New York Times: Ο «αόρατος» εχθρός της Γερμανίας απειλεί την εσωτερική συνοχή της χώρας

Διαβάστε επίσης

Η Γερμανία έχει ένα μεγάλο εσωτερικό πρόβλημα. Για χρόνια, οι πολιτικοί και οι αρχηγοί των αμυντικών επιτελείων απέρριπταν την έννοια της ακροδεξιάς διείσδυσης των υπηρεσιών ασφαλείας, μιλώντας μόνο για «μεμονωμένες περιπτώσεις». Η ιδέα των δικτύων απορρίφθηκε. Οι ανώτεροι όσων εκτέθηκαν ως εξτρεμιστές προστατεύονταν. Όπλα και πυρομαχικά εξαφανίστηκαν από στρατιωτικά αποθέματα χωρίς πραγματική έρευνα.

Η κυβέρνηση δείχνει τώρα πια να έχει ξυπνήσει. Οι περιπτώσεις ακροδεξιών εξτρεμιστών στο στρατό και την αστυνομία, μερικές αποθήκες όπλων και εκρηκτικών, πολλαπλασιάστηκαν ανησυχητικά. Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της χώρας και οι ανώτεροι στρατιωτικοί διοικητές κινούνται για να αντιμετωπίσουν ένα ζήτημα που έχει γίνει πολύ επικίνδυνο για να το αγνοήσει.

Το πρόβλημα έχει εμβαθύνει με την εμφάνιση του κόμματος «Alternative for Germany», ή AfD, το οποίο νομιμοποίησε μια ακροδεξιά ιδεολογία που χρησιμοποίησε την άφιξη περισσότερων από ένα εκατομμύριο μεταναστών το 2015 – και πιο πρόσφατα την πανδημία κοραναϊού – για να προκαλέσει μια αίσθηση επικείμενης κρίση.

Το πιο ανησυχητικό για τις αρχές είναι ότι οι εξτρεμιστές φαίνεται να συγκεντρώνονται στη στρατιωτική μονάδα που υποτίθεται ότι είναι η πιο ελίτ και αφιερωμένη στο γερμανικό κράτος, τις ειδικές δυνάμεις, γνωστές με το γερμανικό ακρωνύμιο τους, το KSK.

Αυτή την εβδομάδα, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Annegret Kramp-Karrenbauer, έκανε το δραστικό βήμα της διάλυσης μιας εταιρείας μάχης στο KSK που θεωρείται ότι έχει γεμίσει με εξτρεμιστές. Μάλιστα, ένας λοχίας του οποίου τα όπλα αποκάλυψε τον Μάιο, ήταν μέλος.

Περίπου 48.000 γύροι πυρομαχικών και 62 κιλά, ή περίπου 137 κιλά, εκρηκτικών έχουν εξαφανιστεί εντελώς από το KSK.

Η γερμανική στρατιωτική αντιπληροφορική υπηρεσία ερευνά τώρα περισσότερους από 600 στρατιώτες για ακροδεξιό εξτρεμισμό, από τους 184.000 στρατιωτικούς. Περίπου 20 από αυτά βρίσκονται στο KSK, ποσοστό που είναι πέντε φορές υψηλότερο από ό, τι σε άλλες μονάδες.

Το KSK

Το KSK είναι η απάντηση της Γερμανίας στους navy seals των ΗΠΑ. Αλλά αυτές τις μέρες ο διοικητής τους, ο στρατηγός Markus Kreitmayr, ένας ευγενής Βαυαρός που έχει κάνει περιοδείες στη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο και το Αφγανιστάν, είναι ένας άνθρωπος διαιρεμένος μεταξύ της πίστης του σε αυτούς και αναγνωρίζοντας ότι έχει ένα σοβαρό πρόβλημα στα χέρια του.

Ο στρατηγός ήδη αφηγείται ένα περιστατικό, όπου ανέκρινε για τέσσερις ώρες ένα μέλος της μονάδας του για ένα πάρτι στο οποίο μισή ντουζίνα στρατιώτες του KSK αναφέρθηκε ότι έκαναν χαιρετισμούς στον Χίτλερ.

Για δεκαετίες, η Γερμανία προσπάθησε να σφυρηλατήσει μια δύναμη που αντιπροσώπευε μια δημοκρατική κοινωνία και τις αξίες της. Αλλά το 2011 κατάργησε τη στρατολόγηση και δημιούργησε μια εθελοντική δύναμη. Ως αποτέλεσμα, ο στρατός δεν αντικατοπτρίζει όλο και περισσότερο την ευρεία κοινωνία, αλλά ένα στενότερο κομμάτι αυτής.

Ο στρατηγός χαρακτήρισε την τρέχουσα κρίση της μονάδας «την πιο δύσκολη φάση της ιστορίας της».

Μάλιστα ο στρατηγός λέει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει σημαντικό βαθμό διείσδυσης από την άκρα δεξιά. «Δεν ξέρω αν υπάρχει σκιώδης στρατός στη Γερμανία».

«Αλλά ανησυχώ», είπε, «και όχι μόνο ως διοικητής του KSK, αλλά και ως πολίτης – ότι στο τέλος υπάρχει κάτι τέτοιο και ότι ίσως οι άνθρωποι μας είναι μέρος αυτού».

New York Times: As Neo-Nazis seed military Ranks, Germany confronts “an Enemy Within”
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

Παλαιότερα άρθρα: