Ντόναλντ Τράμπ: Όχι απλώς λαϊκιστής. Πραγματικά επικίνδυνος

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Το επίπεδο της πολιτικής ζωής δεν έχει πέσει μόνο στην Ελλάδα. Ο Ντόναλντ Τράμπ είναι μία περίπτωση υποψηφίου για την Προεδρεία των ΗΠΑ, που η μισή υφήλιος τρέμει στην ιδέα της εκλογής του.

Μιλώντας σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, χαρακτήρισε το Ισλαμικό Κράτος και το καθεστώς Άσαντ, «θανάσιμους εχθρούς». Την ίδια αντίληψη είναι γεγονός ότι μοιράζεται και ο σημερινός πρόεδρος Ομπάμα αλλά και η συνυποψήφιά του, Χίλαρι Κλίντον.

Το τρομακτικό ωστόσο είναι η πρόταση του δισεκατομμυριούχου επιχειρηατία για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία, αν είναι ο αυριανός πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η αντιμετώπιση που προτείνει ο Ντόνταλντ Τράμπ, είναι απλώς η μη αντιμετώπιση. Ο ίδιος σημείωσε πως αν είναι πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει να αφήσει τους τζιχαντιστές να νικήσουν το καθεστώς Άσαντ κι ύστερα θα πάει να μαζέψει τα απομεινάρια.

“Θα τελείωνα το ISIS δυναμικά. Πιστεύω πως το ISIS, αυτά που έκαναν, ήταν απίστευτο ό, τι έκαναν με τον Τζέιμς Φόλεϋ και τους αποκεφαλισμούς. Εννοώ, αυτοί οι άνθρωποι είναι εντελώς η καταστροφή”, είπε ο Τραμπ μιλώντας με μία γλώσσα που δεν αντιστοιχεί σε πολιτική υψηλού επιπέδου αλλά μάλλον κάποιου σαλούν στον αμερικάνικο Νότο.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, πώς σκοπεύει να «τελειώσει με τον ISIS» απάντησε το αφοπλιστικό «Ο Άσαντ κι το ISIS είναι θανάσιμοι έχθροί. Ξεκινάμε να πολεμάμε το ISIS. Γιατί δεν αφήνουμε το ISIS να πάει να πολεμήσει τον Άσαντ και μετά να μαζέψουμε εμείς τα απομεινάρια; Γιατί δεν κάνουμε αυτό;».

Θα πίστευε εύκολα κανείς ότι πρόκειται απλώς για φηνό λαικισμό, από εκείνον που είναι καλοδεχούμενος από τον μέσο κρυφο-αντιιλσαμιστή συνωμοσιολόγο και εντελώς αμόρφωτο αμερικανό. Ωστόσο δικαιούμαστε να είμαστε πολύ πιο καχύποπτοι. Με διάφορους τέτοιους λαϊκισμούς αποκρύπτονται κρυφές ατζέντες για επιθετική πολιτική ενάντια στο καθεστώς Άσαντ και φυσικά τα αντικρουόμενα γεωπολιτικά συμφέροντα με τη Ρωσία.

Σχετικά με το ρόλο της Ρωσίας στην εμπλοκή, σημείωσε ότι «Η ρωσία θέλει να απαλλαγεί από το ISIS. Εμείς θέλουμε να απαλλαγούμε από το ISIS. Ας αφήσουμε τη Ρωσία να το κάνει. Ας τους αφήσουμε να απαλλαγούν από το ISIS. Τί στο διάολο μας νοιάζει;»

Παλαιότερα άρθρα: