Ντεπόν αντί για εγχείρηση οι 5μηνες νέες προσλήψεις στο Δημόσιο μέσω ΕΣΠΑ

Διαβάστε επίσης

50.000 νέες κομματικές εξυπηρετήσεις με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση. Οι νέες πεντάμηνες προσλήψεις ανέργων στο ευρύτερο Δημόσιο:

  • Στρεβλώνουν τη στόχευση του ΕΣΠΑ, που θα έπρεπε να αφιερώνεται στη χρηματοδότηση επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα και όχι περιστασιακών προσλήψεων από το παράθυρο στο Δημόσιο.
  • Δεν αποτελούν λύση στο οξύτατο πρόβλημα της ανεργίας: οι άνεργοι ανακουφίζονται προσωρινά, αλλά δεν έχουν καμία προοπτική μακροχρόνιας απασχόλησης, ούτε αναπτύσσουν δεξιότητες που θα τους είναι χρήσιμες.
  • Διαιωνίζουν το πελατειακό κράτος: η τοπική αυτοδιοίκηση (Δήμοι και Περιφέρειες είναι οι κύριοι φορείς του έργου) είναι πρωταθλήτρια στη διαφθορά, σύμφωνα με αλλεπάλληλες εκθέσεις του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή.
  • Αναδεικνύουν γλαφυρά ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τη λύση στο πρόβλημα της ανεργίας μόνο μέσα από το Δημόσιο. Γι αυτό και δεν έχει κάνει σπουδαία πράγματα για τη βιώσιμη αύξηση της απασχόλησης στον πολύπαθο ιδιωτικό τομέα, όπως μείωση της φορολογίας (η Δράση προτείνει μηδενική φορολογία για νέες επενδύσεις σε βάθος δεκαετίας), άνοιγμα όλων των επαγγελμάτων, περιορισμό του κόστους ενέργειας για τις επιχειρήσεις, ρεαλιστική διαχείριση του προβλήματος των εισφορών των αυτοαπασχολουμένων στον ΟΑΕΕ, νέο πτωχευτικό που δεν θα τιμωρεί όσους αποτυγχάνουν χωρίς δόλο, απλοποίηση των διαδικασιών ένταξης ιδιωτικών επιχειρήσεων στο ΕΣΠΑ, κ.α..

Εκεί θα έπρεπε να εστιάζει η κυβέρνηση, και όχι σε βραχυπρόθεσμες νέες προσλήψεις στο Δημόσιο.

Γεωργία Πανοπούλου
Εκπρόσωπος Τύπου ΔΡΑΣΗΣ
Παλαιότερα άρθρα: