Ντιμιτρόφ: «Παραμένει η μακρά διαμάχη της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα»

Διαβάστε επίσης

«Εάν έχουμε εξασφαλίσει αρκετά ως προς τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας, ελπίζουμε ότι θα φθάσουμε στη φάση (της έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ενωση) και σε μία συμφωνία για το όνομα παραλλήλως», δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Η ΠΓΔΜ ελπίζει ότι έχει κάνει αρκετά για να πείσει την Ευρωπαϊκή Ενωση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ωστόσο παραμένει η μακρά διαμάχη της με την Ελλάδα, είπε ο Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Η πρότασή της τον περασμένο μήνα να χρησιμοποιήσει την ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως και στους υπόλοιπους διεθνείς θεσμούς, «δεν έγινε δεκτή με θέρμη» από την Ελλάδα, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Η Αθήνα πρέπει να μας δει ως συμμάχους…μακροπρόθεσμα είναι και προς το ελληνικό συμφέρον να έχει έναν νομοταγή γείτονα στα βόρεια σύνορά της», είπε ο Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Αναφερόμενος στην μεταναστευτική κρίση, το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ δήλωσε: «Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη να συνεχίσει να βοηθά οικονομικά την Τουρκία».

«Πιστεύω ότι το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου και η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ βοήθησαν από κοινού την Ευρώπη και οι πρόσφυγες έχουν μία πιο οργανωμένη προσέγγιση στο πρόβλημα, άρα και τα δύο πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ», είπε.

Παλαιότερα άρθρα: