Ντέμης Ρούσσος: Forever and Ever

Διαβάστε επίσης

Χθες, 26 Ιανουαρίου, ανακοινώθηκε ο θάνατος του γνωστού Έλληνα τραγουδιστή Ντέμη Ρούσσου, σε ηλικία 68 ετών, βυθίζοντας στην λύπη τον κόσμο της μουσικής.

Ο Ντέμης Ρούσσος, ο οποίος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, μετακόμισε στην Ελλάδα με τους γονείς του, μετά τις αναταραχές του Σουέζ.

Από πολύ μικρή ηλικία, ασχολήθηκε με την μουσική, ενώ συμμετείχε σε διάφορα μουσικά συγκροτήματα από την ηλικία των 17 χρονών. Οι The Idols ήταν το πρώτο συγκρότημα στο οποίο συμμετείχε, ενώ αργότερα ήταν στους We Five και στους Afrodite’s Child, με τους οποίους και γνώρισε την επιτυχία το 1968.

Μετά από τη διάλυση των Aphrodite’s Child, συνέχισε διάφορες σποραδικές ηχογραφήσεις. Από τη συνεργασία του με τον άλλο διάσημο φίλο του, τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, κυκλοφόρησαν το 1970 τον δίσκο Sex Power, και το 1977 το Magic. Η επιτυχέστερη συνεργασία τους ήταν το Race to the End, μια φωνητική προσαρμογή του μουσικού θέματος από το βραβευμένο με Oscar Οι Δρόμοι της Φωτιάς, που κυκλοφόρησε και στα ισπανικά με τον τίτλο Tu Libertad. Το 1982 ο Ρούσσος πήρε μέρος με έκτακτη συμμετοχή στο soundtrack της κινηματογραφικής ταινίας Blade Runner.

Ο Ρούσσος άρχισε σόλο καριέρα μετά από τη διάλυση των Aphrodite’s Child, αρχίζοντας με το τραγούδι «We Shall Dance». Αρχικά χωρίς ανταπόκριση, περιόδευσε στη νότια Ευρώπη και έγινε σύντομα ευρύτερα γνωστός ως κορυφαίος τραγουδιστής. Η σταδιοδρομία του έφτασε στο ζενίθ τη δεκαετία του ’70 με πολλούς δίσκους που έγιναν επιτυχίες. Το «Forever and Ever» ανέβηκε σε πολλά ευρωπαϊκά charts το 1973.

Το 1974 κυκλοφορεί το «White Sails», μια αγγλική διασκευή του τραγουδιού «Άσπρα, Κόκκινα, Κίτρινα, Μπλε» από τον δίσκο «Συνοικισμός Α΄» του 1972, σηματοδοτώντας μια σύντομη περίοδο συνεργασίας του τραγουδιστή με τον συνθέτη Δήμο Μούτση, ο οποίος θα ακολουθήσει στη συνέχεια ένα μοναχικό μουσικό σταυροδρόμι με έντονες επιρροές από βετεράνους της rock και της folk, όπως ο Έρικ Κλάπτον, η Τζόνι Μίτσελ και ο Πωλ Σάιμον.

Ακολούθησαν τα «My Friend the Wind», «My Reason», «Velvet Mornings», «Goodbye My Love, Goodbye», «Someday Somewhere» και «Lovely Lady of Arcadia». Το 1980 είχε επιτυχία με το «Lost in Love» των Air Supply που το τραγούδησε ντουέτο μαζί με την Florence Warner και με τον Dick Morrissey στο σαξόφωνο.
Το Σεπτέμβριο του 2013, παρασημοφορήθηκε από την Γαλλική Δημοκρατία με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής, σε τελετή που παρατέθηκε στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα.

Ο Ντέμης Ρούσσος, με την παράξενη αμφίεση του και την μαγική του φωνή, θα μείνει στην ιστορία της μουσικής ως ένας από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές της δεκαετίας του ’80. Ακολουθούν μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του.

Από το post4life.gr

Παλαιότερα άρθρα: