Ντομπρόβσκις: Αυτές είναι οι προτάσεις μας για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης

Διαβάστε επίσης

Το σχέδιό της για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης  παρουσιάζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής, επιλέγοντας μία χρονική στιγμή κατά την οποία οι δύο πρωταγωνιστές, η Γερμανία και η Γαλλία, είναι απόντες από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, λόγω της γερμανικής πολιτικής αποσταθεροποίησης που στερεί το Βερολίνο από μία ισχυρή κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιδιώκει να επωφεληθεί επίσης από την ευκαιρία που προσφέρει η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών στην Γαλλία και τη Γερμανία για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις του στην ευρωζώνη πριν από τις ευρωεκλογές της άνοιξης του 2019.

Επιγραμματικά,  οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για την ευρωζώνη, είναι:  Κοινός προϋπολογισμός, Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών, μόνιμη ευρωπαϊκή ομπρέλα στήριξης.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, παρουσίασε με συνέντευξή του στο CNBC,  τα νέα μέτρα που αναμένεται ότι θα φέρουν μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ενοποίηση μεταξύ των μελών της ευρωζώνης. Αυτό συμπεριλαμβάνει την παροχή βοήθειας στα κράτη να υιοθετήσουν το ευρώ, στην παροχή νέων εργαλείων για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την εγκαθίδρυση ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου.

«Αυτή τη στιγμή κάνουμε προτάσεις για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε την προπαρασκευαστική δουλειά και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις χώρες εκείνες που θέλουν να μπουν στο ευρώ», είπε στο πρακτορείο.

«Με αυτό, συνέχισε, δείχνουμε ότι η ευρωζώνη πρέπει να μεγαλώσει και ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να δώσει βοήθεια στα κράτη που εργάζονται γι’ αυτό, ώστε να διασφαλιστεί ότι μπορούν να προετοιμαστούν γα να μπουν στην ευρωζώνη και να ευημερήσουν σε αυτήν».

Παράλληλα, ο κ. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι: «προτείνουμε στοχευμένα εργαλεία ώστε να στηρίξουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα μέλη της ευρωζώνης και προτείνουμε μια στοχευμένη διαδικασία ώστε να υποστηρίξουμε τα κράτη που θέλουν να μπουν στην ευρωζώνη». Αυτό συμπεριλαμβάνει και μια δράση για την μετατροπή και ισχυροποίηση του Eυρωπαϊκού Mηχανισμού Σταθερότητας (ESM) με το να αναχθεί στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Παλαιότερα άρθρα: