Νέες ευρείες διώξεις για το Ιουλιανό πραξικόπημα στην Τουρκία

iouliano_praksikopima
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τον εκδότη και αρκετά ανώτερα στελέχη της σημαντικότερης αντιπολιτευτικής εφημερίδας τη Δευτέρα, μια ημέρα αφότου περισσότεροι από 10.000 δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν με τη δικαιολογία περί ύποπτων διασυνδέσεων με το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου στη γείτονα χώρα.

Η ατέρμονη και σε μεγάλο βαθμό αδιάκριτη καταστολή της Τουρκίας από τη νύχτα εκείνη της 15ης Ιουλίου που οι στρατιωτικές δυνάμεις προσπάθησαν να καταλάβουν την εξουσία έχει θορυβήσει τους δυτικούς συμμάχους και ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κι αυτό διότι οι προαναφερθέντες φοβούνται ότι Πρόεδρος Tayyip Erdogan χρησιμοποιεί την απόπειρα πραξικοπήματος για να συντρίψει κάθε πηγή διαφωνίας στο εσωτερικό του κράτους. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν απολυθεί ή έχουν τύχει αναστολής καθηκόντων και 37.000 έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων τρεισήμισι μηνών.

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης αναφέρει ότι το προσωπικό της Cumhuriyet daily, ένα από τα λίγα μέσα ενημέρωσης που εξακολουθούν να επικρίνουν τον Erdogan, είναι ύποπτο για διάπραξη εγκλημάτων για λογαριασμό των Κούρδων μαχητών και του δικτύου του Fethullah Gulen, του κληρικού που βρίσκεται στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία κατηγορεί τον Gulen ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος, στην οποία ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

Το γραφείο της εισαγγελίας ανέφερε ότι οι συλλήψεις ήταν το αποτέλεσμα μιας έρευνας σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι η εφημερίδα είχε δημοσιεύσει υλικό που δικαιολογούσε τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου.

Σε διαδικτυακή της ανακοίνωση η Cumhuriyet ανέφερε ότι 12 άτομα από το προσωπικό της τέθηκαν υπό κράτηση, ενώ σε κάποιους από αυτούς κατασχέθηκαν οι φορητοί υπολογιστές από τα σπίτια τους. Σε σχετικά τηλεοπτικά πλάνα ο 75χρονος συντάκτης της εφημερίδας, Aydin Engin, φαίνεται να εισέρχεται υπό τη συνοδεία της αστυνομίας σε νοσοκομείο για ιατρικό έλεγχο. Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για την αιτιολογία της κράτησής του, εκείνος δηλώνει: «Δουλεύω για την Cumhuriyet, δεν είναι αυτό αρκετό;»

Επιπλέον 10.000 δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν και 15 περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης διατάχθηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους την Κυριακή στη βάση των ύποπτων διασυνδέσεων με το δίκτυο και τις μαχητικές ομάδες του Gulen. Το δικαστήριο προχώρησε επίσης στη φυλάκιση, εν αναμονή της δίκης, του αντιδημάρχου της κατά κύριο λόγο κουρδικής πόλης του Ντιγιαρμπακίρ.

Η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι τα μέτρα δικαιολογούνται από την απειλή που ελλοχεύει για το κράτος από την απόπειρα πραξικοπήματος, κατά τη διάρκεια της οποίας πάνω από 240 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο ίδιος ο Erdogan αναφέρει ότι αυτά τα μέτρα καταστολής είναι ζωτικής σημασίας για την “κάθαρση” του κρατικού μηχανισμού από την επιρροή του Gulen.

Πηγές:Reuters, AFP

Παλαιότερα άρθρα:

9 απαντήσεις στο “Νέες ευρείες διώξεις για το Ιουλιανό πραξικόπημα στην Τουρκία”

Σχολιάστε