Ο Αλεξιάδης για τα ειδικά δικαστήρια, οι αντιδράσεις και η υποκρισία

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

«Έπρεπε να στηθούν Ειδικά Δικαστήρια για τη λίστα Λαγκάρντ» δήλωσε ο Τρύφων Αλεξιάδης συνεχίζοντας αυτή την παράδοση ορισμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν δηλώσεις λες και βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Ωστόσο οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν όλες δικαιολογημένες.

Ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ζήτησε από τον κ. Αλεξιάδη να διευκρινίσει τι εννοεί όταν λέει ότι «η κυβέρνηση θα παλέψει να μην παραγραφούν όσες υποθέσεις έχουν πάει εισαγγελέα». «Για τις υπόλοιπες τι θα συμβεί; Άρα η λίστα Λαγκάρντ διαγράφεται; Είναι μείζον πολιτικό θέμα αν ισχύει» ανέφερε.

Ο Αλεξιάδης εξήγησε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να παρατείνει η παραγραφή για ένα έτος (σ.σ κανονικά η υπόθεση παραγράφεται στα τέλη του έτους). «Η λίστα Λαγκάρντ είναι εισαγγελική παραγγελία άρα εμπίπτει στην παράταση γιατί η ελεγκτική δυνατότητα υπουργείου είναι συγκεκριμένη» διευκρίνισε, δηλώνοντας στο συγκεκριμένο σημείο ότι «πρέπει να κάνουμε πάντως την κουβέντα και πώς φτάσαμε στην παραγραφή και ποιοι έχουν ευθύνες… Έπρεπε να στηθούν Ειδικά Δικαστήρια… Υπάρχει ευθύνη πώς αυτή η υπόθεση απαξιώθηκε ελεγκτικά».

«Θα απαντήσουμε και τι κάναμε εμείς από Φεβρουάριο και μετά και τι κάνατε εσείς… Η πολιτική βούληση κυβέρνησης είναι αυτή. Μόλις είμαστε έτοιμοι θα φέρουμε και σχετική διάταξη (…) πρέπει να κλείσουμε τις πληγές των λιστών της ντροπής» τόνισε.

Λίγο αργότερα, το κλίμα πυροδοτήθηκε, όταν ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος επιτέθηκε στον κ. Αλεξιάδη, υποστηρίζοντας ότι «έριξε βόμβα» με αυτά που είπε, αφού η εντολή για παράταση παραγραφής θα αφορά, σύμφωνα με τον πίνακα που κατέθεσε της λίστας Λαγκάρντ, μόνο 481 υποθέσεις, και άρα, όπως είπε, οι υπόλοιπες 1.581 θα οδηγηθούν σε παραγραφή.

«Δεν ντρέπεσαι;» σχολίασε εκείνη τη στιγμή ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Κουτσούκου.

«Μαζέψου Μαντά. Αλλού αυτά όχι σε μένα. Να είσαι κόσμιος και ευπρεπής. Εσύ να ντρέπεσαι που είσαι και γραμματέας ενός κόμματος και καλύπτεις το πόθεν έσχες υπουργών με ένα εκατομμύριο», αντέτεινε ο κ. Κουτσούκος.

Από την πλευρά του, ο κ. Μαντάς ζήτησε συγνώμη, τονίζοντας ότι δεν συνηθίζει να επιτίθεται επί προσωπικού και διευκρίνισε ότι ήταν πολιτική η αντιπαράθεση του.

«Είμαστε αρκετά υποψιασμένοι όλοι γύρω από αυτό θέμα. Η κακή αντίδραση μου είχε να κάνει με το ότι δε είναι δυνατό, ”μπάστα”, να μας εγκαλούνε για ένα ζήτημα αυτοί που φέρουν τεράστια ευθύνη διότι το έκρυβαν τόσα χρόνια. Αυτό δεν πρόκειται να κρυφτεί» κατέληξε ο κ. Μαντάς.

Ο κ. Βούρτσης πάντως εξήγησε ότι «Η ΝΔ αν έρθει θέμα παράτασης θα την ψηφίσει».

Συνεπής πολιτική στάση για τον πρώην υπουργό κυβέρνησης που ευαγγελίστικε καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά με τη λίστα να αλλάζει χέρια σε στικάκια και συρτάρια και τελικά να μένει αχρησιμοποίητη. Τουλάχιστον θα βοηθήσουν πολιτική τη σημερινή κυβέρνηση να αξιοποιήσει πολιτικά τη λίστα Λαγκάρντ, αν φυσικά και οι δεύτεροι επιδείξουν την απαραίτητη βούληση. ΄

Όμως γιατί εξανίστανται οι βουλευτές της ΝΔ με την αναφορά για ειδικά δικαστήρια όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης ακόμη και σήμερα προπαγανδίζει ότι θα έπρεπε να έχει συσταθεί ειδικό δικαστήριο για τον πρώην υπουργό οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη; Για καθαρά μάλιστα πολιτικές επιλογές που δεν αφορούν κανενός είδους παράνομη ή έστω ανήθικη πράξη.

Με πληροφορίες από ΣΚΑΙ

Παλαιότερα άρθρα: