα, τη στήριξη των οποίων χρειάζεται η κυβέρνηση μειοψηφίας, συντάχθηκαν με τους Συντηρητικούς και τους Φιλελεύθερους και ψήφισαν εν τέλει κατά του προϋπολογισμού. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί τη χώρα αναπόφευκτα σε πρόωρες εκλογές, ενώ η θητεία της νυν κυβέρνησης έληγε κανονικά τον Ιούνιο του 2020.

«Η κοινοβουλευτική περίοδος πέθανε μαζί με τον προϋπολογισμό», σχολίασε η καταλανική εφημερίδα El Periódico. Στο πλαίσιο του υπουργικού συμβουλίου ο Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε την ημερομηνία της εκλογικής μάχης.

Η δίκη των 12

Προηγουμένως ο Σάντσεθ είχε αρνηθεί να ενδώσει στις απαιτήσεις των καταλανικών κομμάτων PDeCat και ERC. Ως αντάλλαγμα για τη θετική τους ψήφο αξίωναν, μεταξύ άλλων, να εκφραστεί κατά της επιβολής σκληρών ποινών στους «12».

Την περασμένη Τρίτη ξεκίνησε στη Μαδρίτη η πολύκροτη δίκη των 12 καταλανών πολιτικών που φέρονται να έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο «θερμό» ισπανικό φθινόπωρο του 2017, που κορυφώθηκε με τη διεξαγωγή του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Τα αυτονομιστικά κόμματα της Καταλονίας χαρακτηρίζουν τη δίκη «φαρσοκωμωδία» και τους κατηγορούμενους, οι οποίοι βρίσκονται ήδη εδώ και έναν χρόνο έγκλειστοι, «πολιτικούς κρατούμενους».

Τα καταλανικά κόμματα ζητούσαν επίσης από τον πρωθυπουργό να συναινέσει σε μια συζήτηση για το δικαίωμα αυτοδιάθεσης της ισπανικής επαρχίας. Εξαιτίας των έντονων πιέσεων που ασκήθηκαν στον Σάντσεθ να υπαναχωρήσει, τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήριζαν εδώ και μέρες τον ισπανό πρωθυπουργό «όμηρο» των Καταλανών. Είναι γεγονός ότι μέχρι την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση μειοψηφίας διεξήγε εντατικές διαβουλεύσεις με τους αυτονομιστές προκειμένου να βρεθεί κοινός παρονομαστής. «Όλα πήγαν όμως χαμένα», έγραψε η El País.

Αθέτησε την υπόσχεσή του ο Σάντσεθ

O 46χρονος Σάντσεθ εξελέγη πρωθυπουργός τον περασμένο Ιούνιο με τις θετικές ψήφους των δυο καταλανικών κομμάτων, έπειτα από πρόταση μομφής κατά του συντηρητικού προκατόχου του Μαριάνο Ραχόι. Όταν ανέλαβε είχε υποσχεθεί ότι θα προχωρούσε άμεσα στη διενέργεια εκλογών, κάτι όμως που τελικώς απέφυγε.

Την περασμένη Κυριακή δεκάδες χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συντηρητικής αντιπολίτευσης, των φιλελευθέρων Ciudadanos και των ακροδεξιών του κόμματος Vox και διαδήλωσαν μαζικά κατά της κυβέρνησης. Κεντρικό σύνθημα, «Για μια ενωμένη Ισπανία: Εκλογές τώρα!».

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το Vox συγκεντρώνει 13% στην πρόθεση ψήφου και ενδέχεται να γίνει το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που θα εκπροσωπηθεί στη Βουλή μετά το τέλος της δικτατορίας Φράνκο πριν από 40 περίπου χρόνια.

Οι τελευταίες εκλογές στην Ισπανία πραγματοποιήθηκαν στα τέλη του 2015 και το καλοκαίρι του 2016. Το κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό που προέκυψε είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνει η χώρα για έναν σχεδόν χρόνο ακυβέρνητη. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, η επόμενη κάλπη ενδέχεται να επιφυλάσσει ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Παλαιότερα άρθρα: