Νέες αποκαλύψεις: Το ρωσικό airbass δέχθηκε επίθεση πιθανότατα

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Νέα στοιχεία ήρθαν στο φως από τις πυρετώδεις έρευνες που ακολούθησαν το τραγικό δυστύχημα του Ρωσικού αεροσκάφους στον αιγυπτιακό ουρανό.

«Η ανάλυση των δύο μαύρων κουτιών, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την περιοχή της συντριβής του ρωσικού αεροσκάφους στο Σινά και την εμπειρία των ερευνητών, επιτρέπουν στο να “καταστεί επικρατέστερο” το σενάριο μιας επίθεσης η οποία προκάλεσε την πτώση του αεροσκάφους στην Αίγυπτο», ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο, χθες επικαλούμενο πηγή κοντά στις έρευνες.

«Η ανάγνωση των δεδομένων του Καταγραφέα των Στοιχείων Πτήσης (Flight Data Recorder) και του Αποτυπωτή Ομιλιών Θαλάμου Διακυβέρνησης (Cockpit Voice Recorder) καταδεικνύει ότι όλα ήταν φυσιολογικά» όσον αφορά τη λειτουργία των οργάνων του αεροσκάφους όπως και στις συνομιλίες μεταξύ των πιλότων έως το 24ο λεπτό της πτήσης όταν τα δύο μαύρα κουτιά σταμάτησαν απότομα να καταγράφουν δεδομένα, ένα γεγονός που ενδεχομένως συμπίπτει με μια πολύ αιφνίδια εκρηκτική αποσυμπίεση», ανέφερε επίσης η ίδια πηγή.

Το αιφνίδιο του χτυπήματος επιβεβαιώνεται από τον ένα από τα δύο μαύρα κουτιά τα οποία έχουν ανοίξει, σύμφωνα με την πηγή. «Τα πάντα είναι φυσιολογικά, απόλυτα φυσιολογικά, κατά τη διάρκεια της πτήσης και κατόπιν (συμβαίνει κάτι) βίαιο και έπειτα τίποτα». «Αυτό καταδεικνύει ότι υπήρξε ένα αναπάντεχο γεγονός, με άμεσες επιπτώσεις».

Οι έρευνες συνεχίζονται. Αν ωστόσο στη συνέχεια το σενάριο αυτό δεν αμφισβητηθεί και πιθανόν εμπλουτισθεί τότε θα μιλάμε για μείζον ζήτημα διεθνούς ασφάλειας, στον εναέριο χώρο ενός κράτους, την Αίγυπτο, που έως τώρα δεν είχε παρουσιάσει αντίστοιχα φαινόμενα, ενώ αυξημένη θα είναι η πιθανότητα το περιστατικό να συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος ή παρακλάδια του.

Παλαιότερα άρθρα: