Νέος γύρος αίματος ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Μακελειό πριν από λίγη ώρα στην Ιερουσαλήμ, όπου δύο παλαιστίνιοι με μαχαίρι, τσεκούρι και πιστόλι σκότωσαν τέσσερεις εβραίους την ώρα της λατρείας τους μέσα στη συναγωγή.

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε «Δύο τρομοκράτες εισέβαλαν στη συναγωγή στη συνοικία Χαρ Νοφ. Επιτέθηκαν με τσεκούρι, μαχαίρι και ένα πιστόλι. Τέσσερις πιστοί σκοτώθηκαν. Οι αστυνομικοί που έφθασαν στο σημείο πυροβόλησαν και σκότωσαν τους δύο τρομοκράτες».

Οι δράστες ήταν παλαιστίνιοι από την ανατολική Ιερουσαλήμ, με την ευθύνη της επίθεσης να αναλαμβάνεται από την οργάνωση ‘Λαικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης’ (PFLP). Η επίθεση χαιρετίστηκε από τη Χαμάς και τον Ισλαμικό Τζιχάντ. Στην ανακοίνωση της πρώτης σημειώνεται ότι η επίθεση είναι η απάντηση στη δολοφονία του «μάρτυρα» Γιούσεφ Ραμούνι. Ο Ραμούνι είναι ο οδηγός λεωφορείου που βρέθηκε νεκρός μέσα στο λεωφορείο του στη Δυτική Ιερουσαλήμ το βράδυ της Κυριακής.

Σε ανακοίνωση του εκπροσώπου της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι, σημειώνεται ότι η επίθεση είναι επίσης απάντηση «στη σειρά των εγκλημάτων του ισραηλινού κατακτητή κατά του (τεμένους) Αλ Ακσα». Τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με το ‘Έθνος’ κλιμακώνεται η ένταση γύρω από την πλατεία των τζαμιών, με καταγγελίες από πλευράς Παλαιστινίων για συνεχείς εμφανίσεις εβραίων εξτρεμιστών στον ιερό τόπο των μουσουλμάνων.

Με σιδηρά πυγμή απείλησε ότι θα απαντήσει το Ισραήλ, ο πρόεδρος Μπενιαμίν Νετανιάχου, καταγγέλοντας ως υπεύθυνους τη Χαμάς και τον πρόεδρο των παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς.  Ωστόσο ο πρόεδρος της Παλαιιστίνιακής αρχής έσπευσε να καταδικάσει το επεισόδιο αμέσως μετά. Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, πριν καν την ανακοίνωση του παλαιστίνιοι ηγέτη είχε χαρακτηρίσει την επίθεση ως πραγματικό τρόμο.

Είναι γεγονός ότι πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση μέσα στην Ιερουσαλήμ εδώ κ αι πολλά χρόνια. Η απάντηση, στην απάντηση, της απάντησης. Η βεντέτα πυροδοτείται ξανά και παρά την πολιτική καταδίκη του προέδρου της Παλαιστηνιακής αρχής «για τη δολοφονία εβραίων στον τόπο λατρείας τους, όποιοι και αν είναι οι δράστες» τίποτα δε μας κάνει να πιστεύουμε ότι νέο αίμα δε πρόκειται να χυθεί ξανά, σύντομα. Ο Νετανιάχου αποδίδει ευθύνες εκτός από τη Χαμάς και στον παλαιστίνιο πρόεδρο για υποκίνηση της βίας, κάτι που με μετριότερο τρόπο έκανε και ο Τζον Κέρι, ο οποίος ζήτησε από την Παλαιστίνη να κάνει «βήματα» προς την ειρήνη. Παράλληλοι μονόλογοι όλα τα παραπάνω. Περιμένουμε με φρίκη την νέα απάντηση στα σημερινά γεγονότα.

Παλαιότερα άρθρα: