Ντράγκι – Σόιμπλε θέλουν bank run στις ελληνικές τράπεζες

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Την ίδια μέρα που έλαβαν χώρα οι θέσεις της Γερμανίας και το κούνημα του δακτύλου προς την Ελληνική κυβέρνηση, ότι δε θα δεχθούν παρεκκλίσεις από την πιστή εφαρμογή του μνημονίου, ήρθε και η απόφαση της ΕΚΤ να μη δέχεται πλέον τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Και όλα αυτά φυσικά συνέβησαν μια ημέρα πριν από τη σημερινή συνάντηση Βαρουφάκη – Σόιμπλε. Ο ίδιος ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ήταν καθησυχαστικός εχθές το βράδυ προς τον Αλέξη Τσίπρα, ότι η εν λόγω απόφαση της ΕΚΤ δεν επηρεάζει το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Όντως δεν το επηρεάζει άμεσα, αφού η ρευστότητα θα συνεχίσει πλέον να παρέχεται από τον μηχανισμό ELA. Όμως γιατί αυτή η απόφαση, το βράδυ πριν τη συνάντηση των δύο υπουργών οικονομικών Βαρουφάκη – Σόιμπλε; Αυτή η απόφαση υποτίθεται ότι στηρίζεται στο γεγονός ότι δεν θα ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση του προηγούμενου προγράμματος που αναμενόταν στα τέλη Φεβρουαρίου. Συνεπώς θα μπορούσαν να περιμένουν μέχρι τότε, ή ακόμη και να την είχαν πάρει ήδη από την ανακοίνωση της κυβέρνησης Τσίπρα για το τέλος της Τρόικα. Η επιλογή της χθεσινής βραδιάς ήταν καθαρά κίνηση πολιτικής πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση, λίγο πριν τη σημερινή δύσκολη συνάντηση.

Όμως από μόνη της δεν αρκεί. Εκτίμησή μου είναι ότι είναι απλώς η αρχή, μιας κατάστασης πίεσης και εκφοβισμών που θα έχουν ως στόχο τη δημιουργία φυγής κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες, το γνωστό σε όλους μας bank run, ώστε να δημιουργηθεί αστάθεια στο χρηματοπιστωτικό ελληνικό σύστημα εκ των έσω.

Αυτή άλλωστε είναι τώρα και η προτεραιότητα, της κυβέρνησης μέχρι να επιτευχθεί κάποια συμφωνία, έστω προσωρινή. Ο Γαβριήλ Σακελαρίδης προσπαθώντας να είναι καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να μας δοθεί χρόνος, ενώ αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση με το Σόιμπλε είπε «Προσερχόμαστε στον διάλογο με διάθεση συναντίληψης. Η Ελλάδα δεν εκβιάζει, ούτε εκβιάζεται. Έχει βούληση και αποφασιστικότητα για αμοιβαία επωφελή λύση».

Η προτεραιότητα είναι να μείνει ο κόσμος ήρεμος μέχρι το τέλος Μαρτίου, που η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με κάποια «συμφωνία – γέφυρα». Πάντως δημιουργούνται υποψίες ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν από τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα. Ένα αινιγματικό post στο facebook της γνωστής δημοσιογράφου Κατερίνας Ακριβοπούλου αναφέρει «Κουίζ: Ποιος τηλεφώνησε στον Ντράγκι, μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και αφού του ψιθύρισε μερικά λογάκια, όχι και τόσο ευχάριστα για τον “ανεξάρτητο” τραπεζίτη, του το έκλεισε με θόρυβο?» με την ίδια να συμπληρώνει «Ο ΠΑΝΙΚΟΣ ΤΟΥΣ Η ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΣ …»

Παλαιότερα άρθρα: