Νέο βήμα Κούβας προς συμφιλίωση με τις ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Μετά το ιστορικό άνοιγμα στις σχέσεις ΗΠΑ και Κούβας, που σηματοδοτεί το τέλος μιας ολόκληρης εποχής για τα δύο κράτη, νέα βήματα της Κουβανικής κυβέρνησης έλαβαν χώρα προς τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

38 αντιφρονούντες κρατούμενοι απελευθερώθηκαν από τις κουβανικές αρχές, σύμφωνα με ανακοινώσεις αμερικανών αξιωματούχων που δημοσιεύει το euronews. Πρόκειται για μεγάλο μέρος των 53 αντιφρονούντων για τους οποίους οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με την Κούβα εδώ και καιρό.

Οι προσπάθειες αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών θα κρατήσουν για μεγάλο διάστημα με κομβικό σημείο να είναι η έστω μερική άρση του αμερικανικού εμπάργκο στην Κούβα που κρατά από το 1960. Κάτι τέτοιο είναι ακόμη μακριά. Οι ΗΠΑ αξιολογούν ως σημαντικό βήμα της κουβανικής κυβέρνησης την απελευθέρωση των κρατουμένων. Όμως παρά τις εξαγγελίες του Κάστρο για σεβασμό του πολιτικού συστήματος της Κούβας από τις ΗΠΑ είναι απίθανο να μην έχει συμφωνηθεί και η εφαρμογή πολιτικών φιλελευθεροποίησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κούβας. Άλλωστε ήδη από την ανάδειξη στην ηγεσία του Ραούλ Κάστρο είχε σημάνει η νέα εποχή για την Κούβα με σταδιακές μεταλλάξεις σε ένα πιο φιλελεύθερο μοντέλο.

Βέβαια ακόμη και κάτι τέτοιο να μην ήταν εφικτό, οι ΗΠΑ ήδη ωφελούνται πολύ από την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, η οποία αποτέλεσε στόχο της κυβέρνησης Ομπάμα για κυρίως γεωστρατηγικούς λόγους που αφορούν την νέα ψυχροπολεμική εποχή που έχει σημάνει με τη Ρωσική Ομοσπονδία του Πούτιν. Πρώην εχθροί και γείτονες στην περιφέρεια των ΗΠΑ προσεγγίζονται πριν προλάβει να το κάνει το αντίπαλον δέος εκ Ανατολών.

Παλαιότερα άρθρα: