Νεαρός ένοπλος τρομοκρατεί ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
MSc in Crisis and Security Management

Ένας 19χρονος κρατώντας ένα όπλο μπήκε την Πέμπτη το απόγευμα στα στούντιο του ολλανδικού εθνικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού NOS και ζήτησε χρόνο ομιλίας, λίγο πριν συλληφθεί.

Ντυμένος με ένα μαύρο κοστούμι και γραβάτα, ο Ολλανδός πολίτης, ο οποίος ήθελε 10-15 λεπτά για να “πει την ιστορία του,” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο σκηνοθέτης του δελτίου ειδήσεων του καναλιού, απείλησε έναν φρουρό με ένα πιστόλι, πριν μπει στο στούντιο, όπως επιβεβαίωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Ήλπιζε να μιλήσει στους τηλεθεατές κατά τη διάρκεια του πιο δημοφιλούς δελτίου ειδήσεων, αλλά αντίθετα οδηγήθηκε σε ένα άδειο στούντιο από τους άνδρες της ασφάλειας που έδρασαν γρήγορα και αποτελεσματικά.

Η αστυνομία περικύκλωσε γρήγορα το κτίριο του NOS, και αυτοί που βρίσκονταν μέσα απομακρύνθηκαν από τις εγκαταστάσεις στην κεντρική ολλανδική πόλη του Hilversum, 20χλμ (12 μίλια) ανατολικά του Άμστερνταμ. Κι αυτό γιατί υπήρξαν – ψευδείς όπως αποδείχθηκε – πληροφορίες για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών στις εγκαταστάσεις του καναλιού.

Ένας δημοσιογράφος του NOS, ο οποίος μίλησε με τον ένοπλο, είπε ότι είχε ισχυριστεί ότι ανήκει στην «κολεκτίβα των χάκερ». Οι αρχές ανέφεραν αργότερα ότι ο άνθρωπος ζει στην κεντρική ολλανδική πόλη του Pijnacker, κοντά στο πανεπιστήμιο της πόλης Ντελφτ, αρνούμενος να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η αστυνομία σήμερα ανακρίνει το νεαρό άνδρα, ο οποίος ενδέχεται να αντιμετωπίσει κατηγορίες για απαγωγή, κατοχή πυροβόλου όπλου και απειλή ανθρώπων με όπλο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εισαγγελέα Johan Bac, σε σχετική συνέντευξη Τύπου.

Το κίνητρο του άνδρα παραμένει ασαφές, ενώ στο βίντεο που δείχνει το NOS λέει, «Τα πράγματα που πρόκειται να ειπωθούν (παύση) είναι πολύ μεγάλες παγκόσμιες υποθέσεις. Είχαμε προσληφθεί από την υπηρεσία ασφαλείας.»

Ο Ολλανδός Υπουργός Ασφάλειας και Δικαιοσύνης Ivo Opstelten είπε στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANP ότι ο άνθρωπος φαίνεται να έδρασε μόνος.

Στον απόηχο των επιθέσεων στα γραφεία της σατιρικής εβδομαδιαίας Charlie Hebdo στο Παρίσι αυτό το μήνα, η ασφάλεια είναι πιο έντονη σε όλη την Ευρώπη και βέβαια και στην Ολλανδία που, ούτως ή άλλως, έχει μακρά παράδοση στην επένδυση στα αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Πηγές
BBC
CNN

Παλαιότερα άρθρα: