Νέος γύρος συγκρούσεων στην Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ουκρανικά στρατεύματα και φιλο-ρώσοι αυτονομιστές έδωσαν την πρώτη σοβαρή μάχη μετά από μήνες την Τετάρτη, και ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε πως αποτράπηκε προσπάθεια των ανταρτών να καταλάβουν την ανατολική πόλη της Μαρίνκα.

Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε ότι οι αντάρτες που υποστηρίζονται από τους Ρώσους είχαν προσπαθήσει να προελάσουν με τη χρήση αρμάτων και έως 1.000 στρατιώτες δυτικά του κύριου προπύργιου των ανταρτών του Ντόνετσκ, στην πιο σημαντική κλιμάκωση της σύγκρουσης σε περίπου τρεις μήνες και αψηφώντας τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Μέχρι στιγμής, οι εκτιμήσεις περί των θυμάτων ποικίλουν.

Οι αυτονομιστές, οι οποίοι αρνήθηκαν ότι οι δυνάμεις τους ξεκίνησαν την επίθεση, δήλωσαν ότι 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν κυβερνητικά στρατεύματα εξαπέλυσαν πυραύλους σε περιοχή που κατέχεται από αυτονομιστές, κοντά στην πόλη.

Ο Γιούρι Μπιρούκοφ, Ουκρανός προεδρικός εκπρόσωπος, ανήρτησε δημοσίευση στη σελίδα του στο Facebook, στην οποία ανέφερε πως μέχρι εκείνη τη στιγμή, 19:00 τοπική ώρα, είχαν καταγραφεί δύο νεκροί και τριάντα τραυματίες, ενώ ο περιφερειακός αρχηγός της αστυνομίας Βιάτσεσλαβ Αμπρόσκιν ανέφερε ότι σκοτώθηκαν τρεις άμαχοι.

Στη Μόσχα, το Κρεμλίνο πήρε αμέσως την πλευρά των αυτονομιστών, κατηγορώντας τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για διεξαγωγή προκλητικών ενεργειών. «Στη Μόσχα, παρακολουθούμε πολύ στενά, και ανησυχούμε ιδιαίτερα, για τις προκλητικές ενέργειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που, όσο μπορούμε να δούμε, δυναμιτίζουν την κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε από την πλευρά του ότι οι υπεύθυνοι για τις νέες συγκρούσεις προσπαθούν να σταματήσουν την πρόοδο στις διεθνείς ειρηνευτικές συνομιλίες.

Τέλος, η Ουάσιγκτον κατηγόρησε τη Μόσχα για τη βία. «Η Ρωσία φέρει άμεση ευθύνη για την πρόληψη αυτών των επιθέσεων και την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός. Οποιεσδήποτε προσπάθειες να προσαρτήσουν νέα ουκρανικά εδάφη θα ισοδυναμεί με αύξηση του κόστους», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του State Department, Μέρι Χαρφ.

Πηγή

Reuters

Παλαιότερα άρθρα: