Νέο χτύπημα στη Ρωσία η μεγάλη συμφωνία Τουρκίας – Ισραήλ

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Τουρκία και Ισραήλ βρίσκονταν σε παγωμένες σχέσεις από το 2010 αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά την αιματηρή ισραηλινή επίθεση στο τουρκικό σκάφος Μαβί Μαρμαρά, μέχρι σήμερα που έλαβε χώρα πολύ σημαντική πρόοδος στο επίπεδο της ενεργειακής τους συνεργασίας.

«Βρισκόμαστε κοντά στο τελικό πλαίσιο», είπε σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα ένας Τούρκος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι έχει επιτευχθεί «συγκεκριμένη και θετική πρόοδος». Τόνισε πάντως ότι προς το παρόν δεν έχει υπογραφεί καμία οριστική συμφωνία, σύμφωνα με το Έθνος. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι η πρόοδος αφορά δύο αιτήματα της Τουρκίας: την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και την αποζημίωση των θυμάτων της επιχείρησης εναντίον του στολίσκου.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος τόνισε ότι έχει ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για την εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου στην Τουρκία. Θα πρόκειται για ένα τεράστιο deal το οποίο θα αποτελέσει νέο χτύπημα προς τη Ρωσία αφού θα αποτελεί ισχυρή ανασύνταξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, στην περιοχή σε μία περίοδο που η Τουρκία βρίσκεται άσχημα εκτεθειμένη απέναντι στη Ρωσία.

Παράλληλα ο Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει στο θέμα της αποζημίωσης των θυμάτων, καθώς επίσης και για την επιστροφή των πρεσβευτών τους στις θέσεις τους. Όλες οι δικαστικές διώξεις που έχει κινήσει η Τουρκία σε βάρος του Ισραήλ θα τερματιστούν και η Τουρκία θα απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός της του Σαλάχ αλ Αρούρι, ενός υψηλόβαθμου στελέχους της Χαμάς.

Με πληροφορίες από Έθνος

Παλαιότερα άρθρα: