New Yorker: Το Σαν Φρανσίσκο ετοιμάζει την άμυνα του απέναντι στον κορωνοϊό

Διαβάστε επίσης

Κατά την διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας το Σαν Φρανσίσκο περνούσε μία φάση άρνησης, σε ότι αφορά την διασπορά του κορωνοϊού στην περιοχή. Φυσικά οι αρχές έσπευσαν να πάρουν μέτρα κλείνοντας σταδιακά μαγαζιά και σχολεία, ενώ συνέδρια που οργανώνονταν το επόμενο διάστημα ακυρώθηκαν.

Παρόλο που η πολιτεία πήρε κάποια μέτρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, το αντίκτυπο στην κοινωνία άργησε να κάνει την εμφάνιση του. Σταδιακά οι καφετέριες άρχισαν να έχουν όλο και λιγότερο κόσμο και τα πάρκινγκ των σπιτιών γεμάτα. Μάλιστα το θέατρο αντί να ακυρώσει την παράσταση αποφάσισε να κάνει ζωντανή αναμετάδοση, ενώ η αίθουσα κατακλυζόταν από τον κρύο αέρα του άδειου θεάτρου.

Σταδιακά λοιπόν, οι πολίτες άρχισαν να καταλαβαίνουν τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου η πόλη άρχισε να ερημώνει. Τα δημόσια σχολεία είχαν κλείσει, το ίδιο και οι βιβλιοθήκες. Είχαν απαγορευτεί οι επισκέπτες από νοσοκομεία.

Την Κυριακή, η ίδια η πολιτεία ανακοίνωσε κάποια μέτρα απαγόρευσης. Συγκεκριμένα, ο κυβερνήτης Gavin Newsom πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου στο Sacramento, στην οποία δήλωσε πως οι ηλικιωμένοι και εκείνοι με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να απομονωθούν. Μπαρ, νυχτερινά κέντρα, ζυθοποιεία και οινοποιεία θα πρέπει να κλείσουν, ενώ τα εστιατόρια θα πρέπει να λειτουργούν σε χωρητικότητα πενήντα τοις εκατό.

Ο Κυβερνήτης, ανέφερε, εξέταζε επιλογές κατοικίας για εκατόν πενήντα χιλιάδες άτομα που ζουν στην Καλιφόρνια και είναι άστεγοι, συμπεριλαμβανομένης της μίσθωσης δωματίων ξενοδοχείων. Την Δευτέρα το πρωί, το πλοίο Grand Princess έφυγε από το λιμάνι του Όκλαντ και έριξε άγκυρα στη μέση του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο.

Το απόγευμα της Δευτέρας, η London Breed, δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου, στο οποίο ανακοίνωσε ότι έξι κομητείες του Bay Area και σχεδόν επτά εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν εντολή να περιοριστούν στα σπίτια τους .

Τα μαγαζιά, τα πρατήρια καυσίμων, οι τράπεζες και τα πλυντήρια θα παραμείνουν ανοιχτά, ανακοίνωσε η Breed. τα εστιατόρια θα είναι σε θέση να προσφέρουν τα γεύματα που παίρνουν. τα σκυλιά μπορούσαν να περπατήσουν. μπορούν να πάρουν πεζοπορίες. Όμως, σε γενικές γραμμές, οι κάτοικοι της πόλης είχαν μια εντολή: μείνετε σπίτι. Ζήτησε δε από τους κατοίκους, ξανά και ξανά, να μην πανικοβληθούν.

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες πανικοβλήθηκαν, υπήρχαν ουρές σε οποιοδήποτε κατάστημα διατηρούσε προμήθειες. Την ίδια ώρα μεγάλες επιχειρήσεις προέβαιναν σε ανακοινώσεις αντιμετώπισης της κρίσης του κορωνοϊού, όπως για παράδειγμα η Amazon που ανακοίνωσε ότι θα αναβάλλονται τα δρομολόγια των αγαθών που δεν είναι βασικά. Διάφορες επιχειρήσεις ανακοίνωναν πως θα εργάζονται πλέον με προσωπικό ασφαλείας, ενώ κάποιοι εργάζονται μέσω τηλεργασίας από το σπίτι τους.

Οι μέρες περάσαν, ο κόσμος κατάλαβε ότι έπρεπε να μείνει σπίτι προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία. Παράλληλα όμως νοσοκόμες, γιατροί, εργαζόμενοι σε μαγαζιά που πωλούν ψωμί, γλυκά ή και εστιατόρια, είναι ακόμα στα πόστα τους. Για τους υπόλοιπους, ισχύει ότι η ζωή ξαφνικά κάνει διάλειμμα και ότι όλοι βρίσκονται απομονωμένοι στα σπίτια τους.

Σε λίγο καιρό δε θα υπάρχουν όλο και περισσότερα νέα, καθώς η κρίση επιταχύνει και βαθαίνει. Ένα διαφορετικό μέλλον, πρόκειται να έρθει διαφοροποιώντας το μέλλον για το οποίο όλος ο κόσμος είχε προετοιμαστεί.

New Yorker: San Fransisco shelters in place
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

Παλαιότερα άρθρα: