Ο 18ος στόλος του κινεζικού Ναυτικού στον Πειραιά σε μια επίσκεψη έντονου συμβολισμού

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ο 18ος στόλος του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού κατέπλευσε εχθές στο λιμάνι του Πειραιά. Το λιμάνι του οποίου τη διαχείριση σκόπευε να αποκτήσει ολοκληρωτικά ο κινεζικός κολοσσός COSCO (σήμερα διαχειρίζεται τις δύο από τις τρεις προβλήτες του λιμανιού) και στης οποίας τα σχέδια έβαλε φρένο η νέα κυβέρνηση, θα φιλοξενήσει τρία κινεζικά πολεμικά πλοία.

Μία πυραυλοφόρος φρεγάτα, ένα αποβατικό σκάφος και ένα σκάφος υποστήριξης είναι τα τρία πλοία που κατέφθασαν στην Ελλάδα σε μια επίσκεψη με πολλούς συμβολισμούς. Αντιστοίχως, με υπονοούμενα ήταν και η δήλωση του κινέζου πρέσβη στην Ελλάδα, Zou Xiaoli, ότι «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική επίσκεψη η οποία γίνεται σε πάρα πολύ κατάλληλη στιγμή».

Η αφορμή της επίσκεψης είναι η βράβευση του 18ου κινεζικού στόλου από θεσμούς της ελληνικής ναυτιλίας για τις υπηρεσίες που προσέφερε με  τις αποστολές του στον κόλπο του Άντεν, προστατεύοντας εμπορικά πλοία από την πειρατεία και άλλες απειλές.

Οι αιτίες ωστόσο τις επίσκεψης είναι πολύ περισσότερες και αφορούν τα σχέδια για κινεζικές επενδύσεις στη χώρα μας. Στο Capital.gr από όπου διαβάζουμε και την είδηση της επίσκεψης, ο Ηλίας Μπέλλου αναφέρεται διαγραμματικά στην «εκτενή ναυτική συνεργασία των δυο χωρών αλλά και τη σημασία της Κίνας ως ξένου επενδυτή στην Ελλάδα -όπως και τη δεδηλωμένη πρόθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε διακρατικές συμφωνίες με το Πεκίνο σε τομείς όπως οι θαλάσσιες υποθέσεις, η ναυτιλία, οι κατασκευές υποδομών και οι χρηματοδοτήσεις- η επίσκεψη αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Πόσο μάλλον που συμπίπτει με την σημαντική κινεζική εορτή της πρωτοχρονιάς που είναι την ερχόμενη Πέμπτη. Ημέρα κατά την οποία ο κινεζικός στόλος θα είναι ακόμη εδώ».

Υπενθυμίζεται ότι η COSCO είχε συμμετέχει στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και έχει υπογράψει σύμβαση με το ελληνικό κράτος για επενδύσεις 230 εκατ. ευρώ στο δυτικό τμήμα του λιμανιού του Πειραιά. Η εν λόγω επίσκεψη λοιπόν ενισχύει ακόμη περισσότερο την εκπεφρασμένη πρόθεση της εταιρίας να αποκτήσει το 70% σχεδόν του ΟΛΠ, σχέδιο το οποίο έχει ανακοπεί με ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργού Θοδωρή Δρίτσα. Ο κ Δρίτσας έχει δηλώσει ότι η συνεργασία με την COSCO είναι ένα ζήτημα που θα επανεξεταστεί από την κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο αυτό να κυοφορούσε κάποιο αρνητικό σχόλιο, ενώ ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε επίσης εχθές με τον πρέσβη της Κίνας, Xiaoli

Παλαιότερα άρθρα: