Νέο Ασφαλιστικό: Όριο τα 2000 ευρώ μεικτά

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Πρόσφατα κατατέθηκε προς ψήφιση το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο περιέχει πολλά νέα μέτρα φορολογικού τύπου και φυσικά περιέχει μειώσεις στις συντάξεις, καθώς θέτει ως όριο τα 2000 ευρώ μεικτά, κάτι το οποίο σημαίνει πως σε περίπτωση που η σύνταξη φτάνει μέχρι το συγκεκριμένο όριο οποιοδήποτε ποσό εξτρά της σύνταξης θα κόβεται.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 13 του εν λόγω νομοσχεδίου, από την ψήφιση του νόμου και μέχρι 31/12/2018 μειώνεται κάθε ατομική μηνιαία σύνταξη των ήδη συνταξιούχων κατά το ποσό που υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ μεικτά. Στο όριο αυτό συνυπολογίζεται η εισφορά υπέρ υγείας και η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως το επίμαχο «καθαρό ποσό» του νέου πλαφόν είναι περίπου στα 1.820 ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως όσοι βάζουν στην τσέπη από περίπου 1.820 ευρώ και πάνω θα χάσουν το επιπλέον ποσό μέχρι τα τέλη του 2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ μεικτά δεν ξεπερνούν σε πλήθος τις 4.000. Υπενθυμίζεται πως το αρχικό νομοσχέδιο έθετε πλαφόν για την μια κύρια σύνταξη στο 6πλάσιο της Εθνικής δηλαδή στα 2.300 ευρώ μεικτά.

Το πλαφόν για το άθροισμα συντάξεων παραμένει στο ύψος που είχε τεθεί εξαρχής, δηλαδή στα 3.000 ευρώ καθαρό ποσό (2.500 συνταξιούχοι έχουν εισόδημα από συντάξεις άνω των 3.000 ευρώ).

Το τελικό κείμενο που κατατέθηκε στην Βουλή καταργεί την εξαίρεση των βουλευτών, Δημάρχων και Περιφερειαρχών από την ένταξη στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Δηλαδή, εντάσσει και αυτούς στους νέους ενιαίους κανόνες του ΕΦΚΑ. Ταυτόχρονα, εξειδικεύει τον τρόπο με τον οποίο θα αποπληρωθεί η «ασφαλιστική οφειλή» των νέων επιστημόνων στους οποίους δίδεται η δυνατότητα να έχουν έκπτωση εισφορών τα πρώτα 5 χρόνια υπαγωγής τους στην ασφάλιση.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και οικονομολόγοι θα πληρώνουν τα πρώτα δυο χρόνια υπαγωγής τους στην ασφάλιση εισφορές στο 14% του εισοδήματός τους και 17% τα επόμενα τρία.

Η διαφορά από τον ενιαίο κανόνα του 20% που θα πληρώνουν όλοι λογίζεται ως ασφαλιστική οφειλή. Το τελικό σχέδιο νόμου ορίζει πως «η οφειλή εξοφλείται κατά 1/5 κατ έτος για τα έτη για τα οποία το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση δραστηριότητας του ασφαλισμένου κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος υπερβαίνει τα 18.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η οφειλή εξοφλείται εξ ολοκλήρου μέχρι την συνταξιοδότηση του ασφαλισμένου».

Το τελικό νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει άλλωστε τα άρθρα 47 και 48 του προσχεδίου που προέβλεπαν την σύσταση «Ανώνυμης Εταιρίας Διαχείρισης της Ακίνητης Περιουσίας Ασφαλιστικών Οργανισμών» και «Εταιρείας Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων Διευρυμένου Σκοπού Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΑΕΔΑΚ Α.Ο.) και συγχώνευσης σε αυτήν εταιριών ΕΔΕΚΤ ΕΠΕΥ & ΑΕΔΑΚ ΑΟ Α.Ε.». Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, από την διαπραγμάτευση προέκυψε πως απαιτείται «μεγαλύτερη συζήτηση για το πώς θα λειτουργούν αυτές οι εταιρείες», οπότε αποφασίστηκε να μην θεσμοθετηθεί – τουλάχιστον σε αυτή την φάση – η λειτουργία τους.

Τέλος, η διάταξη που θεσπίζει όριο ηλικίας στα 55 για την δικαίωση σύνταξης χηρείας προστέθηκε και στο κεφάλαιο του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, ώστε οι χήρες/χήροι να δικαιούνται μέρισμα χηρείας δια βίου μόνο αν είναι 55 κατά τον χρόνο θανάτου του μετόχου. Αν είναι 52 θα παίρνουν το μέρισμα για τρία χρόνια, ακολούθως θα το χάνουν και θα το ξαναπαίρνουν δια βίου στα 67. Αν είναι κάτω από 52 θα το παίρνουν μόνο για 3 χρόνια. Ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μητέρες ανηλίκων (θα το λαμβάνουν μέχρι να γίνουν τα παιδιά 18 ή 24 εφόσον σπουδάζουν).

Μάλιστα οι δανειστές δέχτηκαν την πρόταση της ελληνικής πλευράς για αύξηση εισφορών (μια ποσοστιαία μονάδα – 0,5% για εργοδότες και 0,5% για εργαζόμενους – για τα επόμενα τρία χρόνια και μισή μονάδα για άλλα τρία) η οποία αποτυπώνεται άλλωστε και στο τελικό νομοσχέδιο. Οι περικοπές των επικουρικών θα έρθουν με πλέγμα προστασίας στα 1.300 ευρώ μεικτά (1.170 καθαρά).

Εν κατακλείδι, το τρίτο μνημόνιο φαίνεται πως περιλαμβάνει μέτρα που δεν μπορούν πολύ εύκολα να εφαρμοστούν, καθώς θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους πολίτες. Η Κυβέρνηση φαίνεται πως αρχίζει να προτείνει μέτρα που κινούνται στον τομέα των έμμεσων φόρων, όπως το ΦΠΑ 24% και η αύξηση των εισφορών. Οι έμμεσοι φόροι όμως θα δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα και θα πλήξουν την αγοραστική ισχύ των πολιτών πυροδοτώντας μία σειρά από συνέπειες.

Παλαιότερα άρθρα: